*
Борба с вредителите

РОГА НА ОСЕМ ХИЛЯДОЛЕТИЯ ВЛЯЗОХА В МУЗЕЯ

|
РОГА НА ОСЕМ ХИЛЯДОЛЕТИЯ ВЛЯЗОХА В МУЗЕЯ

Близо половин тон тежи гипсовото ложе, върху което бяха подредени старателно обвитите в специална пяна три еленови черепи с огромни рога. Днес, един от бъдещите топ експонати на Регионалния исторически музейй в града тържествено пристигна под конвой от ранно неолитното селище Оходен-Валога, където месец по-рано бяха открити от екипа на археолог Георги Ганецовски.

Освен,че находката е уникална, няма друг аналог, уникална е и техниката на обработката на терена и пренасянето. Според Ганецовски, подобни жертвоприношения няма открити на друго място в света. Трите жертвени елени са били подредени спираловидно в кръг, а в основата на олтара кръгово са наредени ломени камъни.

Тези огромни рога са символ на мъжкото, на соларното начало и на плодородието. Обработката със специалната пяна на черепите и рогата и прибирането им в музея, където от специалисти ще бъдат извършени изследователски и консервационни действия стана възможно благодарение на финансовата подкрепа, която екипът на Ганецовски получи от фондация "Бъдеще в миналото ". Археологът, открил в ранно неолитното селище край Оходен скелета на първия праисторически земеделец , на жената кръстена Тодорка смята,че откритието на това жертвоприношение е брънка от раждането на религията. Съоръжението, където са били поставени древните елени е в рамките на откритото сакрално селище, на два метра от намерения миналата година скелет на мъж. Жертвеникът е южно от краката на този близо мъж на близо осем хиляди години, чието лице е обърнато на изток. С това пъзелът на съществуващото тук сакрално селище и разкритите досега останки от древни жилища, се нарежда. Оброчните елени ще бъдат подложени на реставрация от най-добрия специалист у нас Георги Мавров.

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар