*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ ВЪВ ВТОРНИК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ ВЪВ ВТОРНИК

"Всички кокошки в България са щастливи", съобщава "Труд", като цитира министъра на земеделието Мирослав Найденов . "Към тази сутрин няма нещастна кокошка в България", каза министърът. Той обяви, че вече са покрити изискванията на Европейската комисия за хуманно отглеждане на кокошките в България. ЕК даде срок до края на юни да се покрият стандартите без санкции.Спазихме срока по-рано. Няма да има санкции за България. Хуманното отношение е важно за потребителите, за да се хранят с по-качествени меса и яйца. 2 400 000 кокошки в 122 ферми има в страната. Цената на яйцата е стабилизирана, съобщи министърът.

Към темата за щастливите кокошки "Земя" добавя: "За разлика от хората".

"Професор Рангел Гюров: Най-вероятната дата за силен трус е 18 юни", четем в "24 часа". Най-вероятната дата за силен трус е 18 юни. Това твърди професор Рангел Гюров. Той за пореден път твърди, че науката може да предсказва бедствията, както и че има връзка между трусовете в Италия и България. "Моето мнение е, че трусовете са в Струмският разлом, който върви по река Струма, успоредно на Италия. Затова и тук, както и там, се късат пластове. Всичко, което става в Италия, става и в България - по същата линия, твърди Гюров. Много е вероятно, не казвам в никакъв случай, че това е на 100% сигурно, за датите около 4-ти, 11-и, 18-19 юни. Много е възможно да има силен трус. Ще бъде по-слаб от 5,8, но доста силен трус, и около тези дати. Като най-вероятно, ако ще се случва, това ще стане на 18 и 19 юни. Идеята е, че не е задължително трусовете да стават, но ако стават, може би ще е тогава."Професорът твърди също така, че не е далеч времето, когато ще може да се предсказват земетресенията с около 10 дни аванс.

И преди да е настъпило следващото земетресение, "Сега" съобщава, че парите за помощи след труса от 22 май стигат само за половината от пострадалите. Необмислените обещания на правителството да раздаде безусловно помощ на всички, пострадали от земетресението в Перник, доведоха до пълен хаос и напрежение сред населението. Дни след труса Министерският съвет прие специално постановление, по силата на което 325 лв. се дават на всеки, който е бил засегнат. Формулировката обаче се оказа твърде обща, а сметките на министрите колко хора ще поискат помощ - сбъркани. В резултат броят на кандидатстващите лавинообразно расте и отпуснатият от кабинета 1 млн. лв. вероятно няма да стигне.Все още не е ясно дали кабинетът ще отпусне допълнително пари, за да може да подпомогне всички засегнати от труса. "Финансовият министър е запознат с данните, но само Министерският съвет може да вземе някакво решение". По думите му другият вариант е да се дават пари само на тежко пострадалите. Това обаче ще доведе до още по-голям хаос. Така от списъка ще отпаднат например хората, които имат само срутен комин. Ако пък се подпомагат само тежко пострадалите, преценката на комисиите, които правят огледи, ще стане още по-субективна и неминуемо напрежението ще се покачи още повече.

Сайтът на здравното министерство беше хакнат вчера за около един час от граждани, които настояват за реформа в здравеопазването, е друга вест в "Сега". На адреса http://www.mh.government.bg се изписваше само "Възникнала е грешка! Моля опитайте по-късно да отворите желаната страница." Отговорност пое хакерският сайт "Анонимна България", част от световната група Anonymous, която твърди, че е "удряла" ЦРУ и сайта за електронна търговия PayPal, защото са "алчна и корумпирана" организация. "Здравейте, решихме да ударим сайта на Министерството на здравеопазването.Това е втора атака към този сайт, защото ни писна да не се съобразяват с нас. Не сме съгласни всеки месец да се удържат пари от доходите ни за осигуровки, а когато имаме нужда, да получаваме медицинско обслужване под всякаква критика за стандартите на 21-ви век, както и да се налага да даваме пари под масата", пишат анонимните. Те искат и "когато има нужда от линейка, тя да идва навреме" и "да не се налага, след като сме здравно осигурени, да плащаме за каквото и да е било в обществената болница, а това да се поема от осигурителните ни вноски".Хакерите обаче не дават рецепта как да стане промяната, пише вестникът.

Мудното правосъдие в България е причината да няма нито една санкция за установен случай на конфликт на интереси, пише "Сега", като цитира шефа на независимата ресорна комисия Филип Златанов. Вчера той отчете дейността на органа за една година от създаването му. Досега комисията е постановила 30 решения за шуробаджанащина, като само едно не е обжалвано.Общо органът е постановил 71 решения, като по 41 от тях не е установен конфликт на интереси. Постъпилите сигнали са над 300. От комисията изтъкнаха, че хората, които трябва да спазват закона, не го разбират напълно и точно. Затова нейните членове са дали близо 40 тълкувателни и разяснителни обяснения, в които се изяснява кое е конфликт и кое не.Златанов бе категоричен, че по-фрапиращите примери за конфликт на интереси са най-вече на местно ниво. Той отбеляза казуса със зам.-кмета на Монтана Румен Ангелов, чиято съпруга печелела над 80 на сто от обществените поръчки за последните 5 години, включително и за строителство на храм за 1.8 млн. лв. В Берковица пък кметът назначил снахата си за одитор, който да следи за разходването на бюджета на общината.

Лидерът на БСП Сергей Станишев се е заканил да държи в шах социалистите и до последно да не обявява намеренията си кого ще предложи за състава на Изпълнителното бюро, са разказали социалисти пред "Сега". На 9 юни се очаква да се събере Националният съвет на партията, който ще одобри предложените от Станишев кандидати. По повод датата на форума депутати вече се шегуват, че не е особено удачно избрана заради историческия преврат от 1923 г.

България продължава да е на първо място в Европа по инфаркти пише "Труд" и затова съветва българите с наследствена предразположеност или с вече диагностицирани болести на сърцето да внимават с емоциите по време на Европейското първенство по футбол, което започва на 8 юни.

От МВР ще глобяват дори и собствените си патрулки, ако са паркирали така, че да пречат на движението в столицата, четем в "Труд". Наказания ще има и за незаконни паркинги пред РПУ-тата. Поводът е гръмналият в неделя скандал със спрени коли на полицаите в София. "Не трябва да се прави разлика между автомобил на полицай или на обикновен човек. Ако колата е в нарушение на наредбите на Столичната община - тя се отстранява, няма значение на кого е", обясниха от МВР. БТА съобщи в неделя, че полицейските управления масово са "заграбили" улици пред сградите си и са ги превърнали в паркинги без разрешение от Столичната община. РПУ-тата нямали и договори за наем, а служителите им паркирали личните си коли без такса. Повечето от ченгетата хитрували, като слагат на предните или задните прозорци фуражки или светлоотразителни жилетки. Така, когато пристигне "паякът", автомобилите им не били вдигани заради колегиалност.

Чиновници ще бъдат наказвани, ако не спазват 3-месечния срок за оценка на проектите на фирмите по оперативна програма "Конкурентоспособност", пише "Труд", като се позовава на икономическия министър Делян Добрев. Той обясни, че при неспазване на срока ще иска доклад с мотиви за закъснението и предложение за наказания на оценителната комисия. На предложение от бизнеса да се направи и законодателна промяна, която да позволи служителите да бъдат и уволнявани, министърът отвърна, че това не е необходимо. Неспазването на срока позволявало и уволнения.

Булевард "Витоша" се променя, пише "Капитал дейли" и добавя: Същото се случва и с плановете на общината за неговото бъдеще. Макар че от години се знае, че метрото ще е готово през септември, оказва се, че три месеца преди срока общината няма яснота кога и какво прави. Най-общо ще опита да ремонтира целия булевард до есента, не знае дали заради бързането ще използва прозрачна тръжна процедура, ще похарчи около 3 млн. лева и някои по-едри идеи за отсечката от бул. "Патриарх Евтимий" до ул. "Солунска" постепенно отпадат.От предвиденото първоначално решение обаче към днешна дата са отпаднали част от елементите. Такива са обществените тоалетни и проектираният подземен паркинг. Според главния архитект на София това е направено по настояване на живеещите в района и на собствениците на търговски обекти там. На пешеходния участък не се предвижда да има велоалея.От общината не успяха да отговорят в рамките на деня на въпросите на "Капитал Daily" за какво точно ще бъдат използвани въпросните три милиона и защо чак сега се мисли за реконструкция на отсечките. Въпроси, които са важни както за имащите бизнес в региона, така и за гражданите, които освен за разходка ще платят и разхода по обновлението.

"Атомстройекспорт" е настроен към уреждане на взаимните претенции с България за АЕЦ "Белене" по мирен път, четем в "Стандарт". Вестникът цитира генералния директор на компанията Валерий Лимаренко на международното изложение "Атомекспо 2012", което се откри в Москва. Според Лимаренко в момента доставчиците на оборудването формулират своите претенции. "Ние сме настроени към постигането на мирно споразумение, в което страните ще се договорят как да решат тези проблеми", каза Лимаренко. Той допълни, че очаква до края на юни основните параметри да са ясни. "Ние продължаваме да смятаме, че проектът АЕЦ "Белене" е най-рентабилният и най-подготвен за пускане в експлоатация от всички съществуващи проекти за атомни централи в Европа", добави шефът на "Росатом" Сергей Кириенко.

Никой нормален човек не допуска, че свиленградската митница може да бъде закрита, цитира "Стандарт" бившия вътрешен министър Румен Петков, стар враг на шефа на митниците Ваньо Танов. Предложението на Ваньо Танов е уникално по своята абсурдност, коментира Петков ситуацията с митничарите. Според него скандалът служи да се отклони общественото мнение от гаф. "Грубите нарушения на Закона за защита на личните данни от страна на агенция „Митници” са истинският проблем там, заяви Петков. Комисията състави акт и задължително предписание на митническата служба във Варна. То й забранява да се снимат лични карти, да се ползват лични данни и те публичното да се оповестяват. Независимо от влизането на предписанието в сила практиката продължава по разпореждане на директора Танов. Вероятно това е национална практика. Върши се със съзнанието, че впоследствие съответният бизнес ще бъде рекетиран и изнудван", посочи Петков. Той напомни, че Административният съд във Варна наложи с осъдителна присъда глоба от 11 хил. лева персонално на директора и още толкова на самата агенция. Защо ние, нормалните граждани, да плащаме за безумието и злоупотребата с власт, запита Румен Петков. Ако Ваньо Танов бъде оставен на работа, това означава, че той държи с нещо в зависимост ключови хора от изпълнителната власт. Целият скандал в Свиленград е за да прикриел Танов вършени от него престъпления. Според народния представител от левицата пловдивското бюро не може да поеме огромният трафик от Турция. Няма начин да се обезпечи контрол на стоките при движението им от границата към вътрешността на страната, посочи Петков.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар