*
Борба с вредителите

ЗНАЯТ ЛИ БЪЛГАРИТЕ ЩО Е ОБЩЕСТВЕНА ХИГИЕНА?

|
ЗНАЯТ ЛИ БЪЛГАРИТЕ ЩО Е ОБЩЕСТВЕНА ХИГИЕНА?

Когато си свикнал да нарушаваш правилата в България, то несъмнено действаш по същия начин и в чужбина. Типичен пример за това са българските дипломати. Те заемат едно от първите места в една мрачна класация от САЩ.

Дойче Веле

За периода 1997 - 2002 българските дипломати не са си платили глобите за паркиране в Ню Йорк и Вашингтон на обща стойност над 400 хиляди долара. Това изстрелва България в Топ 5 на длъжниците - заедно с Кувейт, Египет, ЧАД и Судан. След България остават Мозамбик, Ангола, Камерун, Зимбабве, Пакистан. Страни от Европа без нито една неплатена глоба са Швеция, Норвегия, Ирландия, Турция, Великобритания.

Данните дава Националното Бюро за икономически изследвания (NBER). Американските учени изследват културата на корупцията и класират страните-членки на ООН по неплатени глоби за паркиране от висши дипломати в Ню Йорк и Вашингтон

Няма да платим!

Когато рамката вътре в страната е изкривена и си свикнал да нарушаваш процедурите, правиш същото и навън, коментира Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Българската администрация и българските политици не само нарушават правилата вътре в страната, но и пренасят българските си стереотипи по други географски ширини, казва още той.

Съвсем същото твърдят и американските автори на проучването. Според тях държавите с неразвити институции и висока корупция са и с най-голям борч заради неплатени глоби за паркиране от техни дипломати към американската хазна.

Историята с класациите си има и продължение. Видяла се в чудо от българските дипломати, американската администрация направо искала да секвестира част от военната помощ за България – това научаваме от грамите на Уикилийкс.

През 2007 година се обсъжда план, според който българското военно министерство не получава договорените три американски високопроходими военни джипа Хъмви за българската мисия в Афганистан, за да се компенсират щетите, нанесени от дипломати-нарушители, които не си плащат глобите. Общата стойност на трите военни аналога на цивилния Хамър е над 300 хиляди долара.

А дали, ако корупцията изчезне, българските дипломати ще започнат да си плащат глобите в чужбина? Най-вероятно. По-смислено е обаче да попитаме как може да се задуши корупцията. С правов ред, т.е. с адекватни закони и независим съд, с ефективни институции, със стимули за растеж, свобода на избора и лична отговорност - това е отговорът.

Някой може да се шокира, но съседна Македония дава добър пример. Страната се изкачи с 12 места в класацията за правене на бизнес и ускоряване на съдебните процедури. Скопие въвежда електронни услуги, прави бизнес регистрации на едно гише, реформира процедурата по фалит, бързо и лесно регистрира имущество.

И къде остава България?

Засега пропастта между България и водещите страни в Европа по отношение както на правовия ред, така и на икономическите реалности расте, коментира Петър Ганев. В страната или няма правила, или наличните такива не се спазват, а това я дърпа назад.

Държавата кой знае защо се меси извънмерно в икономическите взаимоотношения, а е изоставила основната си функция - да осигурява ред, сигурност и справедливост.

Според Петър Ганев колкото и дълго да се отлагат, реформите в България са без алтернатива, но натискът за запазване на статуквото и привилегиите не отслабва.

Опитът показва, че реформите никога не са лесни, а съпротивата на статуквото е почти неизбежна. Който отлага реформите, само влошава положението, обобщава Петър Ганев.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар