*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПОНЕДЕЛНИК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПОНЕДЕЛНИК

Умираме според правителствена програма, пише "Труд" и пояснява: 110 011 българи да умрат - такава цел си е поставило за 2011 г. Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Оказва се, че народонаселението е преизпълнило правителствения план - за този период са починали общо 110 165 души. Числото в графата “умирания” е част от официалните цели на МТСП. Такъв документ според Закона за администрацията трябва да приема всеки орган на изпълнителната власт веднъж годишно, а по-късно да публикува и отчет за изпълнението му. За разлика от 2011 г., предишната година социалното министерство не постига целта си от 110 937 заложени смъртни случая - умират едва 108 068 българи. Въпреки това задачата пак е отчетена като изпълнена. Явно някой е подсетил хората на Тотю Младенов, че е нелепо да залагаш като цел на държавна политика колко българи трябва да умрат, защото в плана за 2012 г. вече няма прогнозен брой смъртни случаи.

Разходите на домакинствата за данъци растат най-бързо през последните 10 години, съобщава "Сега". Те, заедно с жилището и здравето ни струват все по-солено, докато покупателната способност за основни хранителни продукти се увеличава. Това показват данните на националната статистика за паричните доходи и разходи на домакинствата.През 2001 г. средният паричен доход на семейство у нас е бил 3601 лв. на година, докато 10 години по-късно той е вече 9086 лв. Увеличението е 2.5 пъти. За този период обаче разходите за данъци са скочили от 120 до 446 лв. средно на домакинство, което е ръст с 3.71 пъти. В последните 10 години правителствата на НДСВ, тройната коалиция и ГЕРБ направиха редица промени в данъчно-осигурителното бреме. НДСВ въведе минимални осигурителни прагове и задължителна регистрация на трудови договори, за да се извади икономиката на светло. През 2008 г. тройната коалиция въведе плосък данък от 10% и отмени необлагаемия минимум. Но въпреки това данъчното бреме всъщност тежи повече на семейния бюджет и вече заема 5.3% от разходите при 3.4% преди 10 г.През 2001 г. домакинствата са давали за храна 1393 лв., докато 10 години по-късно - 2941 лв. Това е 2.1 пъти повече. За здравеопазване преди 10 години са отивали 150 лв., а сега - 479 лв., или над 3 пъти повече. Консумативите за жилищата - ток, вода и т.н., са скочили от 456 лв. до 1205 лв., или с 2.8 пъти. На практика само за облекло и обувки, откъдето хората могат да си позволят да пестят, увеличението е под 2 пъти - от 137 лв. средно на домакинство през 2001 г. до 255 лв. през 2011 г.

Над 20 млн. лв. ще струва възстановяването на щетите от земетресението в Перник, пише "Сега", като цитира кметицата на миньорския град Росица Янакиева. По думите й половината пари ще отидат за ремонта на пострадалите общински сгради, а останалите - за частните. До момента общината няма данни за това какви са щетите за бизнеса. Според Янакиева 77 сгради общинска собственост се нуждаят от спешно възстановяване. "Това е моя най-груба оценка, когато комисиите приключат работа, тя може да се промени", коментира кметът пред "Сега". 50 сгради пък ще трябва да бъдат изцяло разрушени. Между тях са две детски градини и училище в Радомир.

Според "Труд" щетите са за над 10 млн. лева.

"Капитал дейли" обръща внимание на неяснотата около парите в държавния бюджет, предвидени за бедствия. Не е ясно колко са и каква част от тях все още са налични след плащанията за щетите в наводненото през февруари село Бисер, пише вестникът. В сряда финансовият министър Симеон Дянков заяви в парламента, че има "заделени 85 милиона лв. в бюджета за 2012 г. за бедствия и авариа". Той добави, че пострадалите от земетресението с епицентър край Перник ще получат по 325 лв. на домакинство.Ден по-рано Людмил Върбанов, секретар на междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, обясни за "Капитал Daily", че одобрените разходи за извънредни ситуации тази година са 70 млн. лв., като от тях са останали само 22.6 млн. лв. От Министерството на финансите не дадоха по-конкретна информация за съобщената от Дянков сума от 85 млн. лв. По неофициална информация те вероятно ще бъдат взети от други пера.От междуведомствената комисия не обясниха каква е съдбата на близо 48-те милиона лева от резерва за неотложни разходи при бедствия, които са похарчени за пет месеца.

ГЕРБ охладня за преименуване на местности край Варна, четем в "Сега". Преименуването на варненски местности, на което ГЕРБ даде ход преди 12 дни, е твърде вероятно да бъде проточено и въобще да не се случи. "Въпросът е с много аспекти, не бива да се бърза. Трябва внимателно да се прецени дали няма да затрудним гражданите с промяна на лични карти, нотариални актове и други документи. Лично аз съм против смяна на имена като Кабакум и Аладжа манастир. Решението не трябва да се вземе емоционално на сесия, а да се чуе мнението на хората от засегнатите райони", заяви лидерът на общинските съветници от ГЕРБ Иван Портних. Той не изключи провеждане на референдум. Председателят на общинския съвет Николай Апостолов пък каза, че ще се вземе под внимание и становището на кметската администрация. То едва ли ще е различно от мнението на кмета Кирил Йорданов, който преди време изрази резерви към идеята.Инициатор на преименуването е съветникът от ВМРО Костадин Костадинов. През февруари той предложи 220 географски обекта, почти всички от които сега носят турски названия, да получат български имена. ГЕРБ не приеха възторжено предложението, но на сесията на 16 май принципно го одобриха. Гласуван бе списък с новите имена, като се даде месец за допълнително обсъждане. Веднага след това за среща с Йорданов и Апостолов във Варна пристигна турският посланик Исмаил Арамаз. "Внезапната промяна на позицията на ГЕРБ показва, че турският посланик си е свършил добре работата", цитира Костадинов вестникът.

Посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик не само ще подкрепи тазгодишния гей парад в София, но и лично ще вземе участие в него, пише "24 чака". Изявлението на посланика присъства и в другите български всеекидневници. "Надявам се и много българи да се присъединят към гей парада. България и българите се славят със своята толерантност, а този въпрос касае толерантността", убеден е Уорлик."Има хомосексуална общност в България и тя трябва да бъде третирана с уважение и достойнство. Това трябва да е посланието към този парад. Трябва да се отнасяме към тях като към всеки един гражданин. Затова аз и американското посолство ще подкрепим парада по всички възможни начини", обясни той.

„Няколко нови затвора могат да бъдат построени у нас на лизинг”, пише „Монитор”. Източници в Министерството на правосъдието обяснили, че идеята е частен предприемач да финансира строежа, а след това инвестицията му да бъде върната през годините с труда на пандизчиите. Зам.- министърът на правосъдието Пламен Георгиев обясни, че подобен проект е възможен само след като влезе в сила законът за публично-частното партньорство. В министерството вече дори било постъпило първично предложение от чуждестранен инвеститор, който е имал желание да вложи пари в подобен проект. Засега обаче идеята е стопирана, тъй като първо ще се извърши предпроектно проучване.

Ангел Кираджиев, брат на бившия депутат от БСП Георги Юруков, е арестуван през почивните дни по искане на ФБР, съобщава "Труд". Американските власти издирвали от шест години Кираджиев заради документни престъпления."Брат ми е задържан със заповед на Интерпол, има искане за екстрадицията му в САЩ. За нас арестът му дойде като гръм от ясно небе", е обяснил пред вестника бившият депутат от Гоце Делчев Георги Юруков. Той се оплака, че от задържането преди три дни до вчера при брат му не е допускан адвокат. Кираджиев е бил осем години в Америка. Върнал се у нас преди шест. Оттогава е обявен и за издирване. В САЩ той имал строителна бригада и извършвал ремонти на жилища като подизпълнител на друг българин - крупен бизнесмен. Според Юруков именно съдружникът е въвлякъл брат му в някаква далавера. Американците разследват Кираджиев за участие в престъпна група, теглила стотици хиляди долари като жилищни заеми. Кредитите не се връщали, а се прехвърляли в банкови сметки в България.

"САЩ: В България се шири корупция и купуване на гласове", съобщава "Дума" и цитира доклада на Държавния департамент на САЩ, публикуван в средата на миналата седмица.

ГЕРБ ще бори купуването на гласове със СРС-та, добавя "Новинар". Вестникът пояснява, че това е станало ясно от думите на шефката на парламента Цецка Цачева, която е на обиколка из страната. Тя официално обяви, че се обмислят промени в Наказателни кодекс, с които да се разреши използването на СРС при разследването на изборни нарушения.По думите на Цачева досега са получени доста предложения за изменения, които се обсъждат с шефката на правната комисия Искра Фидосова. Подобни поправки ще се приемат и в Закона за СРС-тата.Според Цачева вече дори е сформирана комисия, която да проучи всички доклади на неправителствени организации за негативните практики по време на избори. Цачева обаче е на мнение, че промените трябва да се правят много внимателно. Новият Изборен кодекс дал добри резултати на последния вот.

Станишев развърта метлата в БСП, Чисти другарите на Първанов от структурите, пише "Стандарт". Новият стар лидер на БСП Сергей Станишев ще вкара в новото политбюро "антиподи" на опонентите си и така ще се подготви за окопна война с Георги Първанов. Тази теза развиват апаратчици на "Позитано" 20 в очакване на новото Изпълнително бюро на Столетницата, е научил вестникът. Съставът на стесненото оперативно ръководство се предлага от лидера и се избира на първия пленум след конгреса. Очаква се сбирката на Националния съвет да е след Деня на Ботев, 2 юни. Едната причина е, че Станишев се нуждае от време да подготви екипа си, а другата - че му предстоят пътувания до Брюксел в качеството му на президент на Партията на европейските социалисти. "Антиподи" ще получат двамата най-силни привърженици на Първанов сред соцдепутатите - Румен Петков и Кирил Добрев. Първият е яркото присъствие на БСП в Плевен, а вторият управлява София-област. За да бъде постепенно намалено влиянието им в структурите, в бюрото щели да попаднат хора от същите места, но техни опоненти. От Плевен се очаква в ИБ да влезе Любомир Петков, който е шеф на общинската структура и бе кандидат за кмет на града м.г. "Антиподът" на Добрев щял да е Младен Червеняков, който управляваше София-област преди години.В новото бюро щели да са още любимецът на крайнолевите в БСП Янаки Стоилов, както и евродепутатката Илияна Йотова.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар