*

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ ВЪВ ВТОРНИК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ ВЪВ ВТОРНИК

Направена е небходимата организация за информиране на хората с мегафони от полицейските автомобили при земетресение, пише "Труд", който цитира вътрешния министър Цветан Цветанов. Според него патрулките ще действат при трус със сила над 4 по Рихтер, като ще отиват при хората, които са излезли от домовете си, за да им съобщават официалните данни за магнитуда и епицентъра.Нямало да се пускат сирени, за да не се плашат гражданите.

Същият вестник пише как екстрасенска всяла паника в Перник. Причината за паниката на хората е ново земетресение, а предсказанието на екстрасенската Мая Попова, че в близките дни в региона се очаква силен трус. Тя твърди, че преди всяко предстоящо разлюляване, без значение в коя точка по света, получава болки по тялото си. Попова е публикувала на личната си страница в интернет следното съобщение: "Опасявам в следващите няколко дни и до две седмици най-късно на територията на страната да има СИЛЕН ТРУС, съпоставим с досегашните стойности. Вероятни дати - до четри-пет дни 27-28-29-30-31 МАЙ...И НЕ ПО-КЪСНО ОТ 5-10-15-ти ЮНИ. Оставям ви с надеждата че всичко ще се размине с по-малки осезаеми трусове и скоро ще си отдъхнем." Резултатът е масова паника.

Стремежът на фирмите да угодят на премиера Бойко Борисов за предсрочно пускане на лотовете от магистрала "Тракия" отново доведе до проблеми с качеството, четем в "Сега". Лот 3 - от Нова Загора до Ямбол, ще се ремонтира за пореден път, въпреки че все още не е пуснат в експлоатация. Почти половината от този участък - 15 от общо 35.7 км - ще се преасфалтира за сметка на строителя, защото положеният асфалт е некачествен. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, спазвайки традицията при всяка инспекция да открива нередности по неоткритата все още магистрала.Дефектът отлага предсрочното рязане на лентичката на магистралата, което трябваше да е на 1 юли.

МВР се надява международната операция под кодовото име "Кокаинови крале" да доведе до разкриването на убийства на територията на страната и Евросъюза, сочи "Сега" и добавя, че това е станало ясно от думите на вътрешния министър Цветан Цветанов, докато е представял резултатите от проведената съвместно с Италия акция, при която бяха арестувани 30 души. Цветанов изпревари нейното приключване, като съобщи още в зори вчера, че 12 от задържаните са италианци, по един са от Словения, Румъния, Грузия, а останалите са българи. В тази бройка влизал и арестуваният преди 10 дни в Созопол Евелин Банев-Брендо.Цветан Цветан заяви, че Европол определя Банев като знакова фигура в организираната престъпност със сериозно влияние във всички структури на държавата. Според събраното досега той е организаторът от българска страна на канал, по който в Италия влизали по 40 тона кокаин годишно.

Трима посланици, които загубиха постовете си в чужбина, тъй като бяха осветени като агенти на бившата Държавната сигурност, осъдиха окончателно външното министерство заради предсрочното прекратяване на задграничните им командировки, пише "Сега". Новината помества и "24 часа". Златин Тръпков, Георги Димитров и Андрей Караславов, които представляваха България в Холандия, Сърбия и Гърция, бяха в групата първи дипломати, които външният министър Николай Младенов с нарочна заповед върна в страната до изтичането на мандатите им. Младенов предприе драстичната мярка, след като бившият президент Георги Първанов отказа да отзове посланиците с агентурно минало. Впоследствие тройката заведе дела във ВАС срещу ведомството на Младенов, които спечели през януари. МВнР обжалва, но през последните две седмици петчленни състави на Върховния административен съд излязоха с три отделни решения, които окончателно потвърдиха предишните отсъждания.В мотивите на ВАС се посочва, че към момента на издаването на заповедта за връщане в България Младенов действително е разполагал с възможността да прекратява задгранични командировки, без да има указ на президента. По време на решаване на спора обаче това му правомощие е обявено за противоконституционно от КС.

След неколкодневно мълчание премиерът Бойко Борисов отговори от Ямбол на намеците на лидера на ДПС Ахмед Доган за нов възродителен процес, пише "Сега". Борисов обясни, че основите на ДПС са подкопани и затова Доган е притеснен и не може да сдържа повече нервите си. ГЕРБ прерязал основата, на която е изградено движението - противопоставянето между християни и мюсюлмани. Преди седмица Сокола за пореден път публично обясни, че възродителният процес на Балканите продължава и ще продължава и занапред, но в много по-тиха и пълзяща форма. Той бе категоричен, че няма държава на полуострова, в която под една или друга форма да не е провеждан процес на асимилация.

880 000 заявления за администратори на лични данни са подадени в ресорната комисия за 10 години, пише "Труд", който цитира председателката на институцията Венета Шопова. Това означава, че регистрираните администратори на лични данни са 1 на всеки 9 български граждани, пояснява тя. Комисията е наложила глоби за 1,5 млн. лв. за различни нарушения за 10-годишното си съществуване. Според Шопова в държавния бюджет обаче реално са влезли досега около 50-60 % от наложените глоби, тъй като голяма част от тях се обжалват в съда. В повечето случаи Темида е оставяла в сила актовете на комисията, но е намалявала тяхната стойност.Все повече граждани подават сигнали за нарушаване на правата им, отчете Шопова. За първата година от съществуването на комисията - 2003 г., са подадени едва 14 сигнала, а през миналата година -1220. Около 70 % от българите знаят, какво са лични данни, сочи проучване на “Галъп”. Всеки трети пък се притеснява от злоупотреби.

Реколтата удавена - е водещото заглавие на "Стандарт". Порои и градушки съсипаха реколтата. Под вода останаха надеждите за богати добиви на жито, плодове и зеленчуци. Болести заради дъждовете може да съсипят и лозята, опасяват се агрономите. Вече две седмици фермерите не успяват да влязат в нивите, за да напръскат срещу мана и плевели. Това е жесток удар за цялото ни земеделие точно когато стопаните си поеха глътка въздух, коментират от бранша. Стихията вече вдигна цените на родния зарзават.Доматите не падат под 4 лева, а черешите държат поне 3,50 лв. в разгара на сезона. Българските зеленчуци и плодове изчезват от сергиите. Краставици от Турция и Италия, череши и ягоди от Гърция заливат пазарите. Експерти прогнозират драстичен спад на износа на земеделски стоки, на който разчита икономиката ни.

С около 4-8 лв. по-висока сметка за ток чака средностатистическото домакинство от 1 юли, е друго заглавие в същия вестник. С 9-10% скачат цените на тока за бита от средата на годината, сочи предварителният доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. По-сериозно ще бъде увеличението при нощните тарифи, добавя "Стандарт".

„Всяка десета стока у нас менте“ е водещото заглавие на „Монитор“. Най-фалшифицирани са марковите дрехи и козметиката. Освен това, в Българияпроцъфтява бизнесът с ментета на играчки и фармацевтични продукти. Страната е сред лидерите по производство на фалшиви опаковки на продукти. Български търговци и производители работят с тези държави, които произвеждат ментетата, и явно сме част от една верига.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар