*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПОНЕДЕЛНИК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПОНЕДЕЛНИК

Кабинетът драматично закъснява с новите оперативни програми, пише "Сега". Подготовката на новите оперативни програми и партньорския договор с Европейската комисия за периода 2014-2020 г. закъснява драматично, документите, които ще се изпълняват от поне три правителства и по същество представляват програми за реформи на цели сектори, трябва да бъдат предадени в средата на следващата година, а работата по тях още не е започнала, сочи вестникът. Така през 2013 г. правителството ще трябва едновременно да подготвя парламентарни избори, да договаря финансиране от 17 млрд. лв. и да усвои рекордна сума по настоящите оперативни програми. Единствените ясни неща до момента са броят на оперативните програми за бъдещия период - 5 вместо досегашните 7, отговорните министерства и приблизителният ресурс, на който България може да разчита - 17 млрд. лв. Ясни са и тематичните цели, които са общи за целия съюз и целят да обвържат финансирането с поставените цели в стратегията Европа 2020, както и разпределението на парите по различните фондове. Сформирането на работните групи, които трябва да изготвят оперативните програми, обаче закъснява.

ГЕРБ продължава с променливата си позиция по отношение на присъствието на агенти на бившата ДС във властта, пише "Сега" и пояснява: на последното си заседание вътрешната комисия в парламента отхвърли законопроект на Лъчезар Тошев ("Синята коалиция") за въвеждане на ограничения за заемане на ръководни длъжности за сътрудници на службите на комунистическата власт. В него се предлага лица, които са сътрудничели на ДС да не могат да заемат ръководни длъжности в държавната и общинската администрация, Висшия съдебен съвет, министерство на отбраната, БНБ, службите за разузнаване и сигурност, МВР, институцията на омбудсмана, НЕК, БЕХ за период от 10 години. В мотивите към законопроекта се казва, че проблемът с агентите на ДС продължава да е актуален, тъй като в страни като Германия денацификацията е провеждана много години след Втората световна война, а впоследствие е извършена и радикална декомунизация.

Министърът на правосъдието или оправомощено от него лице ще решава дали един съдебен процес се е забавил над разумния срок, е друга новина от същияь вестник. Министърът ще определя и какво обезщетение да се получава при доказани случаи на бавно правосъдие. Размерът на това обезщетение няма обаче да може да надхвърля 10 000 лв.Този механизъм избра правната комисия в парламента, която разглежда проектопромени в закона за съдебната власт. Целта на измененията е да бъде спряна лавината от дела в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, по които държавата вече изплати милиони левове обезщетения. В момента в този съд висят още 700 дела на българи срещу бавно правосъдие, чийто изход също ще е предизвестен, ако не се приеме някакъв вътрешноправен механизъм за обезщетяване на хората, пострадали от продължили с години наказателни и граждански дела. Именно в тази посока има и две пилотни решения за бавно правосъдие от съда в Страсбург, с които България получи срок до 1 август 2012 г. да въведе такъв механизъм.

"Към настоящия момент няма нещо ново, което би могло да бъде споделено. Продължават оперативните действия по издирването им. Искам да подчертая обаче, че в днешните условия, когато се работи с правоохранителните системи по цял свят, Интерпол, Европол и т.н., рано или късно, където и да се крият, ще бъдат открити" - това заявява в интервю за "24 часа" вътрешният министър Цветан Цветанов в отговор на въпрос има ли новини за местонахождението на т.нар. братя Галеви. В интервюто Цветанов заявява също: "От това, което се случва по делото срещу групата за поръчкови убийства, мисля, че вече за всички е ясно, че някои от основните организатори са получавали подкрепа от политици, част от Българската социалистическа партия. Изглежда Килърите и БСП са били взаимно свързани като скачени съдове. Това се знае от немалко хора, но не е толкова известно сред широката общественост".

Вестникът помества и изявлението на засегнатия от думите на Цветанов Младен Червеняков. "През тази седмица научих няколко нови неща за себе си. Научих, че баща ми не ми е баща. Научих, че съм разорил някакъв много богат човек. След това чух, че съм се срещал със Сретен Йосич. Всичко това е лъжа. Това обяви бившият министър на правосъдието Младен Червеняков. В тази игра бяха включени СРС-та, непозволени, бяха включени представители на властта, поръчкови полицаи, журналисти и политолози". „Очаквам министър Цветан Цветанов в следващите дни да направи проверка по случая и дни да ми се извини", заяви Младен Червеняков.

"Стандарт" окачествява обвиненията на Цветанов като "лакърдии засега не са подкрепени с каквито и да е документални свидетелства или оперативни данни от МВР и прокуратурата, което прави анализа им невъзможен към момента". В същото време обаче вестникът сочи, че те са предизвикали странна нервност на Позитано. "Цялата история изглежда съшита с бели конци, но гузните реакции на червените играчи създават впечатление, че има нещо гнило в "Позитания" , констатира вестникът.

Голяма част от българските служби за сигурност управляват страната чрез информацията, която имат, заяви бившият министър на отбраната Николай Свинаров, цитиран от "24 часа". Борбата за власт и пари преминава през това дали политиката да управлява службите в страната или обратното, каза Свинаров. Службите продължават да бъдат изключително безконтролна структура. Нещо повече, в момента сме изправени пред парадокса, че те ръководят и съдебната система, в това число и прокуратурата. В Софийска районна прокуратура голяма част от прокурорите са териториално разпределени в районните управления на МВР, заяви Свинаров. „Беше време нещата да се изяснят", категоричен беше Свинаров. Механизмът на управление трябва да бъде променен. Липсата на контрол на специалните служби води до това, че в една значителна степен те продължават да управляват не само живота на българските граждани, но и първата, втората и третата власти. За това служи информацията, която имат и която използват неправомерно, заяви бившият министър на отбраната.

Бившата шефка на фонд "Земеделие" Калина Илиева застава в понеделник пред Софийския районен съд по обвинение за фалшивата си диплома за висше образование, информира "24 часа".Според прокуратурата тя сама е подписала документа за завършено образование в Германия. Нещо, което категорично се отрича от защитата й. Илиева е обвинена за общо четири документаПо делото ще бъдат разпитани четирима свидетели и три вещи лица.Още преди време адвокатите й обявиха, че ще поискат нова експертиза.Скандалът гръмна през 2010 г. Тогава стана ясно, че дипломата не отговаря на тези, които издава Професионалното училище по техника и икономика в Берлин, което Калина твърди, че е завършила.

Държавата ще получи правото да сече, залесява, стопанисва и печели от царските гори в Рила, независимо че делото за собствеността им ще се точи още дълго в съда, пише "Труд", като добавя, че това се подразбира от последните промени в Закона за горите, подготвени от ГЕРБ, според които държавата ще стопанисва гори, за които се водят съдебни дела с частни лица или общини.Най-големият стартирал съдебен спор в момента е за 16 000 дка гори над Боровец и с. Бели Искър, за които тепърва бившият премиер Симеон Сакскобургготски трябва да доказва, че е собственик.Поправката предвижда съответното държавно предприятие да стопанисва спорните гори, докато съдът се произнесе с решение кой е реалният собственик. Приходите от изпълнението на лесоустройствените планове (дърводобив, събиране на билки и др.) ще се депозират в банкова сметка. Предприятието обаче ще си приспада разходите за стопанисването. Ако частно лице или община спечелят делото за собственост, натрупаната сума ще им бъде превеждана, но без лихва."Този текст показва нетолерантността на държавата към частния собственик. Тази седмица детайлно ще се запознаем с него, защото е логично да засяга всички спорни казуси, при които се доказва собственост. Окончателно становище ще имам по него до дни", коментира пред "Труд" царският адвокат Асен Ошанов.

Цветанов и синдикатите от МВР не се разбраха за извънредния труд, пише "Дума". Синдикалната федерация на служителите в Министерството на вътрешните работи /СФСМВР/ се оплака от непряка дискриминация. От СФСМВР са подали жалба до Комисията по защита от дискриминация, а в понеделник се очаква второто й заседание по сигнала на полицаите. Производството пред КЗД е образувано поради незаплащане на нощния труд в МВР, труда, полаган на празнични дни, както и времето на разположение и е в резултат на неспазване препоръките на омбудсмана на България да се обезпечи нормативно плащането на тези компенсации. Жалбата е срещу министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.От полицейския синдикат припомнят, че първото заседание на комисията е било на 19 март 2012 г. и на него двете страни - МВР и СФСМВР, са приели да пристъпят към споразумение и на следващо заседание да бъдат представени договореностите, които са постигнали. До разбирателство обаче не се е стигнало, защото вътрешното министерство е отказало да се срещне с представители на СФСМВР и да обсъди казуса с неизплащането на компенсации. Точно поради липса на споразумение КЗД ще продължи процедурата и ще изготви становище по жалбата на СФСМВР за непряка дискриминация. В момента в СФСМВР членуват над 7000 служители на МВР.

"Харчим последните левчета", констатира "Стандарт".Българинът изтупа брашнения чувал с последните си левчета. С около 3 млрд. лв. повече пари сме завъртели в магазините през 2011 г. и първите три месеца на 2012-а. През миналата година в обращение са били 21,027 млрд., което е с 15% ръст спрямо 2010-а. Нови 347 млн. са изкарани от януари до април. Данните на БНБ са за банкнотите в джобовете ни и средствата в разплащателни сметки и овърнайт депозити. Това са парите, с които пазаруваме, плащаме сметки, фирмите се издължават помежду си. Оживлението обаче не означава, че сме забогатели, макар че налива вода в колелото на икономиката, коментират банкови експерти. Става въпрос за парите под дюшека, които вече се налага да бъдат извадени заради дълго отлагани ремонти и покупка на дрехи и обувки, пише вестникът.

Страшният съд на БСП излезе с присъди по "Сливенгейт" след неколкочасови разпити на "Позитано" 20, е друга новина в "Стандарт". "Страшен съд" вестникът нарича партийната контролна комисия. Сваляне на политическото доверие и забрана за кандидатиране на изборни длъжности ще бъдат вписани в партийното досие на главния герой в скандала - Мартин Славов. Новият председател на националната контролна комисия Мая Манолова свика специално заседание заради скандалните записи от града на сините скали, в които местният шеф на социалистите Мартин Славов лъсва в уговорки за корупция по изборите. Той е дал пълни показания пред другарите си, а заедно с него на "червеното килимче" за обяснения била привикана част от ръководството на сливенската структура. Страшният съд е излязъл с предписание към сливенските социалисти да гласуват оставката на Славов като председател на структурата на предстоящата й конференция на 23 юни. Манолова даде да се разбере, че комисията може да заседава по казуса със Сретен Йосич и връзките му с депутата Кирил Добрев и Младен Червеняков, "но силно се съмнява за "степента на достоверност на фактите". "Не ни е страх да се самосезираме, но за всички е ясно, че вече навлизаме във времето на предстоящите избори", каза Манолова.

Предстоящата емисия еврооблигации блокира дебатите около по-либералното инвестиране на парите в Сребърния фонд, пише "Стандарт". За да не попречат на доброто пласиране на българските ценни книжа, управляващите са замразили дискусиите около плана "Дянков", който има прекалено много критици, заявиха за в. "Стандарт" високопоставени депутати от ГЕРБ. Идеята на финансовия министър е догодина 30% от средствата в пенсионния фонд да се инвестират в ДЦК, като всяка година този процент расте с по 10 пункта до достигане на 70%. Сделката с еврооблигациите трябва приключи до края на лятото. Едва след това ще започнат обсъжданията какво да се прави със Сребърния фонд. В момента натрупаните 1.8 млрд. лв. стоят на депозит в БНБ с нищожна лихва.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"


box_title_arrow.gifКоментари

  • Gabriel |

    Your potsnig lays bare the truth

box_title_arrow.gifНапиши коментар