*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В НЕДЕЛЯ

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В НЕДЕЛЯ

"Живеем в една много особена държава, в която в момента цари страх. Хората са под натиск. Видях във Враца как много от тези, които се подписваха в защита на АЕЦ „Белене", не си слагат името, не смеят да напишат цялото си ЕГН и адрес. Това силно контрастира с мечтата и идеала на Христо Ботев за свобода" - това изявление на лидера на БСП Сергей Станишев цитира "Труд" в неделя. Станишев е посочил също, че следващата седмица, на първото заседание на Националния съвет на БСП ще предложи да стартира система за обучение на изборния екип на партията. Целта, е пояснил той, е "да успеем да се противопоставим на „военизираната машина" на ГЕРБ за натиск, манипулация и фалшифициране на изборите". Обучението ще запознае с похватите на политическа партия ГЕРБ за манипулация на изборните резултати. Това действие се предприема, за да покаже на всички участници в изборния процес какво да очакват от представителите на ГЕРБ, са заявили от БСП.

"24 часа" цитира изявлението на Станишев, че ще пита Кирил Добрев и Младен Червеняков за връзките им със Сретен Йосич. Топлата връзка между Добрев, Червеняков и Йосич разкри разсекретен разговор по делото "Килърите". Записът е част от СРС-тата, които лично вътрешният министър Цветан Цветанов разреши да станат достояние на медиите, припомня вестникът. Според казаното Младен Червеняков и лидерът на младежкото БСП били двете основни фигури във взаимоотношенията на социалистите със Сретен Йосич. Чрез Кирил Добрев сърбинът наливал пари в партийната структура.

Все още не е ясно кой е предателят, от когото е изтекла информация за планирани арести на кокаинови крале, сред които и този на Евелин Банев-Брендо, пише "24 часа", който цитира градския прокурор на София Николай Кокинов. Брендо е на най-високо ниво в европейската мафия, потвърди Кокинов. Предполагам, че скоро няма да излезе от килията, каза още той и допълни "талантлив човек явно е"."Къщичката се почиства всеки ден, макар и да се натрупва прах. Мисля, че разполагаме с достатъчно мощни прахосмукачки", заяви метафорично Кокинов, визирайки работата на прокуратурата по разкриването на къртицата. Търсим кой е предателят, надяваме се много скоро да попаднем на следи, каза още той. По случая беше образувано и следствено дело в Софийската градска прокуратура. Все още не е доказано с български произход ли е течът.Заподозрените са 5 души, сред тях има полицаи и магистрати - прокурори.

"Капка в щаба на НДП, за да не я броят за сив кардинал", гласи заглавие в "24 часа". "Приех да участвам в ръководството на партията, иначе щяха да ме нарочат за сив кардинал" - така Капка Георгиева коментира предложението на сина си Димитър Стоянов да се включи в състава на националния комитет на новата Национал-демократична партия (НДП). Партията бе учредена вчера на събрание в столичната зала "България". Присъстваха 853-ма делегати от цялата страна. С абсолютно мнозинство за председател бе избран евродепутатът Димитър Стоянов.НДП предлага всяко жилище сам да си произвежда електричество чрез слънчеви батерии. Парите от еврофондове пък да се управляват от единна агенция - така било в Естония и Полша, които усвояват над 99% от средствата на ЕС. Според Димитър Стоянов трябва да бъде отменен ДДС върху лекарствата и учебниците, а за хората с минимални пенсии да се осигури безплатна храна. Лидерът на НДП се обяви и за плавно увеличаване на корпоративния данък и премахване на необлагаемия минимум. Заради високата битова престъпност НДП предлага да се въведе правото на законна самоотбрана като в САЩ и да се облекчи режимът за притежаване на оръжие.

Кърджалийци дадоха урок по патриотизъм на управниците си, четем в "Труд". Незнайно защо и как областната управителка Иванка Таушанова отменила зарята на 2 юни и я преместила на 20 октомври. Тогава градът ще отбележи 100 години от Балканската война и освобождаването си. Каква е равносметката от гафа на г-жа Таушанова? Това, че е спестила някакви пари за фойерверки, не означава, че е спечелила авторитет. Загубила е, като е предпочела честванията във Враца при големците, зарязвайки съгражданите си. Още по-непростимо е посегателството върху патриотичните чувства в този етнически сеизмичен район. Единствената полза от глупавото решение е, че за нула време шепа горди кърджалийци организираха първата частна заря за 2 юни. С което показаха, че могат да се справят и без властта, посегне ли се на паметта на Ботев и на българщината.

"Труд" цитира изявлението на вицепрезидентката Маргарита Попова, според която "не е добра идея този Висш съдебен съвет (ВСС) да избира бъдещия главен прокурор. Малко ме притеснява това." Така Попова коментира последните промени в Закона за съдебната власт в предаването "Животът и други неща" по БНТ. Промените бяха одобрени на второ четене в петък от правната комисия в парламента в отсъствието на депутати от опозицията. Един от гласуваните текстове предвижда да се изтегли с няколко месеца напред изборът на нов главен прокурор. Така наследникът на Борис Велчев ще бъде посочен от сегашния ВСС.Маргарита Попова напомни, че в проектозакона, изготвен от Министерството на правосъдието, не е имало предложение да се изтегли за по-рано изборът на главен прокурор. Тя смята, че за подобно искане би трябвало да има "много сериозни мотиви", за които не знаела.Мандатът на сегашния обвинител №1 Борис Велчев изтича на 19 февруари 2013 г., а мандатът на ВСС - на 3 октомври т.г. За да може процедурата по избор да бъде извършена от сегашния ВСС, депутатите от ГЕРБ вкараха поправка, според която обсъждането ще трае 3 месеца, като започне 6 месеца преди изтичането на мандата на главния прокурор. Това означава, че още на 19 август ВСС ще започне за обсъжда кандидатурите.Според сегашните правила процедурата по номиниране и избор на главния прокурор трае един месец и приключва месец преди края на мандата. Така обсъждането трябваше да започне на 19 декември и да завърши с избор до 19 януари 2013 г.Попова допълни, че няма технически пречки членовете на ВСС да се избират пряко. От Европейската комисия искат пряк избор с участието на всички магистрати. В момента не всички имат право да гласуват за членове, припомня вестникът.

Средновековен вампир изкопаха археолозите на пъпа на Созопол, научаваме от "Стандарт". Това е поредната сензационна находка в стария град. Необичайното откритие е направено по време на разкопките на манастира "Свети Николай Чудотворец". Погребението има белези на добре познатия ритуал срещу вампирясване. Починалият е прободен в гърдите с железен кол. Тази практика е използвана от хората навремето, които са имали страхове от зли възкръснали мъртъвци. Вампирът вероятно е бил знатна особа, защото е открит до абисидата на църквата.На това място според християнската традиция от средните векове са били полагани само знатни и благородни люде, обясняват археолозите.

Застраховка "трус" да стане задължителна, поиска строителният министър Лиляна Павлова, пише "Стандарт". Тя съобщи, че предложението й ще бъде обсъдено идната сряда на заседание на кабинета. "Законът и в момента казва, за съжаление само за държавната и общинската собственост, че това е задължително. Според мен обаче независимо дали става дума за частна или държавна собственост всяка сграда трябва да има задължителна застраховка", смята Павлова.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар