*

СЪБОТЕН БЪЛГАРСКИ ПЕЧАТ

|
СЪБОТЕН БЪЛГАРСКИ ПЕЧАТ

Дори управляващите осъдиха уволнението на Мирослава Тодорова, пише "Сега". Темата за протестите на съдиите и обратите в становищата на властта за уволнението присъстват във всички съботни вестници.

Ден след като Висшият съдебен съвет взе решение да уволни шефката на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова, правителството се разграничи от действията на съдебните кадровици, нарече ги ненавременни и дори призова ВСС да преразгледа решението си. Най-сериозната метаморфоза претърпя позицията на вътрешния министър Цветан Цветанов, който през последните месеци многократно обвиняваше Тодорова, че не се върши работата и дори я заподозря в обслужване на организираната престъпност. В четвъртък Цветанов категорично отказа да коментира случая и обяви, че няма конфликти с Тодорова. Вчера обаче допусна, че уволнението й "би могло да се тълкува като провокация към кабинета" - позиция, която зае премиерът Бойко Борисов още при уволнението на Тодорова. "Съчетаването на доклада (на Европейската комисия - бел. ред.), който предстои да излезе, и събитието, което се случва, действително премиерът е прав, че може да се тълкува от определени представители, "доброжелатели" за държавата и за това, което имаме като проблеми в институциите в България, по този начин", оплетено се опита да излезе от положението Цветанов. Премиерът пък повтори старата си теза. "Решението на ВСС, чиято репутация в обществото мога да определя като противоречива, е чиста провокация, насочена срещу кабинета", заяви Борисов, сочи "Сега".

"Тодорова е мързелива жена. Не изпълнява служебните си задължения. Уволнението е заслужено" - това мнение на уволнената съдийка цитира, принадлежащо на шефа на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, цитира "Труд".

Друга присъстваща във всички съобтни вестници тема е плагатството на депутата Лъчезар Иванов. Един от най-скандалните депутати на ГЕРБ - Лъчезар Иванов, блесна за пореден път, този път в история с плагиатски научни публикации, пише "Сега". След като Иванов се опита да спре репортаж за свой приятел - съмнително богат митничар, подлъга се да получи несъществуващо безплатно "Верту" и консултира застрахователна и охранителна компания за над 130 000 лв., сега той има намерение да стане доцент във Факултета по обществено здраве в Медицинския университет в София. Бившият директор на Националния център по опазване на общественото здраве проф. Любомир Иванов обаче твърди, че две от задължителните за защита на хабилитацията публикации, предоставени от политика, са негови. Тъй като двамата са с еднакви фамилии и първи букви на собствените имена, трудове на професор Л. Иванов са представени като публикации на депутата Л. Иванов, съобщи zdrave. net.

Кабинетът е гласувал забраната за сключване на сделки с автомобили и имоти при неплатени здравни вноски с напълно неадекватни аргументи, става ясно от стенограмата на последното правителствено заседание, четем в "Сега". Министрите явно не разбират собственото си предложение, защото и премиерът, и здравният министър погрешно твърдят, че забраната касае купувача по сделката. В законопроекта за здравното осигуряване пише точно обратното - че ограничението важи за продавача, а купувачът и занапред може да е длъжник на здравната каса. Това е само едно от поредицата противоречия около поредното хрумване за повишаване на приходите в НЗОК.

По същата тема "24 часа" пише: "Властта пак си проси шамар от Конституционния съд". Не мина и седмица от последното решение на Конституционния съд, което определи трансфера на средства от здравната каса към Министерството на здравеопазването за неконституционен, и управляващите направиха ново предложение, което ако бъде прието, най-вероятно ще завърши по същия начин, сочи вестникът.


В опита да изтупа от праха старата си идея за задължително обучение по религия, вчера Светият синод набърка и премиера в спора си с просветното министерство, пише "Сега". Ловчанският митрополит Гавриил твърди, че Бойко Борисов е поръчал в проекта да бъде добавен текст, с който обучението по религия става задължително. "Ние не говорим, че всеки родител трябва да запише своето дете да изучава православна религия. Ние предлагаме за изучаване да се изберат няколко одобрени от закона в България традиционни вероизповедания", заяви Ловчанският митрополит. От Синода твърдят, че ако изучаването на религия се регламентира със закон, министерството ще одобрява учебниците, по които ще се учи, и учителите, които ще водят часовете. От ГЕРБ коментираха неофициално, че премиерът изобщо не е поръчвал да се включва подобен текст в новия закон за училищно образование.

Предлагат ни закон за печата със затвор за редактори, пише "Труд". Отговорен редактор в периодично издание или издател (ако медията му не е вестник или списание) може да лежи в затвора за срок до 1 година, ако чрез изданието му е извършено престъпление. Това пише в закона за печата на германската провинция Бранденбург, предложен като основа на бъдещ български закон от дясната фондация "Конрад Аденауер". За регулиране на печатните медии, така, както има закон за радиото и телевизията, се обяви и премиерът Бойко Борисов. Тъй като правният отдел на МС му каза, че такъв акт ще е противоконституционен, засега бранденбургският превод отлежава на бюрото му.До затвор за редактор или издател може да се стигне, ако предумишлено или по непредпазливост не са изпълнили задължението си да пазят изданието от "наказуемо" съдържание, пише в документа. По-леките санкции са парични глоби, стига да не става дума за нарушения, свързани с пресата, които подлежат на наказание по общия ред в Германия. А максималната глоба е 50 000 марки (законът е приет преди въвеждането на еврото - б. р.). В момента журналистите в България носят наказателна отговорност за клевета и за насаждане на омраза чрез медиите, в които работят.

Справка за общо 91 дела са поискали експертите от Европейската комисия, докато работят по мониторинговия доклад, е друга новина от "Труд". Документът трябва да е готов до 18 юли и вероятно черновата му ще пристигне у нас само ден-два по-рано. Така е - европейците вече имат горчив опит от изтичане на информация, натрупан в работата им с българските институции.Но и самият доклад тази година е по-различен, тъй като е за 5-годишен период - от 2007 г. досега. Две от наблюдаваните години са на правителството на Сергей Станишев, другите три - на Бойко Борисов. Затова - когато управляващите настояват докладът да е честен и обективен, те се надяват да е отбелязана разлика между предишния и сегашния кабинет.Без да има връзка с доклада, тази седмица у нас пристигат петима магистрати от Германия, Испания, Италия, Холандия и Франция. Те трябва да установят по какви причини обвинението се е провалило по 5 дела или защо те се бавят прекомерно. Процесите са по "Софийски имоти", за източване на европари от Марио Николов, за оправдания шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев, за осъдените Братя Галеви и невинните братя Маргини. Отсега е почти сигурно, че ЕК ще цитира тези случаи, а по тях не се вижда нещо положително.

Дянков взе на мушка Първанов, пише "Стандарт". Защо бившият президент Георги Първанов е посещавал царската резиденция "Кричим" - това е наредил да се провери вицепремиерът Симеон Дянков. От сряда дворецът не е грижа на Националната служба за охрана (НСО), а на финансовото министерство. Според финансовия министър Първанов е бил единственият държавник, ходил в двореца през последните 5 г."Поръчал съм проверка дали Първанов просто е снимал лопатарите, защото там не може да се прави лов от 30 години, става въпрос по закон, и е интересно защо са били тези посещения", казва Дянков, намеквайки за ловната страст на предишния президент.

За друга проверка, този път на енергийния министър Делян Добрев, пише същият вестник. Добрев да провери дългосрочния договор с офшорната компания "3С", сключен от правителството на Иван Костов за изграждането на ТЕЦ "AES Гълъбово". Това е наредил премиерът Бойко Борисов, става ясно от стенограма от заседанието на кабинета в сряда. Договорът за изкупуване на електроенергията от централата беше подписан на 13 юни 2001 г., само 4 дни преди изборите, които тогавашният премиер Иван Костов загуби от НДСВ. Както "Стандарт" неведнъж писа, договорът е за безотказно изкупуване на енергията за 15 години напред, след като ТЕЦ "AES Гълъбово" заработи, на преференциална цена, два пъти по-висока от тази на държавния ТЕЦ "Марица-изток 2". Тайната цена от около 130 лв. за МВтч ще остане непроменена до края на 2026 г.

Моята гореща препоръка към гражданите, които носят глава на раменете си, да се отнасят критично, с нужната степен на съмнение към всички тези картинки от данни, които им се поднасят, заявява социологън Живко Георгиев в интервю за в. "Дума". Запознавайки се с още повече информация, сами да си правят изводите. Няма нужда да се вярва сляпо на социологията. Тя не е религиозна доктрина.Едно проучване определи младите, че са с объркани глави. Според Георгиев - Никое социологическо изследване не може да произведе факта, че "главите на протестиращите на Орлов мост са объркани". Такова нещо може да дойде само от объркана социологическа глава, казва социологът.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар