*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СРЯДА

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СРЯДА

Най-силният трус от 84 г. насам - минимум щети, максимум паника, е заглавието на "Сега" за основната тема на всички днешни български вестници. Най-силното земетресение на територията на България от 1928 г., което разтресе столицата и Перник в 2.58 ч. през нощта във вторник, се размина с минимум щети, макар и доста паника. Земята се люля със сила 5.8 по скалата на Рихтер, епицентърът беше на 24 км от столицата, посока Перник, на 10 км дълбочина. Последваха над 20 по-слаби, но все пак осезаеми труса, най-силните от които бяха в 4.30 ч. с магнитуд 4.4 по Рихтер и в 5.15 ч. - 3.8. От 1928 г., когато са двете апокалиптични земетресения - в Чирпан с магнитуд 6.8 и в Пловдив - със 7, на територията на страната не е имало по-силен трус. А през 1917 г. тежки разрушения на София са нанесени от трус с 5.2 по Рихтер, но с по-висок интензитет, тъй като епицентърът е бил в самата столица и по-плитко.Земетресението не взе жертви, но от 3.10 ч. до сутринта през "Пирогов" бяха минали над 60 души с оплаквания, свързани с труса - наранявания от стъкла и от паднали предмети, както и вдигнали кръвно от стреса. Само четирима са настанени в травматологията, съобщиха от института за спешна помощ. Материалните щети се изразяват основно в напукани стени, пропаднали покриви и комини, смачкани коли от тухли.Най-тежки са щетите в общините Радомир и Перник. В Рударци беше съобщено за една напълно срутена къща, но хората успели да се измъкнат навреме. В Перник бедствено положение затвори училища, детски градини, магазини, обществени сгради, обобщава вестникът.


До 2 седмици е възможно да удари по-силен трус, ако се сбъдне най-песимистичният сценарий, прогнозира в "24 часа" сеизмологът проф. Бойко Рангелов. Според благоприятния вариант, който за учения е по-вероятен, земята постепенно ще се кротне. Каквото било - било, земетресението бързо затихва, обясни пък шефът на департамент "Сеизмология" в геофизичния институт на БАН доц. Емил Ботев.


Министър-председателят Бойко Борисов заминава за Перник тази нощ, пишат "Труд" и "24 часа", подчертавайки важността на премиерската визита в отдалечения на двадесетина километра град близо денонощие след труса.


Шефката на Народното събрание Цецка Цачева е била евакуирана от жилището си след земетресението и е настанена в една от държавните вили в "Бояна", е научил "Труд", който добавя, че това е станало по изричното настояване на НСО.


Над 77 000 души останаха без ток само в Западна България заради развихрилите се вчера бури с порои и градушки, пише "Дума". Ураганни ветрове и опити за измами по телефона последваха силното земетресение от нощта срещу вторник. След като хиляди българи се паникьосаха от труса от 5,8 по Рихтер, те бяха нападнати от бури и измамници, които се възползваха от уплахата на възрастните хора. Мошениците се представят за пострадали роднини, които се нуждаят от пари. София и Кюстендил пък бяха удавени от порои, а ураганните ветрове повалиха много дървета.


Второ знаково за Брюксел дело бе отложено в рамките на два дни и отново причина за това стана проблем с експертизи и вещи лица, пише "Сега". В понеделник това се случи с процеса "Стойков-Николов", а вчера състав на Софийския градски съд (СГС) отложи чак за октомври и делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. Очакванията бяха делото да приключи тези дни и да се стигне до присъда. Сега обаче тепърва съдът ще трябва да реши дали да приеме една от експертизите.


От същия вестник научаваме, че за трети път Софийският градски съд (СГС) върна на прокуратурата предложението за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административна санкция глоба на бившия премиер Сергей Станишев за разгласяване на държавна тайна. Според държавното обвинение той трябва да отговаря за загубата на 7 секретни доклада: три от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от НАТО. Документите са били връчени на Станишев лично и срещу подпис, като според прокуратурата деянието е извършено в периода от 4 ноември 2005 г. до 10 септември 2009 г. По закон обаче за това деяние и по повдигнатото му обвинение той може да се отърве само с административна глоба.


Председателят на Софийския градски съд Владимира Янева вече се движи с охрана, е друга съдебна новина, за която пише "24 часа". Засилените мерки за сигурност са наложени, след като миналия петък се появи информация, че подсъдимият по делото "Октопод" Антон Петров-Хамстера е замислял убийството на съдийката. Той бе извикан на едночасов разговор в ГДБОП и пуснат след съставяне на предупредителен протокол. Самата Янева обяви, че не е получавала заплахи и не се страхува за живота си. За сигурността й се грижи служител от спецзвеното на Съдебната охрана. Практика е да се слага охрана на магистрати, които гледат дела срещу ключови фигури от подземния свят, коментираха юристи. Един от най-известните примери е от май 2006 г., когато бе поставена охрана на съдия Лада Паунова. Това стана веднага след началото на делото срещу братя Маргини.


ГЕРБ стана за смях в Кюстендил ГЕРБ, БСП и ЛИДЕР създадоха абсурдна коалиция в Кюстендил, коментира "Труд". И избраха за шеф на общинския съвет член на партия ЛИДЕР, чийто лидер Христо Ковачки бе осъден за източване на ДДС. Върхът на всичко е, че над самия общинар №1 тегне сянката на съмнителни връзки в миналото.Случилото се направи за смях и Бойко Борисов, и Цветан Цветанов. Които само преди дни люто кълняха БСП, че купува гласове и така е обърнала вота в своя полза. А сега техните правят съюз с БСП! В централата на ГЕРБ трябва да си вземат поука от загубите в Кюстендил и Съединение. Местните им лидери влизат в странни и съмнителни коалиции само и само да си разчистват сметки и да обслужват нечии интереси. И продължат ли тези своеволия - ще има още загуби и по други места. Накрая на парламентарните избори ще е без значение колко нови членски книжки е раздал Цветан Цветанов из държавата и колко бандити е арестувал. Ако управляващите не “вържат” местните лидери, които се съюзяват с дискредитирани партийци, ще си изпатят. Защото хората виждат, че големците от София им говорят едно, но като си тръгнат, местните им довереници правят каквото си искат.


Кабинетът ще налее един милион лева за ракламирането на еврофондовете и на България в чужбина, пише "Стандарт". Целта на мегакампанията е да се утвърди положителният образ на страната ни зад граница през тази година. Това предвижда работната програма за 2012 г. по Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз. Предстои документът да бъде одобрен от правителството на днешното му заседание. Министрите ще популяризират имиджа на България със семинари, срещи на бизнеса и кръгли маси в евродържавите, страните от Западните Балкани, от Източното партньорство, както и в страните от Близкия изток и Северна АфрикаЗа изпълнение на националния план ще отидат 560 хил. лв., а останалите пари са за реализирането на международната кампания.С клипове ще бъде разяснено на хората какви са политиките на Евросъюза, както и правата и задълженията на българите като граждани на ЕС.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар