*
Борба с вредителите

НА ДВЕТЕ НЕДЕЛИ В СТАР БЕШЕНОВ

|
НА ДВЕТЕ НЕДЕЛИ В СТАР БЕШЕНОВ

Народно читалище „Съединение - 1923” – с. Бърдарски геран гостува в Стар Бешенов за празника на селото „Двете недели”. Всички банатски българи, които произхождат от това най-голямо българско село в Банат, празнуват храмовия празник на 15 август и като свой празник, защото предците на всички са строили храма в Стар Бешенов преди да започнат да се разселват по света.

Програмата на празника включваше поднасяне на венци на паметника на загиналите във войните, където и Цветомила Спасова, кмет на Бърдарски геран, отдаде почит от името на всички жители на Бърдарски геран. В литургията, която бе центърът на честването в този ден, участваха жителите и многобройните гости на селото, дошли от близо и далеч, за да са заедно в този ден.

Концертът от 19 ч. събра в едно самодейци от селата Стар Бешенов, Бърдарски геран и българите от гр.Търговище, Румъния, както и колоритните гости от френската област Лимузен. Богатство на носии, ритми, красота и силна емоционалност на изпълненията – това бяха акцентите в продължилата три часа програма.

Групата от Бърдарски геран показа разнообразие на носии и танци от различни фолклорни области на България и прикова вниманието на публиката. Благодарим на хореографката Маргарита Тошкова, която подготвя от години танцьорите ни и с всяко лято нови и нови попълнения на състава и репертоара радват публиката.

Народно читалище „Съединение-1923” сърдечно благодари на фирмата „Виктория” ООД, в лицето на Атанас Караиванов – дарителите, благодарение на които това пътуване към корените стана възможно. Спонсорите осигуриха средствата за пътуването на състава и дори се включиха активно във вихъра на задкулисната напрегната работа по време на концерта.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар