*
Борба с вредителите

БОРИСОВ Е ЦАР ДА "КАРА ВЛАКА", НО НЕ Е ЦАР БОРИС, КОЙТО Е КАРАЛ ВЛАК

|
БОРИСОВ Е ЦАР ДА "КАРА ВЛАКА", НО НЕ Е ЦАР БОРИС, КОЙТО Е КАРАЛ ВЛАК

ИВО ИНДЖЕВ
http://ivo.bg

Когато влаковете в България спират заради стачка премиерът Борисов използва това, за да покаже отново кой кара влака. Той е цар да „кара влака“, но не е цар Борис, който наистина е карал влак и е разчитал на народната обич по любов, а не като пазвантин (със съответния манталитет), какъвто Борисов се оказа на порасналия му син. За сметка на това на Борисов не му пука да заяви, че бъдещите поколения щели да му бъдат благодарни- нещо, което цар Борис никога не е заявявал.

И преди е заплашвал колективно, че ако не (Го) слушаме, ще си подаде оставката и ще осиротеем. Но този път беше много конкретен: щом ще стачкуват, железничарите да върнат 800 милиона лева, които им е дал.

Борисов разбира строгостта в поддържането на управленската и финансовата дисциплина в държавата по казармен принцип: изисква безпрекословно подчинение. Който не е съгласен, стига да е зависим от него, получава шамар зад врата или направо шут в зъбите. Както всички българи, които той сравни с кучета, които трябва да бъдат държани здраво на каишката. И защо не – щом му позволяваме да ни третира по този начин и гласуваме за посочените от него питомци отново след това?

Някой брои ли колко пъти е хокал собствените си министри и гордо е обяснявал, че така трябва да се държи истинският началник, защото работата му била да критикува? Само няколко примера без претенции за изчерпателност:

- Унижи вицепремиера си Дянков като го накара да се извинява на Първанов на крака, с което го вкара в капана на президентската отмъстителност, довела до онзи скандал от март 2010 г. с разгласяване на стенограмата от старателно инсценирания колективен словесния побой, нанесен на нищо неподозиращия финансов министър в кабинета на държавния глава.

- Бламира министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков тази пролет, когато шефът на Лукойл Валентин Златев се изгаври с него с арогантни обвинения в медиите, че министърът не знаел да смята. Вместо да защити своя подчинен, Борисов предпочете да публично да му се озъби с репликата да не говори прекалено много защото Златев, личен негов приятел от 20 години (по собствените му думи, а според самия Златев – от цели 30 години), бил най-големият данъкоплатец в държавата.

- На социалния си министър Тотю Младенов показа "жълт картон", защото не бил обяснил добре пенсионната реформа (и министърът побърза да си посипе главата с пепел).

- Отново постави тези дни в конфузно положение заместника си Дянков, като му се скара публично за някакво избързване в някакво оповестяване на някакви мерки (каквито и да са те - вече има ли значение – важното е Борисов да се изявява като строг господар, в каквато роля явно много харесва себе си).

- В миг на върховно постижение на Плевнелиев и Фандъкова, двете лицата на победата на президентските избори и изборите за кмет на столицата, Борисов избра да намачка достойнството им с тирада за благодарността, която му дължат за издигането им. Не, че не е вярно, но е брутално като постъпка в стила на Иван Грозни и неговата реплика към провинилия се син: "аз съм те създал и аз ще те убия"!

Опъна му се само Маргарита Попова, която той, явно без да я пита дори, изпрати в оставка от поста министър на правосъдието след като тя се оказа с мандат на вицепремиер. Тя обаче хладнокръвно заяви, че ще остане на поста си в рамките на предвидения от закона срок и с тази стъпка показа, че такива чудеса са възможни, но са въпрос на личен характер. Иначе казано, от това изключение от правилото се разбра, че Борисов си избира характерите,с които се обгражда, за да го търпят да ги хока и от това да му става хубаво.

- Не знам какво са си говорили в кабинета му днес с шефа на болницата "Шейново" Иван Костов, но явно Борисов не изневери и този път на себе си, държейки лекарят да напусне поста си след медийно разгласяване на факта, че е бил привикан на разговор - строгият господар не прощава никому, щом се е провинил и това трябва да стане достояние на широката публика явно.

Никому ли? Нищо подобно! Борисов е безпощаден само с по-слабите от него. Да сте го чули да се озъби например на ядрената мафия и на руското (й) лоби? Чакаме го втори ден да го направи по конкретен повод във връзка със скандалната провокация с побоя над изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов, но навъсеният в други случаи премиер си прави оглушки, макар да е ясно, че нападението над натоварения да отговаря за най-важния стратегически обект в държавата човек има ясно символично значение: "някой" предизвиква "силния човек" на България и му заявява в очите, че е по-силен и не страхува от него!

Това се потвърждава от твърде нетипичното мълчание на Борисов, който явно не вижда какви дивиденти може да извади от признанието за безсилието си да каже нещо смислено без да застраши статуквото с изтичане на информация за далаверите в централата.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар