*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СЪБОТА

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СЪБОТА

Чиновникът с 3500 лева заплата максимум от 1 юли, съобщава "24 часа", един от двата излизащи в събота вестника, и пояснява, че тогава в сила трябва да влезе наредба за възнагражденията на чиновниците, подготвена от вицепремиера Симеон Дянков. Право на нея ще има главният секретар на Министерския съвет, ако е достигнал най-големия (шести) ранг в чиновничеството. 3200 и 3000 лв. ще са съответно за главен секретар в министерство и агенция.Шефовете на дирекции ще може да вземат до 2900 лв. месечно, а шефът на НАП - 2800 лв. 3000 лв. ще е таванът на заплатата на посланик.Максималните заплати са чувствително увеличени в сравнение с тези в момента. За главния секретар на МС сега възможно най-високата е 1860 лв., а за колегите му по ведомствата - 1800 лв., докато за шефовете на дирекции максимумът е 1300 лв.В новата наредба се предвиждат заплати до 1350 лв., включително за стажанти, а главните експерти и митничарите ще вземат до 1900 лв. До 1100 лв. ще е за техническия персонал. Определянето на новите заплати ще зависи не само от заеманата длъжност, а и от нивото на самия чиновник, като са възможни шест степени.Наредбата предвижда и увеличение на заплатата веднъж годишно. Минималното вдигане ще е 1%, а максималното 15% в зависимост от годишната оценка на служителя.Въвежда се и заплащане от 10 ст. на всеки час извънреден труд и увеличена надница от 50 до 100% за работа през уикендите или на национални празници.80% от годишната заплата ще е размерът на бонусите. Еднократният не може да надхвърля 30% от основната заплата. Чиновниците ще имат право на допълнително стимулиране четири пъти в годината - през април, юли, октомври и януари.

България ползва най-евтин ток в целия Европейски съюз, показват данни на европейската статистическа служба „Евростат", пише същият вестник. Цената на електричеството за домакински нужди у нас, между втората половина на 2010 г. и второто полугодие на 2011 г. е била средно 8,7 евро на 100 киловата. След нас се нарежда Естония (10,4 евро) и Румъния (10,9 евро).Най-много са плащали в Дания - 29,8 евро за 100 киловата, Германия - 25,3 евро и Кипър - 21,2 евро.Средната цена в ЕС за 100 киловата електроенергия е била 18,4 евро.Спрямо покупателната способност на местното население обаче стойността на тока е била най-ниска във Финландия, Франция и Гърция, а най-висока в Кипър, Унгария и Словакия.В същия период цените на електричеството в ЕС са се увеличили с 6,3%, докато тези на газа са скочили с 12,6%.Електроенергията е поевтиняла единствено в Люксембург с 5%. Най-високите ценови скокове в национална валута са регистрирани в Латвия (27%), Кипър (19%), Португалия и Испания (по 13%).Спрямо покупателната способност на местното население цената на газта за битови абонати в България е рекордна за 27-те страни членки на ЕС. Това показват разпространени днес данни на Евростат за цените на енергоносителите през второто полугодие на 2010 и 2011 година.Данните на европейската статистическа служба показва, че цената за 100 киловатчаса енергия от газ у нас струва 10.1 евро, като следващите две места са за Унгария (9.7 евро) и Словения (9.6 евро). Предвид платежоспособността на местното население, най-евтин газ ползват в Люксембург (4.8 евро за 100 киловатчаса), Великобритания(5.2 евро) и Румъния (5.4 евро).Поглед към средните цени на синьото гориво показват, че то е най-достъпно в Румъния (2.8 евро за 100 киловатчаса), Естония (4.4 евро), Латвия (4.6 евро) и България (4.7 евро). Най-скъп е газът в Швеция (11.7 евро за 100 киловата), Дания 10.9 (евро) и Италия (8.8 евро). Средната цена за 27-те страни, членки на ЕС, е 6.4 евро за 100 киловатчаса, уточнява "24 часа".

Градинката до Руската църква в София става публична общинска собственост,съобщава "24 часа" и пояснява, че така кметството ще гарантира, че 1300-те квадрата на бул. "Цар Освободител" няма да бъдат обект на частни интереси и заплашени от строителство. Решението трябва да бъде взето на сесията на Столичния общински съвет в четвъртък, е казала за вестника шефката на групата на ГЕРБ Малина Едрева."Мястото е знаково за града. Затова, след като преди седмица споразумението, с което общината получава градинката и близо 800 000 лв. срещу акциите си в Централни хали, беше подписано, предлагаме веднага имотът да стане публична общинска собственост, за да го защитим", обясни Едрева.Тя подчерта, че при сделката общината е продала на най-високата възможна цена 25% акции в "Централни хали" АД и е придобила имота на най-ниската възможна стойност.

"Шенген изгрява и за нас - подкрепиха ни", прогнозира "Труд". Министрите на вътрешните работи на страните от Централна и Югоизточна Европа подкрепиха членството на България и Румъния в Шенген. Двете страни са изпълнили всички изисквания, стана ясно по време на срещата на Залцбургския форум в чешкия замък Щиржин. От българска страна присъства вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Чехия беше домакин на заседанието като ротационен председател на форума.Двете страни са изпълнили изискванията за членство и не бива да се сменят правилата в движение, заяви чешкият вътрешен министър Ян Кубице. Очаква се ясна европейска позиция по въпроса през септември. С изключение на Полша, всички страни са подписали споразумението за защита на свидетелите, което беше сред основните теми на разговорите. Полша е декларирала, че ще се присъедини към него в най-скоро време. Сътрудничеството в тази сфера засяга специализираните органи. Споразумението ще влезе в сила в Чехия след ратифицирането от парламента и подписа на чешкия президент.

Има вече програма за саниране и в България - за 63 млн. лв., но най-масовите сгради - панелните, трудно ще се класират за тези средства, четем в "Труд". При положение че именно те гълтат най-много енергия, най-бързо остаряват - вкл. като конструкция и инсталации и са най-грозни, направо гадни. Защо панелите изглеждат под въпрос? Поне засега. Защото в конкретния милионен пакет няма предвидени пари за най-важното - за коректна, цялостна проверка на състоянието на всички метални връзки, които крепят панелите. Защото обследващите фирми, които ще трябва да сложат подписа си на паспорта на сградата, под заключението "сградата е конструктивно устойчива" и подходяща за саниране, при това положение ще бягат от задачата. И защото в пакета няма заложен и лев за укрепване на въпросните панелни конструкции, ако рентгенът - задължителен за тази експертиза, вземе да засече дефектирали връзки. (Има ли такава ерозирала рана, трябва ремонт - разкриване, почистване, снаждане, заваряване, грундиране и замонолитване с усилен специален бетон). Иначе казано - пак пари, дето ги няма.

Първата доставка на газ по проекта "Южен поток" ще бъде осъществена през първото тримесечие на 2016 г.,пише "Труд", като цитира предаде ИТАР-ТАСС.Руският енергиен гигант Газпром посочва, че първият участък от газопровода ще бъде пуснат до края на 2015 г. До 2019 г. се очаква да бъде завършено строителството на целия газопровод, който ще позволи тръбата да функционира с пълния си капацитет - 63 млрд. куб.м. Участниците от подводната част от проекта, който ще свързва руския и българския морски бряг са "Газпром", британско-френската EDF, италианската ENI и германската Wintershall, които планират да започнат изграждането на подводния участък тази година.

"Труд" и "24 часа" пишат за "вчерашна среща" на шефа на "Газпром" и българския министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, за която пресцентърът на МИЕТ не е информирал. Така беше и при предишната визита на Добрев в Москва преди седмица.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар