*

СКРОМНОСТТА КРАСИ ЧОВЕКА! КРАТЪК РАЗКАЗ ЗА ЕДИН УДИВИТЕЛЕН ВРАЧАНИН

|

В пределите на Враца на една от стоянките за таксита, в малко такси, седи и чака клиенти един тих и скромен шофьор, който е от малцината известни в града, който не завишават изкуствено цените за превоз и е коректен към клиентите си. Той се казва Георги Вутов и има шофьорска дейност от години, като е карал освен такси, то и градски автобус, дори на времето циментовоз. Професионален шофьор е, който има и квалификация за TIR, но последните години работи преди всичко в града, като приема всякакви клиенти в таксито си и изпълнява задълженията си като техен шофьор, държейки се към хората топло, вежливо и възпитано.

Преди повече от 15 г., една от редовните клиентки на Георги, става известната йога инструкторка Лора Йордакиева, която често наема таксита в града, за да може да стигне до работата си.

Георги кара Лора Йордакиева твърде активно на различни мероприятия свързани с йога дейност и с терапевтична дейност, и заговаря своята клиентка за работата й, тъй като Лора е популярна в страната с многото си благотворителни занятия. Инструкторката, философ, писател и терапевт Лора Йордакиева обяснява на шофьора с какво се занимава, и Георги е впечатлен от идеята да се помага на хората. Минава време, Георги продължава да кара своята позната Лора Йордакиева до различни места, но в един момент, привлечен от харизмата на Лора и влиянието й върху околните; и от философските замисли на източните науки, Георги споделя на Лора, че „и той иска да се занимава с йога“.

Като наистина твърдо доказан учител по йога, Лора е погълната от много хора и много задачи. Тя работи по редица проекти с дейност йога, бойни изкуства, психотерапия, социална терапия и лечебна педагогика. Около Лора винаги има много ученици, които й водят други нови ученици … Така Лора включва Георги към поредните новодошли в залата. Както на всеки ученик, Лора обръща лично внимание и на Георги; изготвя му персонална йога програма; въвежда го в практиките: физически, дихателни, медитативни, релаксиращи и техники за концентрация; запознава Георги с моралната страна на йога – нравственост проявена към себе си и към другият; преподава му дълбоката философия на източните учения; включва го към свои лекции по мотивация и адаптация; запознава го с редица психотерапевтични методи и с древни и иновативни терапии. Георги е силно впечатлен от многото възможности, чрез които можеш да се самоусъвършенстваш, а и да бъдеш в полза на другия. Георги практикува усилено. С помощта на етичната страна йога, той открива свои персонални грешки и се стреми да ги изчисти. Изтича време и постепенно, Георги минава от напълно начинаещ към напреднал ученик. В някои от занятията си по проекти към НПО и индивидуално, Лора решава да вземе Георги за свои демонстрант. В много от случаите, Георги е доста по-възрастен от други йога ученици (към момента, той е на 63 г.), но става голям пример за по-младите, като показва, че йога може да се практикува на всяка възраст, и че човек може да постигне доста и да напредне в йога, независимо от годините си. Георги става еталон на себереализацията и почитаем от много последователи. Има твърде скромно поведение, тих е, но помага на йога последователите като започва все по-често да демонстрира наученото и усвоеното по йога винаги, когато неговата учителка по йога Лора Йордакиева го помоли, той да бъде демонстрант в едно с нея. Лора Йордакиева кани Георги като доброволец към проекти, с които тя се занимава, и Георги успешно се включва освен като йога демонстрант, то и като ерготерапевт; а също така съдейства често и при транспортирането на хора с увреждания. Повечето проекти, по които работи Лора Йордакиева, са относно хора с увреждания и за да стигнат тези хора до занятията, им трябва шофьор и човек, който да ги обгрижва. Георги доброволно се включва към тази дейност и с радост помага на мнозина, без значение от личните трудности в живота си. Постепенно в годините, Георги става доста силна опора в работата на Лора Йордакиева. Той е щастлив, че е до толкова известна личност, чрез която може да бъде в полза на обществото. До Лора Йордакиева, Георги открива мястото си и е радостен, че помага на хората.

Извън поредните занятия, при които Георги е обвързан с дейност при Лора Йордакиева и с доброволна работа в НПО, където Лора се включва практически, то Георги си остава преди всичко онзи скромен и тих шофьор на такси, който е познат на мнозина клиенти от години. Когато Георги кара хората до някъде, никога не парадира излишно с успешността си като йога демонстрант и редовен деец при различни видове терапии, където бива включван често. Но именно прибраното и спокойно поведение на Георги, кара хората да се привличат от Георги, като самият Георги добива все повече популярност и почитатели. Славата не блазни Георги, а дори за него е малко смущаваща, но скромността има много последователи, така че, Георги не може да остане съвсем незабелязан. Тук може да се вмъкне също и факта, че Георги е от онази порода таксиджии, които остават в обществото културни люде и може би този човек е ярък пример за това, че не чак пък всички таксиметрови шофьори са непременно простаци! Георги защитава лицето на гилдията, като показва на всички ни, че таксиметърджиите, не са винаги наглеци, а сред тях има и доста възпитани хора.

Към днешна дата (вече повече от година), учителката по йога на Георги (Лора Йордакиева) е заминала за Америка и сега, когато Лора отсъства от страната, мнозина нейни ученици, а и нови търсещи развитие чрез йога, започват все по-често да се обръщат към Георги с молбата, „той да стане техен инструктор“. Георги обаче действа само съгласно своят личен йога обучител Лора Йордакиева и все още не се счита за чак толкова напред в редиците на йога, за да бъде самостоятелен учител, но признава, че „се чувства наистина на място, когато е помагащ дейността на Лора Йордакиева; когато под ръководството на толкова доказан и виден авторитет, помага на хората“. Георги заявява, че „с радост пак би се включил към дейностите на Лора Йордакиева, но все още не е израснал чак толкова, за да направлява хората сам в тяхното самоусъвършенстване, лечение и реализация“. Това изказване на Георги е още един факт, поради който хората почитат този човек – той е преди всичко скромен и обран, без да демонстрира никакво его. Георги е явен пример за това, как скромността краси човека. Георги се превръща с тихото си поведение в гордост за града ни и ние от медията, за това не можехме да го подминем …

 

Калин КАРДАМОВ

Фотографи: 1. Снимките на Георги Вутов, са направени от Лора Йордакиева – (взети са от личният архив на Георги Вутов)

2. Снимките на Лора Йордакиева, са направени от Цветан Йордакиев и Марина Борисова – (взети са от личният архив на Лора Йордакиева)

 

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez