*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СРЯДА

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СРЯДА

Прокуратурата трупа актив пред ЕК с 3 обвинения срещу Гриша Ганчев, пише "Сега". Два месеца преди ключовия юлски доклад на Еврокомисията за напредъка на България по глава "Правосъдие и вътрешни работи" прокуратурата повдигна няколко тежки обвинения срещу собственика на империята "Литекс" Гриша Ганчев. Според държавното обвинение той е тартор на организирана престъпна група, която е вършила данъчни престъпления, и е отправил заплаха за убийство към шефа на Националната агенция по приходите (НАП) Красимир Стефанов. Определена му е и рекордната за България парична гаранция от 500 000 лв.

Вестникът припомня, че подобен сценарий бе разигран и през 2008 г., отново малко преди поредния доклад на ЕК, но тогава в ролята на обвиняем бе енергийният бос Христо Ковачки. Обвинението срещу него също бе свързано с данъчни престъпления, гаранцията бе рекордна - 300 хил. лв. След това Ковачки бе осъден на три години условно на първа инстанция, а вчера второинстанционния апелативен съд го призна за невинен.

Към момента не е ясно кога и как Ганчев е заплашил с убийство шефа на НАП Красимир Стефанов, сочи "Сега".


"24 часа" твърди, че Ганчев бил казал: "Ще го изкормя, ще го удуша със собствените му черва".Според разследващите Стефанов не е чул с ушите си заплахата. Тя обаче му била надлежно предадена от трети човек ден по-късно. Близки до Стефанов твърдят, че вчера той е имал личен телефонен разговор с вицепремиера и МВР шеф Цветан Цветанов. Двамата обсъдили сериозността на заплахата и назначаването на охрана.


Въпреки наливането на милиарди от еврофондовете България продължава да изостава по основни показатели в развитието си, констатира "Сега". Рискът от бедност и безработицата са прекалено високи и България трудно ще достигне заложените целеви нива за тях към края на 2013 г. Нисък спрямо средноевропейския продължава да е и делът от БВП на глава от населението, а регионалните различия се задълбочават, вместо да намаляват. Това показва официален анализ за ролята на еврофондовете в изпълнението на дългосрочните цели за развитие на страната, залегнали в националната стратегическа референтна рамка 2007-2013. Резултатите от оценката, изготвена от консорциум от 5 фирми по оперативна програма "Техническа помощ", бяха представени на публично обсъждане в Министерския съвет.


Младите хора в България излизат най-късно на пазара на труда в Европа, четем в "Сега". В България един младеж започва да търси работа на 22 г., докато в ЕС средната възраст е 20 г. Констатацията направи президентът Росен Плевнелиев при откриването на съвета за образование и наука вчера. Форумът, в който взеха участие вицепрезидентът, министри, депутати, синдикалисти, представители на БАН, работодателските и НПО, трябваше да очертае основните приоритети в сферата, които да се финансират с предимство до 2020 г. Според Плевнелиев причината за окъснялото излизане на българите на пазара на труда е в липсата на практически опит. Затова пледира за по-тясно взаимодействие между вузовете и бизнеса още по време на следването. Много под средния в Европа е и делът на младите предприемачи у нас на възраст между 15 и 24 г. - 3.4%, посочи президентът. В Гърция този процент е 7.8, а в Румъния - 11.3.


В допълнение към темата вестникът сочи, че 51% от работодателите в България твърдят, че срещат трудности при запълването на работни места в сравнение със средно 34% в световен мащаб. Това отчита агенцията за подбор на персонал Менпауър в седмото си световно изследване, свързано с недостига на таланти. За година мениджърите у нас, които не успяват да наемат качествена работна ръка, са се увеличили с 9 на сто.В световен мащаб само в Япония и Бразилия бизнесът е по-затруднен да намери качествена работна ръка.


Kогато България изпълни всички критерии за членство и бъде приета в еврозоната, валутният съюз ще бъде по-силен, цитира "24 часа" финансовия министър Симеон Дянков в интервю за австрийския всекидневник "Ди Пресе". Той определя фискалния пакт като фундамент за стабилно развитие, който ще измъкне еврозоната от кризата. Очаква веднага след подписването му от всички държави финансовите пазари да се успокоят. Прогнозата, направена от Дянков за Гърция, не е оптимистична - тя нямало да успее да се справи с дефицита си.


Дори Аллах е казал, че когато фактите говорят, боговете мълчат - тези думи на премиера Бойко Борисов извеждат в заглавие "24 часа" и "Труд".Така премиерът Бойко Борисов отвърна вчера на думите на лидера на ДПС Ахмед Доган, че управлението сега прилича на времето, в което на власт е бил Жан Виденов, уточнява "24 часа". Борисов връчи договори на фирми за 50 млн. лв. по програма "Конкурентоспособност" за внедряване на международни стандарти. Пред над 200 компании премиерът реши да "обори с факти най-големия хидроинженер в България, прочул се със своите милионни комисиони". От нямане какво да каже Доган говорел за етнически противоречия. Такова нещо няма, категоричен бе Борисов и добави "какво казва "Мудис" в "отговор" на Доган - рейтингът на България остава стабилен, ниският дефицит се очаква да се свие още през следващите 2 г.


"Труд" се връща към темата за бонусите на чиновниците. В Министерството на околната среда и водите неправомерно са раздадени 50 825 лв. бонуси за контрол на концесиите, става ясно от доклад на Сметната палата. Той е направен след проверка на приходите и разходите от тази дейност във ведомството на Нона Караджова в периода 2009 - 2010 г. Министерството управлява 26 концесии за минерална вода, както и тази за ски зоната над Банско, дадена на “Юлен”.Според доклада раздаването на пари на служители за участие в комисията по контрол на концесиите е неправомерно, тъй като работата им в нея е част от задълженията им по трудов договор. Плащано е за всяко съвещание, като има случаи в един ден чиновниците да се събират по няколко пъти. Членове на комисията са вземали пари и за съвещания, на които реално не са присъствали, понеже са били в отпуск, командировка или болничен.


СДС ще има нов лидер след около два месеца, пише "Новинар", който цитира прогноза на Борис Марков от синята партия, който е и шеф на предизборния щаб. На 5 юни ще се проведе заседание на Националния изпълнителен съвет на партията, на което ще се избере временен председател на мястото на подалия оставка Мартин Димитров. Той се оттегли от поста, след като СДС отхвърли предложението за нова "Синя коалиция" с ДСБ. На същото заседание ще се насрочи и дата за прекия вот за лидер на партията. Според Марков новият лидер на сините ще бъде избран като пръв между равни. Той гарантира, че партията няма да се превърне в лидерска, а планините от „его“ са останали извън СДС. Сините отказаха да коментират предварителни номинации. Стана ясно само, че Марков няма да участва в надпреварата да оглави партията. Вероятно за временен лидер ще се борят Румен Христов, Любомир Ковачев и Вълчо Чолаков от Бургас.


Сигнали за укрити доходи валят в НАП, пише "Дума". Средно по три сигнала на ден постъпват в дирекцията на Националната агенция по приходите (НАП) в Пловдив от граждани за укрити доходи. Най-масово сигнлизират съседи за доходи от наеми, съобщават от пресцентъра на териториалната дирекция, уточнява вестникът. Все повече са и сигналите за неиздаване на касови бележки в търговската мрежа. Само за първите 4 месеца на година в НАП-Пловдив са получени близо 350 сигнала. Сред тях има и анономни, на които според Административно-процесуалния кодекс не се обръща внимание.През миналата година повечето жалби са били за нередовно плащане на задължителни осигуровки от работодателите. Данъчните смятат, че намаляването на този род жалби се дължи на засиления контрол към фирмите при осигуряването на работници и служители.


Има опасност България да бъде избягвана от инвеститорите от страни извън Европейския съюз, ако наред с останалите държави от общността въведе данък върху финансовите транзакции, коментира пред "Стандарт" Цветослав Цачев, ръководител "Анализи" в инвестиционния посредник ЕЛАНА Трейдинг. Преди дни Европейският парламент одобри становище за въвеждане на данък върху финансовите транзакции. Предвижда се облагане в размер на 0,1% върху сумата при сделки с акции и облигации и 0,01 на сто за другите финансови инструменти. "Макар нашето правителство винаги да е било срещу увеличаване или появата на нови данъци, сме "за" и аплодираме това, че са приети данъци върху транзакциите", беше коментарът на премиера Бойко Борисов, което даде отговор на въпроса, дали България ще въведе новия налог."Натоварването с данък няма да промени капиталовия пазар у нас, защото и без това той е в абсолютна стагнация", смята Цачев. По думите му, оборотите са много ниски и облагането им с данък ще се усети единствено от малкото чужди инвеститори на българския пазар.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар