*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В НЕДЕЛЯ

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В НЕДЕЛЯ

Шефката на парламента Цецка Цачева не разрешава премиерът Бойко Борисов да отговаря на депутат за обществената поръчка за продукти на "Майкрософт" на Министерския съвет. Тя не е допуснала въпрос към Борисов, зададен от Петър Курумбашев от левицата с мотив, че е "ненавременен", е научил "Труд".Казусът с обществената поръчка е в съда, което Цачева смята за мотив Борисов да не отговаря в парламентарния контрол.Сделката е за близо 60,5 млн. лв, а още при обявяването Курумбашев предупреди, че поръчаният софтуер още не е готов, несъвместим е с масовата версия на "Windows" в администрацията и има съмнение за прозрачността на конкурса. Той запечата в плик името на фирмата, която вероятно ще спечели и го връчи на Цачева. В края на юни МС одобри офертата на консорциума "Про ком" на стойност 54,74 лв. без ДДС, която се оказа и най-скъпата подадена. Според източници на "Труд" в плика е името на една от фирмите в обединението.

Европейската комисия ще продължи мониторинга си над правораздавателната система в България, прогнозира лидерът на БСП Сергей Станишев в интервю за БНР, цитирано от "Труд". „Очаквам обективен доклад на ЕК с достатъчно сериозни и тежки критики, с отчитане и на някои резултати. Лошото е, че според мен няма да има прекратяване на механизма за проверка и сътрудничество в областта на правосъдието и вътрешните работи, което показва, че правителството просто не се справи с тази задача", коментира Станишев. Според него самият факт, че вероятно този механизъм ще продължи, говори за провал на управляващите в тази област. Лидерът на БСП припомни, че този механизъм беше съставен преди 5 години със срок от 5 години.Сергей Станишев е категоричен, че България трябва да бъде приета в Шенген, след като е изпълнила условията за членство. Не може да се поставят от Германия или Холандия допълнителни условия, които всъщност създават нови критерии, които се оценяват с друг механизъм.Когато ЕС е казал "За да бъде една страна член на Шенген, трябва да изпълни съответни критерии", а те са ясно дефинирани, когато Европейският съвет е казал "Да, тези критерии са изпълнени", няма основание, не е справедливо, не е европейско, не е и демократично да се поставят допълнителни условия. Въпреки че сме в опозиция, имаме много ясна позиция - трябва да бъдем приети в Шенген.

При обявяването на дадено предприятие в несъстоятелност, работниците и служителите, а не банките кредиторки, ще получават първи вземанията си. Такава промяна в Търговския закон обмислят депутати от ГЕРБ, съобщава "Труд". В приемните на народните представители от управляващата партия имало истински бум от жалби срещу фалирали собственици на дружества, които дължат на работниците си заплати за месеци назад. Работниците да се наредят по-напред в регламентирания от Закона за задълженията и договорите ред на привилегированите вземания препоръчва и Върховната административна прокуратура (ВАП). Препоръката е въз основа на проверка на ВАП за периода от януари миналата година до март тази година, свързана със зачестилите случаи на неизплащането на дължимо трудово възнаграждение.Фирмите не внасяли и осигурителни и здравноосигурителни вноски.Още през февруари т.г. идеята бе лансирана от социалния министър Тотю Младенов, но пет месеца по-късно по нея нямаше никакво раздвижване. Според запознати, причината е била, че юристите в управляващата партия са вдигнали “червен картон” на подобна поправка, сочи вестникът.

Премиерът Борисов избърза, като поиска историята да запомни четирима негови министри, заявява в интервю за "Труд" историкът академик Георги Марков.Бойко Борисов може да дава оценка, но не от името на историята. Докато едно правителство е на власт, то може да бъде оценявано от журналисти, политолози и социолози. Нито един политик не може да каже за себе си или за свои министри дали и като какви ще влязат в историята. С отдалечаването във времето личности, които днес ни изглеждат значими, издребняват толкова, че постепенно изчезват след 3-4 поколения. Според Марков за да се направи вярна историческа оценка е необходимо едно поколение, най-малко 25-30 години. Това поколение, при което Борисов управлява и на което той влияе, особено при днешното развитие на медиите, не може да прави историческа оценка. Премиерът се появява всеки ден по телевизията и въздейства на хората с харизма ли, с обаяние ли, както щете го наречете. Когато дойде следващото поколение на власт, други хора ще могат да се произнесат.

Въоръжени и маскирани бандити с качулки на главите отмъкнаха около 150 хил. лв. от търговец на метали в Ботунец, съобщава за поредна бандитска акция в България 424 часа". Жертва на грабителите стана 31-годишният Живко Грозданов, който държи склад в квартала. Той е син на заклания през ноември 2010 г. Николай Грозданов - Кольо Македонеца. Тогава за убийството му криминалисти задържали Живко и негов приятел, но после го пуснали.

Неделните вестници уверяват, че не се очаква нов силен трус след вчерашното земетресение в района на Перник с магнитуд 4,5 по Рихтер.

340 души са минали през софийския изтрезвител от началото на годината, пише "Монитор".20% са жени. Абсолютният рекордьор по посещения там е мъж от Горна Баня, който навестил мястото над 100 пъти.

Финансовият министър Симеон Дянков разкритикува Европейския съюз за бавните действия за овладяването на кризата, пише "Стандарт", като цитира интервюто му за австрийския в. "Курир". "През 2009 година предложих да се сложи спирачка на задлъжнялостта и тя бе наложена две години по-късно. Поради тази причина никой няма доверие в способността на ЕС да действа и да изпълнява собствените си критерии" . В интервюпо под заглавие "Националното мислене властва в ЕС".Дянков се изказва и за създаване на Съединени европейски щати, тъй като според него кризата показва, че липсата на общи институции е проблем и спънка, които водят до загуба на конкурентоспособност. Финансовият министър Дянков е и за радикални реформи в Европейската централна банка.

ВСС на поправителен преди ваканцията, съобщава "Стандарт". В четвъртък Висшият съдебен съвет ще реши дали да преразгледа решението за уволнението на шефката на съдиите Мирослава Тодорова. Тя бе отстранена заради забавени дела на инфарктно заседание на кадровиците на Темида в сряда. Ден по-късно съдии и прокурори излязоха на протест срещу решението. Последното заседание на съвета преди ваканцията се очаква отново да бъде инфарктно, тъй като ще бъде само ден след като Брюксел публикува доклада си за България по "Правосъдие и вътрешен ред". Според експерти казусът "Мирослава Тодорова" ще присъства в документа. След като призова ВСС да преразгледа решението си, вчера президентът Росен Плевнелиев отново коментира скандала. Той прогнозира, че докладът на ЕК може да бъде променен в последния момент заради уволнението на Тодорова.Броени дни преди доклада и световните медии излязоха с критични коментари. Ситуацията в Румъния и България показва, че Европейският съюз плаща цената за прибързаното си разширяване да приеме бившите комунистически страни от Източна Европа в ЕС, коментира АФП.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"


box_title_arrow.gifКоментари

  • Epa |

    Your article perfectly shows what I neeedd to know, thanks!

box_title_arrow.gifНапиши коментар