*
Борба с вредителите

БЯЛА СЛАТИНА ЧАСТ ОТ ПЪТЯ НА КОПРИНАТА

|
БЯЛА СЛАТИНА ЧАСТ ОТ ПЪТЯ НА КОПРИНАТА

Да превърнат Бяла Слатина и региона в Център за възстановяване на бубарството в този край и производството на естествена коприна, е заложено като основа на големия, отдавна желан инвестиционен проект на общината. На среща с ръководството и Инвестиционно дужество Холдинг Текстиен Клъстър коприна "АД, стартира реализацията на това добре подготвено и с голям икономически и социален ефект начинание.

На срещата с кмета инж Венцислав Василев присъства и председателят на инвестиционното дружество на Холдинг "Клъстър коприна" Мила Димитрова, експерти от дружеството, специалисти от общината. Инвестицията, която холдингът ще направи е в размер на около 7-8 милиона лева, община Бяла Слатина участва с предоставянето на сграден фонд за близо два милиона лева.

Като първа крачка започва спешно узаконяване собствеността на сградите, проверка на тяхното състояние,обследвания. "Булеско " Бяла Слатина ще бъде първото приемо-предавателно предприятие за естествена коприна в България. Амбициозният срок, който са си поставили общината и инвеститорите е на първи май 2012-та година да започне приемането на изсушените пашкули ,като всички дейности по приемането, съхранението и преработката са в европейските регламенти. Това дава възможност за установяване на общи правила за схема за директно подпомагане в рамките на общата европейска сескостопанска политика, за установяване на някои схеми за подпомагане на земеделските стопани.

Бъдещото предприятие ще се разгърне на площ 18 декари ,ще има пет цеха ,линия за свилоточене на първия етап и тъкачен цех с капацитет 120 000 метра на месец . Копринените тъкани, освен че са много красиви и практични, стават все по-достъпни и предпочитани от европейските дами и пазар за продукцията има, твърдят експертите. А в Бяла Слатина , традицията да се отглеждат копринени буби и да се получават пашкули със свилена обвивка е от столетие. Само допреди половин век тук в почти всяка градска къща имаше заделено през месеците, подходящи за отглеждането на бубите помещение, в което се гледаха бубите .В този период, в изхранването на бубите се включваше цялата фамилия, дори и децата и бубарството се превръщаше в семеен бизнес. А централните улици на града бяха залесени с черници, от които освен подходящите за храна на даващите коприна буби, се беряха сладки червено-черни плодове.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар