*

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СРЯДА

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СРЯДА

"24 часа": "Трима души са в неизвестност след взривовете в складовата база в цех 1 за утилизация на боеприпаси и се издирват, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов, който присъства на заседанието на мястото на инцидента с областните управители на Сливен и Ямбол и министъра на отбраната Аню Ангелов. "Нанесени са щети на почти 1 километър от взрива на "Петолъчката" , защото е имало взрив от поне 10 тона експлозиви" , каза директорът на Националната следствена служба Бойко Найденов. Според думите му от цеха не е останало нищо, а взривовете не позволяват приближаване. Министър Цветан Цветанов обяви, че няма опасност за селата и хората могат спокойно да се прибират по домовете си. Според собственика на фирмата Десислав Добрев Вероятно първата експлозия е станала в цех за утилизация на 26-мм ракети за сигнален пистолет. След това е гръмнал най-близкият склад, в който по предварителни данни е имало снаряди за РПГ-7 .

"Кръв и паника след взривен склад, затвориха “Петолъчката” , описва кортината "Стандарт".

ОЛАФ държи на мушка земеделските европрограми, пише "Сега". Земеделските европрограми и контрабандата (предимно на цигари) са били основно на мушката на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ през последната година. Тези области са били обект на запитвания в 70 от общо 98-те случая, в която евроструктурата е искала помощ от българския й аналог в МВР - дирекция "Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Евросъюза (АФКОС)". Това стана ясно при представянето на европроект, чиято цел е повишаване на ефективността в работата на АФКОС. Проектът, който е за почти 900 000 лв., е финансиран по оперативна програма "Техническа помощ", която е съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.Години наред именно парите по земеделските европрограми и основно по САПАРД станаха обект на проверки за източване. Най-големият скандал предизвика делото срещу Марио Николов и неговата група, обвинени и осъдени на първа инстанция за източване на 7.5 млн. евро за представянето на стара техника за месо за нова.

Софийска и благоевградска фирма са запорирали сметките на Перник, оплака се кметът Росица Янакиева с уточнението, че това може да вкара във фалит общината, пише "Сега". Почти по същото време Сметната палата публикува одит за финансовото управление на Перник за януари 2010 - септември 2011, от който личи, че просрочените задължения към края на периода са почти 13.5 млн. лв. Констатирани са и редица нарушения при обществените поръчки. Янакиева се закани, че ще оспорват иска на благоевградската фирма за 78 хил. лв., тъй като сметките са блокирани като обезпечение. Кметицата съобщи още, че част от строителните фирми, работещи по възстановяване на общинския сграден фонд, са прекратили дейността си, тъй като са вложили средства, а общината не може да им плати.

7% от българските ученици употребяват амфетамини и това ги нарежда на първо място сред 36 европейски страни, съобщиха вчера от Националния фокусен център по наркотици и наркомании. Данните му цитира "Сега". Средният дял за Европа е 3%. Проучването е правено м.г. сред 105 000 деца от 9-и и 10-и клас, а българските участници са били 2217. Нашите тийнейджъри "изостават" при редовната употреба на марихуана - 10% при 24% във Франция и Монако. За сметка на това малко страни могат да се конкурират с нас при пушенето - тук нашите ученици са четвърти в Европа. При алкохола не изпъкват - консумират по-рядко, но повече като количество.

Спешният ремонт на трите виадукта по магистралите "Хемус" и "Тракия" се оказа не толкова спешен, въпреки че не даваше мира на премиера Бойко Борисов, е друга тема във вестника. ГЕРБ се отказа да използва форсмажорните обстоятелства, за да заобиколи търга за избор на фирми и ще опита друга вратичка в закона, стана ясно от обявената вчера поръчка. Агенция "Пътна инфраструктура" ще избира фирма по договаряне, но с обявление, а оправданието - не се знае колко ще струват ремонтите. Кабинетът побърза да отпусне 43 млн. лв. за трите виадукта още миналата седмица. За всичките 11 моста в тежко състояние (вкл. трите посочени) строителният министър Лиляна Павлова посочи, че ще трябват 58.3 млн. лв.Вчера обаче изведнъж никой в държавата вече не знаеше колко точно ще струват неотложните ремонти "поради липсата на специализирана техника и време за подробен оглед на пътните плочи, греди, ригели и др. носещи елементи". Експертите не могат още да кажат колко точно са компрометирани съоръженията, пише "Сега".

Голяма международна конференция за насърчване на европейската перспектива на Балканите организира Министерството на външните работи, пише "Труд". Работният език на форума ще е английски. Превод ще бъде осигурен само на изказванията на премиера Бойко Борисов и външния министър Николай Младенов, които ще говорят на български. Всички официални гости говорят английски, обясниха от Външно.
Събитието е в петък и събота и за него ще пристигнат министрите на външните работи на Швеция Карл Билт, на Хърватия Весна Пусич, вицепремиерът по евроинтеграцията на Македония Tеута Арифи, вицепремиерът на Албания Едмонд Хаджинасто и външният министър на Словакия Мирослав Лайчак. В София ще са и отговорните министри или преговарящи за европейско членство от Сърбия, Албания и Черна Гора.“Като член на ЕС и НАТО, от една страна, и държава от региона, от друга, България носи тежката отговорност да играе основна роля за гарантирането на дългосрочната стабилност и интеграция на Балканите”. Така обясняват от МВнР целта на форума.

Бивши агенти на Държавна сигурност са управлявали много културни институти след 1990 г., научаваме от "Труд". Това стана ясно след публикувания отКомисията по досиетата списък на бивши шефове на национални културни институти и на провинциални театри - някогашни агенти и сътрудници на структурите на Държавна сигурност и разузнавателните служби.От 1999 до 2009 г. Драматичният театър "Йордан Йовков" в Добрич е ръководен от бившите агенти Атанас Петров Ганев и Красимир Стефанов Ранков.От проверените 189 души, за 24 е установено, че са работили за тайните служби. Някои от тях са:Вера Ганчева - някогашен главен редактор на списание ЛИК, шеф на издателство "Народна култура" и директор на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".Директорът на Националния литературен музей Васко Жеков, от 1986 г.Емил Давчев - директор на Национален политехнически музей. От 1975 г. е работил с псевдонима Крум.Обявени при предишни проверки са: Борис Данаилов - директор на Националната художествена галерия, Атанас Свиленов Митрев - директор на Българската национална филмотека, Александър Грозев - директор на Национален филмов център.Всички са заемали ръководни постове след 1989 г., сигурни, че личните им досиета и картотеки от архивите на ДС са били унищожени. В списъка на обявените агенти са и много директори на драматични и куклени театри.

"Възнамерявам да предложа тези, които искат да бъдат лекувани от конкретен лекар или екип, да се осигуряват допълнително и в частен здравен фонд, който да се разплаща вместо тях за тази услуга", заявява в "Труд" министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.Пациентите, които искат да бъдат лекувани от конкретен лекар или екип, да се осигуряват допълнително и в частен здравен фонд, който да се разплаща вместо тях за тази услуга.

Големите индустриални потребители да плащат по-ниска надбавка за зелена и кафява енергия (високоефективното комбинирано производство) от тази, която беше предложена от ДКЕВР и трябва да влезе в сила от началото на юли, пише "Капитал дейли" и пояснява, че това са поискали от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), стана ясно на конференцията "Ден на българската енергетика", организиран от Института за енергиен мениджмънт с подкрепата на "Капитал". Идеята на федерацията вече е обсъдена с министерството на икономиката и енергетиката, а в момента енергийният регулатор пресмята дали това е допустимо. Причината за това искане е значителното увеличение на надбавката за зелена и кафява енергия. Според разчетите на ДКЕВР надбавката за зелена енергия, която се плаща заедно с цената на пренос и рефлектира върху всички потребители, ще струва 8.65 лв. за мегаватчас от юли при 3.72 лв. в момента, което прави увеличение от над 100%. Най-засегнатите сектори в България са дървопреработващата, химическата, черната и цветната металургия, циментовата и хранително-вкусовата промишленост, които генерират над една трета от износа на страната и осигуряват над 500 хил. работни места.

Временният шеф на СДС отказва постоянен пост, пише "Стандарт". Няма да участвам в задкулисни игри и интриги, приемам отговорността за гласувания ми мандат и ще направя всичко възможно в СДС да се проведат честни избори за постоянен председател. Това каза временният лидер на партията, който бе избран днес с 53 гласа от общо 69 на национален съвет в Красно село. Борис Марков обясни, че няма да се кандидатира за истински лидер на изборите, които ще се проведат на 8 юли. По думите му той щял да предаде партията на следващия председател в много добро състояние. И затова се надява той да вкара СДС в парламента.СДС започва своя уверен курс към парламентарните избори, отбеляза още Марков. Според него доста членове на "Раковска" 134 се завръщат при тях след като бе разтурена Синята коалиция. "Но СДС ще се обърна към автентичните десни личности и към тези, които са загубили доверието, а не толкова към политически проекти", категоричен бе Марков.

"Стоян Ганев се връща окончателно", четем в "Стандарт". На 30 май адвокатската колегия в Пазарджик е приела документите на бившия председател на СДС, министър на външните работи, началник на кабинета на Симеон Сакскобурготски Стоян Ганев. Очаква се в близките седмици той да се завърне окончателно от Америка, където живее от средата на 90-те.Стоян Ганев ще наеме офис и ще практикува като адвокат наказателно право, казва пред БЛИЦ топ адвокатът Хари Харалампиев, който също работи в Пазарджик. Двамата са се уговорили да поемат заедно дела.

Следващата година ще има значително увеличаване на доходите, които зависят от държавата, обещава в "Стандарт" финансовият министър Симеон Дянков.. Става въпрос за пенсии, минимална работна заплата и доходите в държавната администрация. Той уточнява, че още от 1 юли, когато влезе в сила новият Закон за държавния служител, ще се вдигне заплащането в някои агенции и министерства. Законът дава възможност да се вдигнат таваните. На пръв поглед повишението в някои агенции ще изглежда като невероятен скок. Заплащането в Агенцията за социално подпомагане (АСП) средно трябва да се вдигне с 58%.От догодина аАмбицията ни е повишаването да е с 10% за пенсионери и за останалата публична сфера, заявява министърът.

"Мним професор паникьосва българите с нов трус", четем в "Дума". Нов силен трус предстои най-вероятно на 18 юни - тази "новина" паникьоса българите, поднесена в няколко вестника и агенции с обилни интервюта на д-р Рангел Гюров от НБУ, известен с фалшивото си звание "професор", пише вестникът. Трусът щял да бъде с магнитуд по-малък от 5,8 по Рихтер и не било сигурно, че ще се случи, но най-вероятно е да го има на 18 или 19 юни, твърди Гюров. Има пряка връзка между фазите на луната и трусовете и логиката е желязна, казва той. Според него, ако по цялата земя се сложат апаратури, които да следят движението на тектоничните плочи, ще може да се предсказват трусовете поне 10 дни по рано. През 2007 г. Гюров предсказваше силно земетресение за София над 7 степен по Рихтер "до една година" с многохилядни жертви. Той бе назначен миналата година от министър Сергей Игнатов (бивш ректор на НБУ) за председател на фонда "Научни изследвания" в МОМН, а след това се разбра, че не може да заема този пост, понеже не е професор по българските закони, а си е присвоил това звание, понеже преподавал някога в Ангола. До момента Гюров обаче продължава да оглавява фонда, разпределящ парите за научни проекти у нас. Нямам думи, каза вчера директорът на Геофизичния институт при БАН проф. Николай Милошев, помолен да коментира предсказанието за 18 юни. Ако можеше да се предсказва кога ще има трус, нямаше да се случи трагедията в Япония например, където технологиите са твърде модерни, добавя пред вестника Милошев.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар