*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ЧЕТВЪРТЪК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ЧЕТВЪРТЪК

"Премиерът договори сделка за 500 военни машини за Ирак", съобщава "Труд". Това е станало на Десетата международна изложба за отбранителна техника "Хемус 2012". Сделката е за 500 броя бронирани машини МТЛБ за Ирак. Това е станало в присъствието и на изпълняващия длъжността министър на отбраната на Ирак д-р Садун ал Дулайми. Борисов уточни, че всяка машина е на стойност 300 000 лева и определи сделката като много добра. Машините са производство на "ТЕРЕМ"-Търговище и в скоро време една ще бъде изпратена за изпитания и тестове на полигон в Ирак. Премиерът съобщи, че пред завършване е и сделка за 36 млн. евро за специализирана техника на "Кинтекс България" за Алжир. Очакваме да се договори още една продажба за 55 млн лв.Премиерът предложи на заместник-началника на Главното управление на Китайската армия генерал-лейтенант Лио Шънг китайците да купят боеприпаси за близко разстояние. Борисов се пошегува, че е достатъчно да бъде купен по един патрон за всеки китайски войник.

"Росен Плевнелиев: Господ е българин!" - е друго заглавие в "Труд". Графиката на земетресенията, регистрирани през последните 60 години от първото до последното, по-скоро посочва, че Господ е българин!" - това заключение направи вчера президентът Росен Плевнелиев при посещението си в сеизмологичния център на БАН. Държавният глава стигна до "разкритието" за произхода на Бог, след като шефът проф. Николай Милошев му показа схемата с по-значимите трусове на Балканите. От нея се вижда, че те са били най-малко на територията на България. "Това, което днес разбрахме, е, че между земетресението в Италия и земетресението у нас няма нищо общо, освен че съвпадат във времето. Това са различни процеси. В единия случай се разделя земната кора, в другия се сблъскват и съответно - има напрежение", каза президентът. Той посъветва хората да слушат и приемат фактите, които им предоставят учените и държавните институции, а не да се доверяват на врачки.

Премиерът Бойко Борисов е дал 228 обещания от началото на работата на кабинета през 2009 г., 27 от тях са изцяло изпълнени, показва статистиката на сайта politikat.net, цитиран от "Труд".Борисов е изпълнил частично още 9 обещания, неспазени са 47. За останалите 145 - или сега се работи по някои, или при оповестяването им премиерът не се е ангажирал със срок. Затова се приема, че те трябва да бъдат осъществени до края на мандата на кабинета през 2013 година.Като неизпълнени се посочват обещанията, че след януари 2012 година в страната няма да има нито една контрабандна кутия цигари, както и дадената дума за край на контрабандата в страната изобщо. Неуспешна се оказва и политиката за цените на горивата.На второ място в класацията по дадени обещания е вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той е дал 47 обещания, от които 4 е изпълнил, 5 - не, а останалите са без движение или в процес на изпълнение. Третото място се заема от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов с 26 обещания. От тях досега е спазено само едно - публикуваният на сайта на министерството списък с дарителите на МВР.

Свидетелят, “издал” Гриша Ганчев пред шефа на НАП Красимир Стефанов, е разпитван пред съдия за заканата за убийство, разкрива "24 часа". Посредникът вероятно е участвал в екипа, който е правил ревизия на "Литекс" преди избухването на т.нар захарна афера. Разследващи обаче отказваха да назоват точната му длъжност. Те нито потвърдиха, нито отричаха, че е инспектор. Според спецпрокуратурата заплахата била отправена няколко дни след ареста на сина на Ганчев Данаил и още петима за укриване на 200 000 лв. данъци през февруари-март 2012 г. Инспекторът отишъл при директора на НАП обаче едва седем дни по-късно и му предал думите на Ганчев: "Ще го изкормя, ще го удуша със собствените му черва."Заради тези реплики във вторник на шефа на "Литекс" бе повдигнато обвинение за закана за убийство. Той се сдоби и с още едно обвинение за това, че бил ръководител на организирана група за данъчни престъпления. Според адвоката на Ганчев магистратите вадели парадоксално обвинение - заплаха за убийство чрез трето лице. "Това е пълен правен абсурд", каза адвокетът Петър Чалъмов. Разговорът между Ганчев и посредника продължил между 7 и 12 минути. Двамата си коментирали различни въпроси. Тогава Ганчев използвал израза "твоя човек" и събеседникът му помислил, че става дума за Красимир Стефанов. "Началникът нито е споменат като име, нито е описан като длъжност и не е индивидуализиран. Не знам как Стефанов се е припознал", коментира Чалъмов.

5 г. затвор получи бившият търновски окръжен съдия Славчо Петков, който в края на октомври 2010 г. бе заловен с 6000 лв. белязани банкноти, информира "24 часа". Той бе наказан още с глоба от 8000 лв. и забрана да работи като юрист 8 г. Присъдата не е окончателна и може да се обжалва. Според обвинението Петков поискал 25 000 лв. и получил на три пъти 16 000 лв. подкуп от подсъдим по дело, разглеждано от неговия състав. Последният транш от 6000 лв. били белязаните банкноти.След като обяви присъдата, съдия Андрей Ангелов мотивира накратко решението си. Той обясни, че показанията на основния свидетел и потърпевш - Емил Шопов, са били подкрепени изцяло от приложените по делото телефонни разговори, записани със СРС. Твърденията на Петков, че парите били заем, били "житейски недостоверни".

"24 часа" продължава съдебната тема: "Направили са нов арест в Несебър, като 5-звезден хотел бил, с розови чаршафи. Г-жо прокурор, кажете ми каква е била логиката на държавата да сложи розови чаршафи?"С този въпрос се обърна вчера бургаският окръжен съдия Захарин Захариев към представителя на държавното обвинение по дело за убийство.

"ЕК: България се проваля с реформите в три ключови сфери", пише "Сега". На прага на последната година от мандата правителството получи незадоволителна оценка на програмата си за реформи от Европейската комисия. В официален доклад, разпространен вчера, комисията отправи остри критики за липсата на резултати в три ключови сфери - пазар на труда, образование, енергетика.България получава похвала за намаляването на бюджетния дефицит, но дори и постигната фискална стабилност се определя като рискова на фона на нерешените структурни проблеми. В оценката си Европейската комисия стъпва на отправените миналата година 7 препоръки към правителството за предприемане на мерки в проблемни области, от които зависят дългосрочните перспективи пред страната. Страната е изпълнила напълно само една от препоръките - за намаляване на дефицита. Всички останали са изпълнени частично и голяма част от проблемите остават същите, както и миналата година, изтъкват от Еврокомисията.

Вицепремиерът Симеон Дянков и Европейската централна банка рязко се разминаха по въпроса готова ли е България за влизане в еврозоната, е друга констатация на "Сега". "Нито една от осемте европейски страни, които могат да претендират за влизане в еврозоната, сред които и България, все още не отговаря на всички необходими икономически и юридически критерии", се казва в доклада на ЕЦБ за напредъка на кандидатките за еврото. Дянков обаче не смята така. В интервю за "Ди Пресе", в което гневно критикува тресящата се от проблеми Гърция, той заявява: "Странно е как Гърция е член на Шенгенската зона, а България не може да се присъедини. Ние сме на път да изпълним всички критерии за влизане в еврозоната, което ни прави готови за валутния съюз".

400 000 души пътуват безплатно с влаковете на БДЖ в цялата страна, благодарение на картите, които се раздават на бивши и настоящи служители и техните семейства, четем в "Новинар". Това струва на предприятието около 250 млн. лв. годишно, съобщи транспортният министър Ивайло Московски по повод протеста на железничарите.Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков допълни, че предстоят анализи и най-вероятно за в бъдеще броят им ще се редуцира, за да може БДЖ да изкарва пари от тези пътувания. Това създавало проблеми и с планирането на броя местата по празниците, което принуждавало хора, закупили билет, да стоят прави, тъй като картопритежателите сядали на техните места.Оказало се, че до вторник вечерта двамата министри не знаели за фрапиращите цифри. Те поискали разчети от държавните железници, след като част от работниците обявили, че ще протестират. В мотивите им имало три точки, сред които и несъгласието им за редуциране на картите.

Резултатите от проведените тестове поставят под въпрос съществуването на Митница Свиленград, съобщи шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов, който оповести в сряда данните от проверката в звеното, четем в "Новинар". В близките месеци сериозно ще бъде наблюдавана дейността в тази митница и вероятно Танов ще поиска от министъра на финансите Симеон Дянков да я затвори. 270 служители на Митница Свиленград са се явили на проведените през последните три дни тестове, като 17% от служителите напълно са се провалили на тях. Други 40% са издържали тестовете, но резултатите от тях показват контрапродуктивно поведение, което индикира ценностна система, възприемаща като нормален животът в лъжа. Радостното е, че всички новоназначени служители са издържали напълно тестовете, допълни Ваньо Танов.

Кабинетът пробва скъпи пътни ремонти без търг, пише "Капитал дейли". Спешно да започне ремонтът и укрепването на три виадукта на магистрали, реши кабинетът в сряда. За целта веднага ще бъдат отпуснати 43 млн. лв. от определените преди месец 85 млн. лв. за строителство и ремонт на други пътища, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в Министерския съвет. Той уточни, че става въпрос за обектите на 61-и и 67-и километър около разклона за Велинград на магистрала "Тракия", както и за виадукта "Бебреш" на "Хемус".След правителственото заседание, продължило вероятно минути, премиерът Бойко Борисов отиде в парламента с намерението да убеди депутатите да подкрепят спешните мерки на правителството за укрепване на опасни мостове по пътищата. Една от тях предвижда Народното събрание да даде съгласието си при възлагане на ремонтите кабинетът да използва чл. 90 от Закона за обществени поръчки - договаряне без обявление, който позволява такава процедура при няколко обстоятелства, едно от които е "възникнала необходимост от предприемане на неотложни действия, породени от настъпване на събитие от извънреден характер".Казусът предизвика спорове, дискусии и изказвания от парламентарната трибуна, като освен премиера и вицепремиерът Цветанов направи две посещения в парламента.

"Строят "Белене" като частен проект?", намеква "Дума". Държавата прекрати проекта АЕЦ "Белене", но той има своята търговска стойност и може да бъде изпълнен като частен проект. Това заяви при откриването на форума, посветен на българската атомна енергетика, Богомил Манчев, председател на Българския атомен форум ("Булатом"). Богомил Манчев е и собственик на "Риск инженеринг", която бе консултант по изграждането на АЕЦ "Белене". Според Манчев ядрената общност никога не е противопоставяла проекта АЕЦ "Белене" на изграждането на 7 и 8 блок в АЕЦ "Козлодуй" и в страната има място и за двата проекта. Към тезата се присъедини и Соломон Паси, който също участва във форума в качеството му на президент на Атлантическия клуб. Според него в много политически решения, които се взимат, надделява психологията, а не логиката, такъв бил случаят и с АЕЦ "Белене".Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов, който също участва във форума, подкрепи тезата, че проектът АЕЦ "Белене" не е загубен, а може да се развие като частен проект.

В "Стандарт" е поместено мнението на експерта от "Риск Инженеринг" Никита Христов, според когото няколко грешки в изчисленията на консултанта по проекта "Белене" HSBC са довели до надуване на цената му с 1,9 млрд. евро от 8,45 млрд. до 10,35 млрд. евро.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар