*
Борба с вредителите

ПЛЕВНЕЛИЕВ: БЪЛГАРИЯ НЕ Е НАЙ-КОРУМПИРАНА!

|
ПЛЕВНЕЛИЕВ: БЪЛГАРИЯ НЕ Е НАЙ-КОРУМПИРАНА!

Deutsche Welle
Георги Папакочев

България не е най-изостаналата и в никакъв случай - най-корумпираната в ЕС. Неприемливо е с повод и без повод страната да бъде сочена като символ на корупцията. В ЕС някои правят повече грешки от нас, казва Плевнелиев.

„В средата на март се подготвя моя визита в Берлин по покана на нашите германски приятели”, каза новоизбраният български президент Росен Плевнелиев на среща с кореспонденти на чуждестранни медии в София.

Журналистите научиха още, че първото му пътуване в чужбина след встъпването в длъжност на 23 януари 2012 година ще бъде в Брюксел. Какво друго разказа Плевнелиев?

С германо-френска подкрепа?

По време на срещата, разбира се, стана дума за казуса Шенген. Позицията на Плевнелиев по този въпрос е следната: той подкрепя германо-френското предложение за поетапното влизане на България в шенгенската зона.

Важно значение, според него, ще имат следващите заседания на Европейския съвет, както и подкрепата на всички страни от шенгенското пространство в полза на "двуфазното” решение - първо да отпаднат въздушните и морски, а след това и сухопътните вътрешни граници на България и Румъния.

За присъединяването на България към Шенген ключова роля играе напредъкът в съдебната система. Външният министър Николай Младенов отново говори за сериозни проблеми в реформата на тази система. А дали оглавяваната от Росен Плевнелиев президентска институция може да помогне за тяхното решаване?

"За съжаление досега президентската институция стоеше настрана от съдебната реформа", призна Плевнелиев и обяви, че това положение задължително ще бъде променено. Той смята, че носи "част от заслугата” за повторното вкарване в дневния ред на парламента на отхвърления веднъж законопроект за конфискацията и благодари както на правителството, така и на ГЕРБ за тяхното разбиране по проблема.

Той очаква проектът да мине през всички парламентарни комисии и да бъде гласуван още до края на тази година. Според Росен Плевнелиев графикът за реформата в съдебната система до 2013 година, който е съгласуван с европейските партньори на страната, ще бъде спазен.

Последните ще бъдат първи

Съдебната система обаче далеч не е единственият проблем на България. Наскоро бъдещата вицепрезидентка Маргарита Попова отново припомни, че "корупцията съсипва държавата”. Какво е отношението на новия президент към този проблем?

"България не е най-корумпираната държава в ЕС", казва той. Неприемливо е с повод и без повод страната да бъде сочена като символ на корупция, казва бъдещият президент и посочва следните аргументи: в усвояването на еврофондовете за периода 2007-2013 година процентът на грешки, или т.нар. "error rate” за България не е най-високият в ЕС и възлиза едва на около 3 на сто.

Въпросният процент е обективен показател доколко прозрачно или непрозрачно се управляват еврофондовете в съответната държава. Поради това България е направила категорична заявка през последните две години да не е най-последната и най-корумпирана страна.

"Да, проблемът е сериозен, но от друга страна върху нас не трябва да бъде поставяно клеймо, и винаги, когато стане въпрос за корупция, да се сочи единствено и само към България,” казва новоизбраният държавен глава.

Капан за корумпираните

Плевнелиев много разчита на т.нар. ”електронно правителство”, което според него ще елиминира почти изцяло корупцията по средните и ниските нива на властта. Защото корупцията се получавала тогава, когато гражданите лично "чукат на вратата на някой администратор или бюрократ за получаването на определена услуга”.

Чрез електронното правителство всичките 770 държавни и още 1100 общински услуги, предоставяни на гражданите, ще бъдат електронизирани, което ще елиминира всякакъв вид корупция при тяхното получаване.

Плевнелиев вижда 2013 година като разумен срок за въвеждането на електронното правителство, което ще придвижи страната "драматично напред в индекса на прозрачността” и съответно в борбата срещу корупцията.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар