*
Борба с вредителите

ВЕСТНИЦИТЕ В ПЕТЪК, 13-ти ЮЛИ

|
ВЕСТНИЦИТЕ В ПЕТЪК, 13-ти ЮЛИ

„Седмица преди мониторинговия доклад на ЕК напрежението в съдебната система ескалира. Вчера Висшият съдебен съвет (ВСС) предприе безпрецедентен ход, като уволни дисциплинарно шефа на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова, която е един от най-отявлените критици на вътрешния министър Цветан Цветанов. В отговор съдии от цялата страна заплашиха с бойкот и протести, към които ще се присъединят и граждани, организиращи се чрез социалните мрежи. Главният прокурор Борис Велчев и шефът на ВКС Лазар Груев излязоха ядосани от заседанието на ВСС и отказаха коментар. "Питайте тези, които я уволниха", бе единственият коментар на Велчев. "Не се меся на ВСС. Те са отпреди. Точно сега? Работи срещу нас", лаконичен бе Бойко Борисов пред "Сега". Говорителят на ЕК Марк Грей заяви, че случаят вече е известен в Брюксел. Без да се ангажира с оценка, той каза, че в мониторинговия доклад могат да се правят поправки "до вечерта преди огласяването му".
На закрито заседание на ВСС Тодорова бе освободена като съдия от Софийския градски съд с официалния мотив, че е забавила мотивите по три дела. Става дума за процеса срещу наркобоса Васил Маникатов, както и за дела за отвличане и убийство. Проверките по тях бяха инициирани след нападки от вътрешния министър или по повод публикации в медиите.
По процеса за отвличане тя е забавила мотивите с 4 години 8 месеца. Сигналът за това дело бе внесен във ВСС от шефа на Апелативния съд в София ген. Веселин Пенгезов, който пък твърдеше, че е намерил документите пъхнати под вратата на кабинета си. По това дело Тодорова е произнесла една условна и две оправдателни присъди. Заради забавените мотиви обаче е изтекла абсолютната давност за търсене на отговорност и решението на първата инстанция не е обжалвано. Предложението за дисциплинарно производство по това дело бе внесено в началото на март от петима членове на ВСС - Пламен Стоилов, Иван Колев, Теодора Нинова, Вельо Велев и Кирил Гогев.
Месец по-късно петимата отново предложиха Тодорова за наказание по другото дело - за убийство. По него съдийката е оправдала подсъдимия Славчо Добрев, тъй като е сметнала, че престъплението е извършено в условията на неизбежна самоотбрана. Добрев убил Ангел Ненов, познат на приятеля на сестра си. Жената била малтретирана постоянно от партньора си, а една вечер Добрев бил нападнат от Ненов, след като се опитал да защити сестра си. Присъдата по това дело е произнесена на 13 май 2005 г., но мотивите са изготвени на 20 май 2009 г. На 18 март 2011 г. Софийският апелативен съд потвърждава оправдателната присъда. Прокуратурата обаче заявява, че не поддържа протеста на колегите си от първата инстанция и присъдата влиза в сила още тогава." - информира в. „Сега".

В. „Стандарт" цитира премиера Борисов:
„Не бих искал да се бъркам в работата на Висшия съдебен съвет /ВСС/, защото той е избран от предишния парламент. Не мога да коментирам виновността или невинността на съдия Мирослава Тодорова, която днес бе уволнена с решение на същия този ВСС. Но приемам като провокация уволнението на съдия Тодорова само ден преди излизането на Мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред". Това заяви пред „Фокус" премиерът Бойко Борисов на въпрос за днешното решение на ВСС за уволнението на съдия Мирослава ..
„Това е провокация против огромните усилия, които ние полагаме за подобряване на представата за България, на начина, по който се реформира съдебната система", допълни министър-председателят."

В. „Дневник" публикува коментар на Петя Владимирова по темата:
"Прекалено виден е истинският мотив и той няма нищо общо със загрижеността за решаване на проблема със забавянето на делата и с принципа че "никой не трябва да бъде закрилян", както красиво се изрази в коментара си по-късно министърът на правосъдието Диана Ковачева.
Уволнението на Тодорова няма нищо общо нито с принципи, нито с "решаване" на какъвто и да било проблем. Ако имаше, ВСС щеше да постъпва еднакво с всички нарушители. Фактите са еднозначни. След проверката на Наказателното отделение на Софийския градски съд Инспекторатът на ВСС предложи за наказание 9 магистрати. ВСС санкционира от тях четирима, най-тежко - Мирослава Тодорова - с двегодишно намаление на заплатата, най-леко - председателя на СГС Владимира Янева. А Петя Крънчева дори беше избрана за зам.-председател и шеф на Наказателното отделение, просто защото така поиска Янева, която пък се определи като семейна приятелка на вътрешния министър.
Само един загубил докрай самоуважение кадрови орган може толкова безпардонно да прилага двойния и тройния аршин.
Но нека не се заблуждаваме, тази воля на съвета не е суверенна, а плод на обвързаности. Във Върховния административен съд , командван от другия фаворит на вътрешния министър - Георги Колев, втори месец не се обявява решението по другото дисциплинарно дело на Тодорова и това не е случайно. И зависимостите, и машинациите и натискът над съдиите тепърва ще стават известни - нищо не остава скрито докрай.
Уволнението на Тодорова обаче изигра лоша шега на властта - тя не очакваше толкова енергична контрареакция. Премиерът нарече провокация уволнението, видните партийни представители на ГЕРБ станаха разногледи и с трагикомично безпокойство до късно в четвъртък отказват коментар..."

Наближаващите парламентарни избори и новостите в изборния закон също са сред най-отразяваните теми във всекидневния печат.

„Българите с двойно гражданство да нямат право да гласуват на национални избори, а кандидатите за депутати, кметове и съветници да декларират сексуалната си принадлежност и членство в тайни организации. Това са част от предложенията на "Атака" за промени в Изборния кодекс, внесени в парламента вчера. Хората на Волен Сидеров настояват още по време на предизборна кампания социолозите да нямат право да оповестяват данни, за да не се влияе върху нагласите на гражданите.
Подобна идея дойде от РЗС преди седмица - те поискаха социолозите да обявяват кой е поръчал и платил изследванията им за политическите нагласи в предизборен период.
"Атака" настоява още изборната кампания да се отразява безплатно по БНТ и БНР, а частните медии да правят 80% отстъпка от стандартните си рекламни тарифи преди избори. "Кампанията е състезание на идеи, а не на имуществено състояние", мотивира се Сидеров.
Националистите настояват още видеокамери да следят членовете на секционните избирателни комисии, за да няма манипулации при гласуването и броенето на резултата.
Парламентарната вътрешна комисия пък вчера прие идея на "Атака" митинги да се провеждат само на български език." - информира в. „Труд".

„Управляващите от ГЕРБ обмислят идеята да се вдигне бариерата за влизане в парламента за коалиции от повече от две партии, стана ясно от изказванията на шефката на правната комисия Искра Фидосова. Комисията обсъди вчера на първо четене пет проекта за промени в Изборния кодекс. Проектът да се вдигне прагът за коалиции е заложен в предложението на РЗС и според него за съюзите от две партии бариерата от 4% се запазва. Но за всяка следваща партия се увеличава с по 1%. Според Фидосова това предложение заслужава внимание. Изборната специалистка на ГЕРБ обяви, че подкрепя и друга идея на РЗС - социологическите агенции да обявяват кой поръчва изследванията им при избори. От всички партии се чуха мнения, че сондажите често са начин за манипулиране на гласоподавателите и въпросът следва да бъде уреден в закон.
Правната комисия прие проектите за поправка в кодекса на ГЕРБ, БСП, "Синята коалиция" и РЗС, а предложенията на ДПС и "Атака" бяха отхвърлени. В дебатите се очерта консенсус за това работата на ЦИК да стане публична. Във всички законопроекти има идеи заседанията на ЦИК да се предават онлайн, протоколите от тях да се публикуват на сайта на комисията. Всички се съгласиха и с идеята за ограничаване броя на застъпниците в секционните комисии. На последния местен и президентски вот бяха регистрирани огромен брой застъпници, което според мнозина е начин за контролиране на избора.
Основният спор възникна по предложението на ГЕРБ да се въведе използването на СРС срещу купуването на гласове. От опозицията възразиха, че използването на подслушвателни устройства е сфера, в която има безкрайно много злоупотреби. От БСП и ДПС изразиха опасения, че в ръцете на управляващите СРС ще бъде още един начин за некоректна борба с политическите противници. "Вътрешният министър Цветан Цветанов се отказа да бъде шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, но за сметка на това си подсигури възможността да използва СРС по време на кампанията", коментира Христо Бисеров (ДПС).
Една от основните теми на дебата бе отразяването на надпреварата в медиите. ГЕРБ внасят промени в закона за радиото и телевизията, които задължават доставчиците на медийни услуги да обявят на интернет страниците си пълното съдържание на договорите, сключени с участниците във вота. Управляващите обясниха, че това е част от препоръките на ОССЕ и се иска от неправителствени организации. Шефът на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева изтъкна, че тази разпоредба трябва да се допълни с текст, според който платеното съдържание в медиите да е изрично маркирано." - пише в. „Сега".


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар