*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПЕТЪК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПЕТЪК

Комисията за предотвратяване конфликта на интереси е на път да покаже как ще действа с враговете на властта, пише "Сега". Вчера тя обяви, че е открила конфликт при напусналия след скандал бивш шеф на комисията за конфискация на престъпно имущество Тодор Коларов. Той подаде оставка, след като обяви несъгласие със заплатите от над 5000 лв. месечно, с които отказаха да се разделят представителите на ГЕРБ в органа, и опитите им непрекъснато да бойкотират дейността на комисията. Коларов заключи, че няма политическа воля да се работи по темата с конфискацията на престъпното имущество. Срещу него са постъпили два сигнала. Единият е, че Коларов преподавал във Варненския университет и е получавал възнаграждението си от ректор, чийто син имал преписка в комисията по отнемане - запор на имущество за 800 000 лв. по дело за ДДС. След дълги обяснения накрая все пак е решено, че тук няма конфликт на интереси. Изненадващо обаче конфликт е открит в обстоятелството, че Коларов закупил от комисията служебния си телефон за 213 лв. и преносим компютър за 1700 лв. Според органа той е оказал влияние върху своите подчинени да му съставят и подпишат обходен лист при напускане, в който било записано, че не дължи нищо. Така упражненото влияние е продиктувано от частния интерес на Коларов, изразяващ се в придобиване на материална облага, се казва в решението на комисията. Върху касиера и главния счетоводител пък било оказано влияние да издадат приходни касови ордери за закупуването на телефона и компютъра.

Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да уволни окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев, информира "Сега". Той бе предложен за тежкото наказание от обвинител №1 Борис Велчев, след като стана ясно, че е подслушвал шефката на окръжния съд в града Миглена Тянкова, с която били в интимни отношения. Вместо с уволнение ВСС го наказа с 10% намаление на заплатата за 6 месеца, като с това на практика призна, че Ванчев е вършил нарушения. Велчев предложи хасковския обвинител за уволнение през ноември м.г. Тогава стана ясно, че Ванчев е подслушвал Тянкова незаконно от ревност.Вчера ВСС гласува и удължаване срока на назначението на Деница Урумова като младши съдия в окръжния съд в Благоевград. Урумова бе едно от основните действащи лица в скандала "Приморско", при който стана ясно, че висши магистрати са се сдобили с право на строеж в курорта като крайно нуждаещи се. Урумова е дъщеря на съдията от Върховния административен съд Николай Урумов. След скандала тя бе уволнена, но впоследствие ВАС я възстанови на поста. По същия начин бе отменено наказанието на баща й, както и на съдиите Андрей Икономов и Панайот Генков, също замесени в скандала.

След два дни неясноти кой е отговорен за контрола на складовете за съхранение и унищожаване на боеприпасите в стралджанското село Лозенец, вчера стана ясно, че отговорността се поделя между пет министерства, три агенции и една дирекция, констатира "Сега". Според Закона за взривните вещества и боеприпасите тези функции имат служба КОС към МВР, военното министерство, МРРБ, икономическото ведомство и МОСВ. Освен тях са посочени още ДАНС, инспекцията по труда, Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор и ДНСК. Всички те правят по една планова проверка годишно, отделно КОС извършва периодични инспекции, обясниха от МВР пред "Сега". Шест проверки са правили от вътрешното ведомство от началото на годината на избухналите складове на фирма "Берета Трейдинг" край Лозенец. Последната е била през май. Нарушения не са установени. Срещу служителката на МО Хени Шиякова, която бе уличена в конфликт на интереси с "Берета Трейдинг", се води разследване от военната прокуратура, съобщиха от МО. Както "Сега" писа, Шиякова бе уличена в конфликт на интереси от едноименната независима комисия. Тя е получила ваучер за 5514 лв. от частната фирма за почивка на о. Бали и едновременно е подготвяла и придвижвала документация за обществената поръчка за утилизация. Според решението на комисията за конфликт на интереси, тя е отстранена от работа, но обжалва решението пред административния съд в София и докато магистратите се произнесат, остава на поста си.

"Министерства в тиха война за взрива", е заглавието на "Труд" по темата.

103 неуправляеми ракетни снаряда тип "земя-въздух" са заловени в микробус край Сливен, продължава темата заа боеприпасите "Стандарт".Микробусът бил спипан на пътя Ямбол-Сливен на сливенска територия.По първоначални данни НУРС-овете са били взети от авиобаза "Безмер". Оказва се, че единият от двата протокола, който върви с оръжията, е фалшив. В момента се изясняват нещата с военни следователи, които работят вътре в авиобазата. Микробусът е върнат и е под охрана.Двамата превозващи оръжията мъже не са задържани на този етап. "Стандарт" е научил, че неуправляемите ракетни снаряди са 30-милиметрови. Това е изключително мощно оръжие, което се използва и от хеликоптери, и от самолети. Миниракетите се монтират на вертолетите и самолетите и поразяват както жива сила, така и бронетехника. танк Единият вид НУРС е осколочно-погасен, а другият - бронебоен. На последното изложение на бойна техника, известно като "Хемус", за първи път беше демонстриран НУРС, който може да бъде боеприпас на РПГ. Стана ясно, че акцията по задържането на ракетите "земя-въздух" няма връзка с взривовете в складовете на фирма "Берета трейдинг" край Петолъчката.

Оръжейни босове, ползвали под наем складовете край Петолъчката, са изгорели с над 10 милиона долара, е научил "Стандарт". Съхраняваната от тях военна продукция за износ е унищожена при взривовете. По неофициална информация сред тях са компаниите "Сейдж Консултантс" и "Хан Аспарух".
"Единият от собствениците е в болница на системи след взрива, а другият е с високо кръвно", коментираха експерти, запознати с разследване. От "Сейдж Консултантс", която се занимава с импорт и експорт на оръжия и боеприпаси, вчера не отговаряха на обявените телефони, за да дадат повече информация за загубената продукция. Компанията бе един от кандидатите за приватизацията на 35,78% от "Арсенал" АД.Името й нашумя през юли 2011 г. около кражбата на взриватели от влакова композиция в Румъния. Тогава властите в Гюргево съобщиха, че от един от вагоните, пътуващи за България, са били откраднати четири кутии с военно оборудване. По-късно военният министър Аню Ангелов съобщи, че продукцията е на "Сейдж консултантс". Сандъците с 64 стари взривателя са пътували за Сопот, където фирмата има склад под наем. Взривателите от типа MRV са били предназначени за 122-милиметровите реактивни снаряди от системата БМ-21 "Град" - съвременен вариант на някогашната "Катюша".Справка в регистъра на Междуведомствения съвет по въпросите на военнопромишления комплекс показа, че има само една компания с името "Хан Аспарух трейд". Тя притежава оръжеен лиценз до октомври 2014 г. Фирмата не е посочила телефони за контакти.

ГЕРБ ще наложи свой главен прокурор на всяка цена, пише "Сега". Мнозинството не се съобрази с единственото искане на ЕК изборът на половината състав на ВСС да бъде с пряко гласуване между всички магистрати, пояснява вестникът. Клетвите на ГЕРБ, че няма да постъпва като другите политически сили, ще уважава независимостта на съдебната власт и няма да се меси в кадровата й политика, вчера бяха разбити на пух и прах. Това стана при окончателното гласуване на дългоочакваните от Брюксел изменения в Закона за съдебната власт (ЗСВ). В парламента вчера ГЕРБ показа, че е готов да плати високата цена на общественото неодобрение и порицанието на Брюксел, но да си назначи собствен главен прокурор.В последния момент парламентарното мнозинството прокара скандална поправка, с която даде възможност настоящия Висш съдебен съвет, чийто мандат изтича на 3 октомври, да избере бъдещия главен прокурор. Изменението бе вкарано без обяснения между първо и второ четене от депутата Красимир Ципов.

Влизането на България и Румъния в Шенген щяло да е приоритет на ЕС,гласи заглавие в Труд". "Влизането на България и Румъния в Шенген ще бъде приоритет на ЕС, стана ясно на редовното заседание на съвета „Правосъдие и вътрешни работи", в което участва и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. В рамките на заседанието се състоя тристранна среща между министрите на вътрешните работи на България, Румъния и Кипър", цитира вестникът съобщение на министерството.Как ще стане това не е ясно, тъй като на срещата на вътрешните министри от ЕС в ЛЮксембург министрите постигнаха съгласие по общия подход на председателството по предложенията за нов механизъм за оценка на Шенген и изменението на Шенгенския граничен кодекс относно условията за временно възстановяване на контрола по вътрешните граници като крайна мярка. "Разрешиха временен Шенген" -описва решението "Стандарт".

Инициативният комитет, който ще превръща "България на гражданите" на Меглена Кунева от сдружение в партия, ще бъде учреден в неделя в София, пише "Труд". Представянето на хората в него и на учредителната декларация с ценностите и целите на новата формация ще бъде в хотел "Рейнбоу плаза" в София. Оттам тръгна и кандидатпрезидентската изборна кампания на Кунева през 2011 г.
Инициативният комитет ще е от над 60 души. Сред тях ще има и хора, издигнали Кунева за държавен глава, и нови лица - политици, общественици, хора от творческите среди.Най-вероятно председател на инициативния комитет ще бъде юристът и експерт в областта на човешките права Йонко Грозев. Учредител на партията на първата българска еврокомисарка ще е и бившият капитан на националния отбор по волейбол Пламен Константинов. Това не е първият му опит в политиката, след като бе кандидат за депутат от НДСВ през 2009 г.В Инициативния комитет ще бъдат още бившият вицепремиер, министър на образованието в кабинета "Станишев" Даниел Вълчев, напусналите ДСБ четирима души, начело с кандидата за кмет и общински съветник Прошко Прошков, бившият председател на "Гергьовден" Петър Стоянович, художничката Диана Райнова, която е внучка на Николай Райнов, Иван Стамболов, Тома Биков, стилист Капанов.

Мъж и жена се самоубиха със скок от смолянски хотел, съобщава "24 часа". Първо е скочила жената, а 15-на минути след това и мъжа, съобщи директорът на ОДП-Смолян комисар Кирил Хаджихристев. Жената, чиято самоличност не е установена, е оставила и 10-месечно бебе в стая на третия етаж. Разплаканото бебе бе поето от "Бърза помощ" и отдел "Закрила на детето". Стаята, в която е намерено детето е била наета от жената. Бебето е припознато само от нея. "Все още не известно от кой етаж е скочила и дали не се касае за убийство", добави комисар Хаджихристев. Полицаи отишли около трупа й на оглед и констатирали смъртта й. Разбрали, че и друг човек имал намерение да скача от хотела. Полицаите се опитвали да го увещават да не скача, но не успели.

Ако сте се надявали, че в скоро време може да си сложите едно фотосоларно панелче на покрива (приходите от което да ви покриват сметката за парното примерно), откажете се, пише "Капитал дейли" и пояснява: тази седмица енергийният регулатор предложи драстично намаление на цените от този тип електроенергия, което на практика прави инсталирането на такива панели неизгодна инвестиция.Доскоро държавата обещаваше повече стимули именно за този тип проекти. Обяснението беше, че те са по-ефективни заради по-малките загуби по преноса, а и, което беше по-важно, ще подпомогне малките инвеститори в зелената енергия.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар