*
Борба с вредителите

СТОП НА ТЮТЮНОПУШЕНЕТО ОТ 1 ЮНИ?

|
СТОП НА ТЮТЮНОПУШЕНЕТО ОТ 1 ЮНИ?

За да е сигурно, че влизащата от днес в сила забрана за пушене на закрити обществени места ще се спазва поне известно време, контролни органи и неправителствени организации обединяват усилия и започват масови проверки, информира под глава "Сега". 600-650 инспектори от регионалните здравни инспекции ще обикалят заведения и работни места, като при част от проверките ще бъдат придружени и от полиция. Инспекции ще се правят и в извънработно време, като в големите градове проверките започват още от полунощ на 1 юни, обяви Димитър Димитров, шеф на дирекция "Обществено здраве" в здравното министерство, уточнява изданието.

По темата "Дума" помества интервю с министъра на здравеопазването Десислава Атанасова. Според нея законът за ограничаване на тютюнопушенето ще се спазва. "От днес всички здравни инспекции в цялата страна, около 650 инспектори, тръгват на проверки. Но нека не бъде на първо място санкцията, която всеки като своя лична отговорност ще носи. След като има забрана, въведена със закон, всеки трябва да направи своята равносметка дали да я спазва или не", отбелязва Атанасова. По
думите й винаги, когато е необходимо, при не спазване на забраната, органите на реда ще се намесват.

Темата за пълната забрана за димене на закрито е отразена и от "Труд". Вестникът цитира премиера Бойко Борисов: "Този, който пуши в заведение, е простак". На по-задна страница "Труд" публикува и интервю със здравния министър Десислава Атанасова. В отговор на въпрос тя категорично заявява, че 650 инспектори са напълно достатъчни и увеличение на щата засега не се налага. "Като министър на здравеопазването мога да обещая безкомпромисен контрол и в заведенията, и за юридическите, и за физическите лица. Проверките наистина започват, те няма да са кампанийни в рамките на един-два дни, а постоянни. Това ще е приоритет на здравната инспекция. Но спазването на законодателството е функция не само на контролиращите органи, но и лична отговорност на гражданите. Т.е. всички трябва да са наясно, че промените в Закона за здравето вече са факт, има тотална забрана за пушенето на закритите и на някои открити обществени места, и те трябва да се спазват", апелира Атанасова.

Депутатите смятат да посегнат към електронните цигари, показва проверка на "Монитор".


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар