*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПОНЕДЕЛНИК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПОНЕДЕЛНИК

Българите искат ЕК да продължи да надзирава съда и МВР, пише "Сега". Гражданите и управляващите отново рязко се разминаха в мнението си по ключов въпрос за бъдещето на страната. За разлика от правителството, което настоява да бъде прекратен унизителният механизъм, чрез който Европейската комисия да наблюдава съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност в България, 77% от гражданите одобряват неговото съществуване и искат той да продължи. Едва около 40% от хората вярват, че правителството води енергична борба с организираната престъпност. Толкова смятат и че може да се разчита на добро правосъдие у нас.Това показва проучване на института "Отворено общество", обявено вчера. Изследването има за цел да направи преглед на петте години, през които действаше механизмът за сътрудничество и проверка. В сряда ще излезе последният мониторингов доклад за този период и ЕК ще каже дали прилагането на механизма ще продължи, или ще бъде прекратен. Очакванията са, че докладът ще е критичен, а мониторингът ще продължи.

Управляващите пробват да смекчат негативите от скандала "Тодорова", констатира "Сега". Странното разбиране на правителството за разделението на властите в държавата продължава. След като през последните 3 години управляващите денонощно атакуваха и си измиваха ръцете със съда и това стигна върха с режисираното уволнение на съдия Мирослава Тодорова от ВСС, сега те са на път да накарат кадровия орган на Темида да преразгледа решението си.Министърът на правосъдието Диана Ковачева свиква извънредно открито заседание на Висшия съдебен съвет в понеделник от 10.00 часа. "Очаквам на това открито заседание ВСС да направи преглед на своята дисциплинарна практика по дела, които са били забавени. На това заседание очаквам да може да се обсъди публично конкретното наказание", каза Ковачева пред БНР, визирайки уволнението на съдия Мирослава Тодорова. Правосъдният министър е само председателстващ съвета, но не и негов член. Като такава обаче може да насрочва заседания и да вкарва точки в дневния ред.

В писмо до министъра на правосъдието Диана Ковачева съдия Мирослава Тодорова приветства идеята й да започне дискусия за работата на ВСС като кадрови орган. Писмото помуства "Стандарт". "Темата за дисциплинарната му дейност, заедно с начина, по който се провеждат конкурсите за назначаване и повишаване на магистратите, е в центъра на този дебат",пише юристката.Тодорова за пореден път подчертава, че дебатът не бива да се извършва "на площада" от представител на изпълнителната власт. Съдийката обяснява, че очаква дискусията във ВСС да бъде сведена единствено до нея и предмета на воденото срещу нея дисциплинарно производство. "Дебатът изисква експертно познание на проблемите, за да не се превърне дебатът в префидна привидност на отчаяна саморазправа с конкретен магистрат", посочва Тодорова. Тя предлага Ковачева и кадровиците да обсъдят цялостната практика на ВСС, ВАС и международните стандарти за наказание на съдии.В писмото се предупреждава, че извънредното заседание на ВСС може да се превърне във "втора незаконна фаза на дисциплинарния процес" пред съвета. "Ако действително сте убедена, че по силата на ЗСВ можете да решите, че сама сте установили истината по моето дисциплинарно производство и можете да се наемете да я оповестявате публично, то тогава трябва да се запознаете с гледната точка и на другата страна, както става в справедливия процес", се отбелязва в писмото до Ковачева.

Поръчката за спешния ремонт на виадуктите по магистралите "Хемус" и "Тракия" остава обвита в мъгла, пише "Сега". Пътната агенция отказа да предостави информация кои фирми са допуснати до втория етап на конкурса с покана да подадат ценовите си оферти. "Работната комисия продължава работа. Срокът е един месец, до 27 юли", са отговорили от АПИ. При отварянето на документите на кандидатите в края на юни обаче от комисията обявиха, че в срок от 8 работни дни ще отсеят кандидатите и на тези, които продължат напред, ще им бъде предоставена техническата експертиза на трите моста, на базата на която те пък ще трябва да изпратят техническите си оферти и ценовите. От АПИ не разясниха какви са мотивите на комисията, с които отказва да съобщи кои фирми са отсети за втория етап. Съкратената процедура за спешния ремонт на трите моста за 43 млн. лв. индикативна стойност предизвика сериозен интерес от наши и чужди фирми - 17 компании подадоха документи.

При 75% обработени протоколи, което е 62% от всички протоколи на имащите право на глас на балотажа на изборите за председател на СДС, води Емил Кабаиванов с 57%, съобщава "Труд". Другият кандидат за поста Ваньо Шарков има 43%.Очаква се до полунощ да бъдат обработени всички протоколи, съобщи председателят на Националната комисия за вътрешните избори на партията Любен Петров.Депутатът Ваньо Шарков и кметът на Карлово Емил Кабаиванов влязоха във финална битка за гласовете на сините членове днес. И двамата са лекари и обещаха да изправят партията на крака.Балотажът започна в 10 ч. и продължи до 20 ч. 9 000 членове на СДС имат правото на глас, за да си изберат своят водач. Кабаиванов е категоричен противник на съюза с Иван Костов, докато опонентът му Ваньо Шарков се смяташе за човек на бившия председател Мартин Димитров, който хвърли оставка заради развода с ДСБ.

Очевидно е, че проектозаконът за изборите,внесен от РЗС, е написан за конкретен човек, заявява в интервю за "Труд" Калин Томов, организациоте секретар на "Движение България на гражданите". Това много прилича на тоталитарни практики от 30-те години на миналия век. Това показва страх у управляващите от ГЕРБ и премиера Борисов. Той никога не се е явявал на избори, без да е сигурен, че ще спечели. Сега няма нищо сигурно и ще има опити с всички средства да се отстрани конкуренцията.

Според едно социологическо проучване между ГЕРБ и БСП имало 4% разлика, казва лидерът на БСП Сергей Станишев пред Нова тв, цитиран от "Труд". Според соцлидера нов мандат за ГЕРБ щял да е окончателна катастрофа за страната. Рецептата била да се сформира широк граждански фронт срещу ГЕРБ на изборите. Само така ще се постигне и окончателна победа. 475 000 подписа на български граждани били събрани до снощи, обяви по НТВ лидерът на БСП Сергей Станишев. Нашата цел е за първи път в България да се проведе референдум за това дали да се развива българската ядрена енергетика. В момента не се агитирало "за" и "против" Белене, а затова въпросите за енергетиката да се решават чрез референдум.Аз съм предупредил ДАНС публично, че ще се разправят с БСП, ако тръгнат да проверяват подписката вместо служба ГРАО, която трябва да провери ваалидността на подписите, каза Станишев. Важно било над 500 000 подписа да са валидни.

24 1576 лв. е задължението с което държавата е натоварила всеки българин, е изчислил "24 часа". Към май 2012 г. има натрупан номинален държавен дълг от 11,6 млрд. лв.Ако от общата сметка, направена при 7,36 милиона българи, извадим 2,2 милиона пенсионери и 1,2 милиона деца, дългът на работещия човек става 3902 лева. Според банков анализ, на който се позовава вестникът, средното задължение на българин с кредит е 7180 лева. По данни на НАП пък средно годишно хората у нас си разменят по милиард лева като приятелски заеми.

"България днес" продължава темата за секскандала Борисов-Каратанчева. Вестникът цитира тениситката, която призовава: Да седнем с Бойко на детектор на лъжата. "24 часа" публикува съобщение на Каратанчева от страницата й във фейсбук: "В началото на октомври, когато приключа с участието си в турнирите ще се подложа на детектор на лъжата и ще отговоря на всички неудобни въпроси за сексуалните намеци и SMS послания на премиера Бойко Борисов. Искам когато резултатите излязат обаче да бъдат оповестени публично и да станат достояние на обществото".

"Капитал дейли" пише, че малките и средните предприятия в България не са достатъчно конкурентоспособни, за да преодолеят негативните ефекти от кризата, като това се отнася в особено голяма степен за по-малките. Това показват резултатите от анализ на агенция Noema, изготвен по поръчка на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.Като основни заплахи пред малкия и средния бизнес в страната изследването очертава отлагането на инвестиционните планове на компаниите, затруднения им достъп до финансиране, оставащата висока междуфирмена задлъжнялост. Като заплахи са посочени още слабата устойчивост на сектора в средносрочен и дългосрочен план по отношение на унаследяването на семейния бизнес, както и относително ниското ниво на предприемачество сред младите.

Плевнелиев няма самостоятелен политически живот, коментира "Дума".Той е като институционална сянка на премиера. Оттегля се призрачно в бизнессферите и изобщо не взима отношение по големите проблеми на деня. Някой да чу президентът да коментира шоковия удар с цената на тока, която скочи с 13 на сто? Някой да го чу да вземе отношение по скандалните поправки със закона за горите, преди Борисов да обяви, че е необходимо да се наложи вето. Плевнелиев се движи след събитията, живее в собствен свят, няма присъствие и съвсем не е трудно да забравиш, че присъства в политическия пейзаж, пише вестникът.

Край на монопола на топлофикациите, радва се "Стандарт". След Нова година всеки потребител ще може да сключва договор за доставка на топлинна енергия с фирми, различни от досегашните ТЕЦ. Това ще могат да бъдат както сегашните фирми за дялово разпределение, така и нови дружества, като всички ще трябва да кандидатстват за лиценз за търговци на топлоенергия, обясниха експерти.Търговците ще купуват топлото от централите и ще го продават на потребителите. Основен критерий при избора на доставчик ще е цената на парното и топлата вода. Това са част от предстоящите промени в Закона за енергетиката за търговията с топлинна енергия. Те ще бъдат обсъдени утре на кръгла маса, организирана от Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в парламента.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар