*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ЧЕТВЪРТЪК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ЧЕТВЪРТЪК

Безсилието на ГЕРБ в областта на здравеопазването е на път да доведе до поредното дело в КС за ограничаване на ключови конституционни права, пише "Сега". Във вторник в опит да повишат приходите на Националната здравноосигурителна каса депутатите от мнозинството решиха да забранят сключването на сделки за продажба на имоти и автомобили за неплатени здравни вноски. Забраната засяга около 1.3 млн. неосигурени българи, част от тях трайно безработни, и според опозицията е противоконституционна. И в момента при сключването на разпоредителни сделки с имоти и автомобили се изисква декларация от собственика, че няма непогасени задължения за данъци, мита и осигурителни вноски. Според експерти смисълът на тези текстове при приемането им е бил да гарантира, че няма да се продава имущество, върху което има наложени обезпечителни мерки. В случай, че собственикът декларира непогасени задължения, сделката може да бъде сключена след изплащането им или при приспадане на дължимото от цената по нея. С новите текстове, гласувани на първо четене с проекта за промени в закона за здравното осигуряване, наред с тези декларации собствениците трябва задължително да предоставят удостоверение от НАП за липса на задължения за здравноосигурителни вноски. "Понеже ГЕРБ не прави нищо в областта на здравната реформа, се зае да връща крепостното право", коментиар депутатът от БСП ЛЮбен Корнезов. Текстовете не са изчистени и технически. В момента НАП не издава удостоверения за липса на здравноосигурителни задължения, уточнява "Сега".


Шефката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова ще бъде предложена за уволнение, съобщи "Труд", който се позовава на сп. "Правен свят". Източници на вестника от Висшия съдебен съвет (ВСС) са потвърдили информацията, че дисциплинарният състав, който я проверява, е поискал Тодорова да бъде изгонена от системата. Дали това ще стане, ще реши днес ВСС. Тодорова беше предложена за наказание заради забавени дела. Първо стана известно дело за отвличане, по което тя е писала мотиви към присъдата 4 години и 8 месеца. Това забавяне заедно с размотаването на разследващите доведе до прекратяване на делото заради изтекла давност. След това изскочи и случай с присъда за убийство, която Тодорова е писала 4 години. Проверката срещу нея беше и заради делото срещу наркобоса Васил Маникатов. Неговата присъда Тодорова мотивира в продължение на 2 г. и 5 месеца.Очаква се споровете по предложението за уволнение на Тодорова да са изключително ожесточени. Като шеф на Съюза на съдиите тя е основен критик на ВСС и на вътрешния министър Цветан Цветанов. Ако бъде наложено най-тежкото наказание, това може да се възприеме като атака срещу реформаторите в системата. Тодорова вече беше наказана с намаляване на заплатата заради забавянето на други дела. Съдийката не беше открита за коментар.

За предложението да бъде уволнена Тодорова, идващо по-малко от седмица преди публикуването на доклада на ЕК за правосъдието и вътрешните работи, пишат също "Сега" и "24 часа".

Кабинетът очевидно няма никаква идея как да се справи с цифровизацията на ефира, след като вчера двама от министрите дадоха коренно противоположни изявления за това само в рамките на няколко часа, четем в "Сега". Най-напред Министерския съвет прие план за въвеждането на цифровото разпръскване, което е един от ангажиментите на България към Европейската комисия. Веднага след края на заседанието обаче вицепремиерът Симеон Дянков заяви, че цифровизацията отново трябва да бъде отложена, защото не е по силите на бюджета. Час по-късно транспортният министър Ивайло Московски бодро съобщи, че още следващата година ще бъде осигурено финансиране за поетапното й въвеждане.

Нови условия за пенсиониране ще започнат да дебатират социалните партньори след 1 август, когато трябва да е приключило преброяването на работодателските и синдикалните организации и да е ясно кои от тях са национално представителни, пише "Сега". Социалният министър Тотю Младенов обеща вчера да вкара за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество препоръките на Европейската комисия за изравняване на пенсионната възраст за мъжете и жените и мерките за затягане на инвалидните пенсии. Преди седмица съветът на министрите на икономиката и финансите подкрепи тези препоръки."Изравняването за жените не може да стане веднага и сега. Така че ние ще регламентираме точно какъв ще бъде периодът от време, до кога може да се очаква изравняване на възрастта за мъжете и жените", обясни Младенов.

Две години след вземане на решението за създаването му и след година неуспешни опити да заработи центърът за борба с корупцията БОРКОР представи на правителството отчет с притоплени новини, е друга тема за същия вестник. Наскоро останалото без директор антикорупционно звено е успяло да обучи и наеме 23 експерти, да обяви 6 обществени поръчки и да изхарчи над 2 млн. лв. Обученията и поръчките вече бяха представени от бившия директор на звеното ген. Румен Миланов. Около парите пък започна да се шуми, когато стана ясно, че служителите в неработещата структура са получили бонуси. Тогава ген. Миланов заяви, че става дума за 10-12 души, които са си изработили бонусите с денонощен труд. Според отчета на антикорупционното звено за м.г. са изхарчени близо 1.6 млн. лв. за оборудване. Други 632 хил. лв. са дадени за изграждането на информационна система. 144 хил. са отишли за заплати на служителите, а 38 хил. лв. - за осигуровки и граждански договори, пише "Сега".

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой похвали силната политическа воля на българското правителство за провеждащите се реформи и строгата фискална дисциплина, която страната ни спазва на днешната си среща с българския премиер Бойко Борисов в Брюксел. Това обаче съобщава информационната служба на българското правителство, цитирана от "24 часа" а не пресслужбата на Ромпой.

Според "Стандарт" премиерът Бойко Борисов е поискал България да бъде отделена от Румъния в механизма за контрол и сътрудничество на Европейската комисия (ЕК). Това стана в навечерието на годишните доклади на Брюксел, които трябва да отчетат напредъка на двете страни. Борисов пристигна вчера на изненадваща визита в белгийската столица и разговаря по негово искане с председателите на ЕК Жозе Мануел Барозу и на Европейския съвет Херман ван Ромпой. На разговорите премиерът e настоявал София да бъде отделена. Опасенията са, че институционалният хаос при съседите може да се отрази и на страната ни. София се надява механизмът за наблюдение да бъде преобразуван - от контрол в сътрудничество. Към момента от ЕК отказват коментар.

"България днес" публикува сензационното признание на тенисистката Сесил Каратанчева: "Бях на 14, когато Борисов ме поиска в хотелската си стая!". Вестникът публикува и отговорът на Борисов на обвинението: "Гадно е! Не ми го побира умът!"

България окончателно се отказва от АСТА, цитира правителствената информационна служба "24 часа".
Правителството няма да даде съгласие България да участва с позиция по споразумението АСТА, а именно дали Търговското споразумение за борба с фалшифицирането и Договорите, по-специално Хартата на основните права на Европейския съюз са съвместими. В началото на юли и Европейският парламент отказа да одобри подписването на споразумението. Вестникът не припомня,че кабинетът реши да се присъедини към договора без всякакви обществени консултации и го подписа тихомълком.

Новината, че евроексперти ще проверяват у нас пет знакови дела, срещна отпор сред съдии и подсъдими, пише "Труд"."Това е абсолютна намеса в суверенитета на съда. Чудо на чудесата", коментира съдия Мими Петрова, която гледа делото срещу бившия шеф на "Софийски имоти" Тошко Добрев, предизвикало интереса на ЕС. "Безпрецедентен опит да се покаже на съда как да има осъдени", възмути се и самият Добрев.Адвокатът на Марио Николов по следеното от ЕС дело за източване на САПАРД също определи появата на експерти като намеса. Вчера Софийският апелативен съд обяви, че ще реши до месец дали потвърждава 12-годишната присъда на Николов.

Помиярите не хапят в богатите квартали, констатира "Труд" и се позовава на факти: Столичните бездомни кучета се въздържат да хапят само в кварталите на богатите - "Бояна", "Драгалевци" и "Симеоново". Това става ясно от справка на противобесния кабинет в софийската Първа градска болница."Да, от началото на годината нямаме нито един пациент, пострадал в трите квартала в полите на Витоша", е съобщил за "Труд" д-р Цветомир Димитров, директор на Първа градска. Не може да се даде точно обяснение на явлението, но се предполага, че многото дворни и породисти кучета там пазят територията си и не допускат върлуването на глутници. А и собствениците на имоти в кварталите не се придвижват пеша, а с автомобили.През първите 6 месеца на годината агресивни помияри са впивали челюсти в десетки минувачи от района на "Захарна фабрика", "Кремиковци", "Дружба", "Ситняково", "Слатина", "Манастирски ливади" и "Връбница". Псета са атакували и на оживени места като пред Руското посолство и Полиграфическия комбинат.Д-р Димитров съобщи още, че намаляват нахапаните от кучета столичани, които са потърсили помощ в Първа градска. "През първите шест месеца на годината през кабинета са минали 224-ма пациенти, а през същия период на 2011-а те са били 258 (виж таблицата вдясно)", уточни Димитров.

МВР е отказало да отговори на Меглена Кунева дали я подслушва, е съобщила тя пред "Труд". Министерството е обосновало отказа си с това, че молбата е недопустима, каза тя.
Лидерката на "Движение България на гражданите" поиска преди 2 седмици да научи дали спрямо нея се употребяват специални разузнавателни средства и на какво основание. Тя каза, че има причини да подозира това.Вчера Кунева коментира: "Изводите се налагат от само себе си. Ако нямаха какво да крият, щяха да ми отговорят".Подавайки молбата си на 26 юни, тя заяви, че изричен отрицателен отговор за нея би означавал, че "МВР се е ангажирало, че няма заповед за използване на СРС. Ако каже нещо друго, аз ще знам, че такава заповед има". Кунева каза още, че би възприела това като "политическа атака", защото стриктно е спазвала "всякакви морални и законови стандарти".

Близо половин година, след като граждани са се включили в подписка срещу златодобива в Крумовградско, те са привиквани на разпит в полицията, пише "Дума". Вестникът цитира председателката на инициативния комитет, организирал гражданската подписка, Маргит Василева. Тя разказа, че полицейски автомобили обикаляли 40-те населени места, включили се в инициативата, и карали участниците да дават писмени обяснения.Гражданите са викани на разпит, без да получат призовки. Единственото лице, което за момента е получило документ след изрично изискване, е самата тя. Датата на призовката е 9 май, което противоречи на изпратеното до медиите становище на МВР, според което преписката за проверката е от 26.06.2012 г. Сверяването на имената започва месеци, след като подписката е разгледана от Общинския съвет в Крумовград и след като е сверена от ГРАО. От инициативния комитет обясниха, че проверката на ГРАО е открила нередности при около 500 имена, въпреки това общинските съветници са приели да я разгледат и с мнозинство са я подкрепили. 21 съветници гласуват "против" златодобива на Ада тепе, "за" са само 6 от ГЕРБ.Подписката цели да информира институциите в България и в ЕС, че голяма част от населението не желае добива на злато, коментират организаторите й. Гербаджиите са подали сигнал срещу нея до областния управител, който иска проверка от прокуратурата. В края на декември ГЕРБ започна и контраподписка в защита на златодобива.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар