*
Борба с вредителите

ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ ДЕНЯ НА ВРАЦА! ГРАЖДАНИ, НЕ СЕ ПОДДАВАЙТЕ НА ПРОВОКАЦИИ!

|
ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ ДЕНЯ НА ВРАЦА! ГРАЖДАНИ, НЕ СЕ ПОДДАВАЙТЕ НА ПРОВОКАЦИИ!

“Блокада може да затвори на 1 юни път Е79, твърдят хората, които засега организират мирни протести и автошествия по врачанските улици в защита на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца.” Тази информация активно се тиражира от вчера не само в социалните мрежи, но и в някои уважавани местни медии. Едва ли колегите споделят и одобряват този тип действия, но тъй като темата за болницата е изключително болезнена, очевидно намират място и за такива призиви.

Наистина, през последните дни се разиграха драматични сцени около визитата на зам.-министър Жени Начева. Успяхме да влезем в новините на националните телевизии, но… С какво това помага на болницата? Изплатихме й дълговете? Или подсигурихме модерно оборудване?

Ако без емоция се разгледа позицията на здравното министерство, веднага става ясно какви са намеренията по отношение на здравното заведение, какви са причините обещанията отпреди няколко месеца да не се изпълнят, какво се очаква в следващите месеци – стъпка по стъпка. Всички сме наясно, че беше създадено огромно недоверие. Всички сме наясно, че персоналът на болницата бе доведен до пълно отчаяние. Всички сме наясно, че лекари и сестри от чудо спряха работа. Да ги съдим ли за това? Те самите разбират, че трудът им е ограбен. И че спасението, всъщност, остава в техните ръце. За съжаление, ще трябва като Барон Мюнхаузен да се самоизтеглим от блатото. Както се разбра, още от утре дейността на болницата напълно се възстановява. Лично премиерът Бойко Борисов на днешното заседание на министерски съвет се ангажира с изплащането на възнагражденията -

http://kanal3.bg/news/bulgaria/politics/76554-Borisov-kam-Ananiev%253A-Reformirayte%252C-napravete-taka%252C-che-horata-v-bolnicata-vav-Vraca-da-si-poluchat-zaplatite

Затова са, меко казано, странни продължаващите призиви за протести, за спасяване на болницата. Или проблемите в болницата послужиха само като повод някой да трупа политически дивиденти?

Всъщност, пъзелът се подрежда. И много ясно личи кои кръгове имат интерес от всичко, което се разиграва пред очите ни. Ще трябва, май, непрекъснато да припомняме защо нещата стигнаха до тук. Прав е министър Ананиев – защо никой не протестираше, докато се трупаха главоломните дългове? Всички добре помним кога и как се създаде болница в болницата. С договор за наем срещу ремонтни дейности, т.е. областната болница не е получила и стотинка за това, че е отдала сградата, по думите на бившия здравен министър проф. Николай Петров. Както е известно, заместник министър от първото правителство на ГЕРБ вече е с повдигнато обвинение за разрешението, което е подписал. Нямам спомен някой тогава да е протестирал срещу болничния управител Владислав Иванов, или срещу заместничката му Соня Съботинова /сестра на бившия зам.-кмет от екипа на Николай Иванов – Красимира Георгиева/, която напълно логично стана шеф точно на новооткритата болница. Протестират сега, когато държавата се намеси и спря дейността на тази болница. Пресъхна хранилката и нададоха вой. А храната е била изобилна – видно от публикация на Медиапул, частната болница е изкарвала около 200 хил. лв. месечно от гърба на областната болница - http://www.mediapool.bg/bolnitsite-v-lovech-i-vratsa-sa-s-namaleni-prihodi-ot-zdravnata-kasa-news279132.html

За безскруполността на въпросните частници много красноречиво говори един клип с настоящия директор на РЗИ Орлин Димитров, в който той ясно назовава имената на хората, които са го заплашвали и притискали – Димитър Гъндев и Ангел Симеонов https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2035751903120697&id=100000577209472.

Къде бяха протестиращите, когато ексдиректорът на МБАЛ “Христо Ботев” Светозар Луканов, който успешно преди това “ликвидира” болницата в Оряхово, купуваше скенер за близо 1 милион лева, чиято цена е 300 хил. лв.?

Къде бяха активните граждани, когато и депутати от ГЕРБ лобираха за сключване на доказано неизгодния за областната болница договор с русенската кардиология? Която, по думите на Начева, е кредиторът, налагащ запорите в момента.

Защо никой не се възмути през годините от факта, че точно определени лекари заработват в частната болница, а са на заплата в областната. Дори са шефове на отделения. Защо никой тогава не хвърляше яйца и не организираше затваряне на път Е79?

Емоционалното изказване на една от медицинските сестри пред зам.-министър Начева потресе всички. И вярваме, че наистина тези хора са опрени до стената. Но защо никой не се възмути от факта, че докато лекари, сестри и санитари са на ръба на оцеляването, болницата ежемесечно изплаща по 500 лева на една добре позната кафява “медия”? Суха пара, държавна. И не само от болницата, а от ред други държавни институции и дружества. От залъка на работещите. Или по-добре да си мълчим, та да не попаднем в полезрението на лайномета, с извинение за израза.

Какво да кажем за политическите лица, точещи здравното заведение с изгодни за тях договори?

Отговорите, всъщност, са много прости. От близо две десетилетия Враца е в ръцете на един олигархичен кръг, с преобладаващо Криводолско присъствие, в който са вплетени различни партийни нюанси, така, че при всяко управление да е в комфорт. Този кръг, това О.П.Г., през годините овладя де що има структура – държавна, или частна. О.П.Г.-то, което съсипа не само болницата, съсипа града, съсипа живота ни. Тези хора са способни на всичко. Наказват всеки опит да се намали влиянието им, или да бъдат изкарани на светло. Натрупали са огромен финансов ресурс, с който могат да си осигуряват и медиен, и прокурорски комфорт. Могат да си осигурят протести и бунтове, компромати, провокации и какво ли още не. Позволяват си лукса дори да дават съвети. Само преди дни бившият кмет Николай Иванов, криейки се зад гърба на областния председател на БСП Иво Лилов, не се посвени да се изказва по темата за болницата, удобно пропускайки периода на управление на подопечния си Светозар Луканов.

Този път очевидно са решили да провалят празника на Враца. Денят е много “подходящ” за подобни изстъпления. Спомняме си как преди две години кафявата “медия” организираше освиркване на кмета на 1 юни. За да бъде унизен, да се провали празника, да ни види цяла България колко сме “велики”. Спомняме си и опитите на лидера на “Атака” Волен Сидеров, преди малко повече години, да привлече вниманието, за сметка на врачани.

Ще допуснем ли някаква групичка от хора, самоопределила се като представител на гражданите, от името на всички ни да заявява позиция, да организира зрелища, да затваря пътища?

Категорично НЕ!

Нека изразяват гражданската си позиция пред прокуратурата, защото тя е на ход. Прокуратурата е тази, която трябва да посочва виновниците. Друг е въпросът, че врачанското обвинение е като черна дупка, в която потъва всичко. Колкото се произнесе за злоупотребите на Леденика и по водния цикъл, толкова ще свърши и за болницата. Защото въпреки докладите на ОЛАФ и наложените санкции от 2 милиона и половина лева за Леденика, врачанската прокуратура все така си мълчи. Накрая пак ще плащаме всички ние. Но нека протестите да са там – пред прокуратурата. Тогава ще има смисъл да се съберем всички. Тогава ще лъсне цялата истина – кой какви интереси защитава. Кой работи в интерес на обществото и кой брани само личния си интерес. Кой наистина заявява гражданска позиция и кой действа под команда. Казано накратко – свидетели сме на поредната манипулация и провокация. О.П.Г.-то си подсигурява граждански протест, за да запазва позиции, да си замита следите, а накрая да се изкара и жертва.

Затова, врачани, не се поддавайте на провокации. И на 1 юни изведете децата си, съберете се с приятели и се радвайте на Деня на Враца. Защото има с какво да се гордеем. Има толкова много положителни промени в града ни през последните две години. Те са плод на усилията на всички нас. Нека им се радваме!

 

 

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар