*

ПОСЛЕДНИТЕ 10 Г. СА ВЪРХОВИ В РАЗВИТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

|
ПОСЛЕДНИТЕ 10 Г. СА ВЪРХОВИ В РАЗВИТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

                    Аз ,  като редови български гражданин се нагледах и наслушах , как неуспелите приписват неуспеха си на държавата, на системата и на лошите хора. А истината е , че за да успееш , трябва лично да оставиш някаква полезна за обществото и за теб диря след себе си.

                  Цяло лято питах , протестъри от жълтите павета в София : "Като се махнат тези, от чужбина ли ще внасяме политици? " Но отговорите бяха : „сега ние ще махнем тези и след тях ще дойдат добри и честни хора и политици“.  Не чух да ми ги посочват , а и нямаха някого предвид. 

                 Опитвах се да кажа на много млади хора , че ако искат да променят държавата и да я правят по-добра, може би трябва да хвърлят усилията си в това не само да бъдат на площада, което е лесно, а и в своята подготовка за това, което могат да предложат.

                Защото не е вярна тезата внушавана некоректно от медиите , че в България хората, които имат какво да кажат, няма да бъдат чути. Не е вярна тезата, че хората, които имат знания и умения, няма да могат да ги приложат. В най - широк смисъл в България има вече глад за знания и умения. И не е вярно, че всеки бърза да пренебрегне читавите само и само, за да пусне калпавите – това са митове от времето преди 2007 г.

                Аз вярвам, че в последните 30 години хората, които показаха високи качества – успяха. Много често тези, които не са успели приписват своя неуспех на държавата, на системата, на лошите хора и т.н. 

                    Моят съвет в разговорите ми с младите хора от протестите беше да се подготвят академично и социално така , че да бъдат в състояние да поемат отговорностите, които ги очакват в годините след пандемията и икономическата криза . А за да си формират " политическо мислене " , първо трябва да познават критериите за лична и икономическа свобода , и тогава да се определят в кое политическо пространство могат да допринасят - за себе си и другите .

            Нашето поколение , когато тръгнахме да сменяме комунистическата система през 1989 г., България беше на дъното, хората бяха изпаднали и в икономическо, и в социално отношение - от гледна точка на възможност за пътуване, обмен и ако щете комуникация със света. Никога икономическото положение в България не е било толкова добро, колкото е в момента след управлението на ГЕРБ.  Може да има много проблеми, може да има хора, които едва свързват двата края - имало ги е и преди . Но общото ниво на българските граждани и икономика в тяхната целокупност никога не са били толкова добре, колкото са сега. Да се твърди, че последните 10 години били изгубени е несериозно - дори е обидно. България се развива успешно , по време и възможности.

                 България, с лидера Бойко Борисов  играе  стабилизираща роля на Балканите и е трън в очите на онези, които искат да видят Балканите разклатени. Твърденията , че в България няма свободна  преса и  плюенето по  правителството  са в защита само и единствено на олигархически интереси . 

           Изпълнителната власт в момента не може да  влияе на българския съд.  Моят съвет още от м.септември  2020 г. към протестърите , бе да мислят как  да ходят на редовни избори. А не след като се проведат изборите през 2021 г. да заявяват, че те са били нечестни . 

          Ето сега вече остават 3 месеца за подготовка за тези избори и българите , независимо къде са тук или по света могат да се подготвят информирано , а не лаически за изборите през 2021 г. В следващите години за България ще е необходима ЕВОЛЮЦИЯ , а не революция В МИСЛЕНЕТО , защото трябва отговорно всички българи да преодолеем предизвикателствата на пандемията от Коронавирус , икономическата криза и успешно да преминем от чакалнята ERM II в същинския валутен съюз на ЕС.

 


ОЩЕ ОТ "БЛОГ НА РЕДАКТОРА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez