*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПОНЕДЕЛНИК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПОНЕДЕЛНИК

Държавата не е осребрила нито лев от отнетото престъпно имущество, съобщава "Сега". Това са съобщили експерти към парламентарната комисията за борба с корупцията пред вестника.Те са получили информация от Националната агенция по приходите, която се разпорежда с отнетото имущество.Според експертите основният проблем е, че на обявените търгове за отнетите имоти на известни престъпници не се е явил нито един желаещ. За 2011 г. комисията отчете отнети имоти за 9 355 364 лв. Но според запознати реално отнетото е за около 11 млн. лв., тъй като около 2.5 млн. лв. от м.г. са прехвърлени за първите месеци на 2012 г. Причината е, че от началото на тази година работата на комисията е неефективна. И е твърде вероятно резултатите в края на годината да са дори под най-песимистичните прогнози.Фактът, че държавата не може да осребри отнетото имущество, удря по интереса не само на данъкоплатците, но и на банките. В много случаи отнетото имущество е ипотекирано и банките очакват да си възстановят сумите.

Същият вестник съобщава, че от началото на годината до края на април в Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на пенсионната система не е постъпил нито лев и средствата в него са замръзнали на под 1.777 млрд.лв. От ведомството на вицепремиера и шеф на УС на т.нар. Сребърен фонд Симеон Дянков, уточняват, че причината е в нулевите лихвени проценти на БНБ, където са вложени парите.

Над 25 човека бяха прибрани в арестите при безпрецедентна активност на МВР през последните три дни, пише "Сега". Те са задържани по обвинения за различни престъпления - от пране на пари през трафик на хора чак до контрабанда на цигари. В масовия случай става дума за дребни престъпници, а не за босове на организираната престъпност или за корумпирани управници, каквото е желанието на Брюксел. Машината на вътрешното министерство обаче работи безотказно преди юлския доклад на Еврокомисията.

Станишев остана начело на БСП след служебна победа, пише "Сега". "Да не се заблуждаваме - не сме изчистили различията, напрежението още витае", цитира "24 часа" преизбрания за председател на БСП Сергей Станишев в заключителното си слово на 48-ия партиен конгрес. В интервю за същия вестник Станишев казва: "Моят анализ за конгреса е различен. Не се сбъднаха злокобните сценарии, които се внушаваха - за разделение в партията, грозно изпокарване.Това беше голям тест за БСП, защото витаеше напрегнато очакване какво ще се случи, ще покаже ли тя, че има воля да се изправи консолидирана срещу ГЕРБ, защото днес няма кой друг да я спре. Все повече хора вече се оглеждат за алтернатива на сегашното управление, което е очевидно провалено".

От 181 членове на новия Национален съвет на БСП само 25 са хора на Първанов, добавя още конгресна информация "Труд". Двама от тях - Румен Петков и Кирил Добрев са делегирани - тоест влизат без конгресът на да ги избира, само с гласовете на местните организации. Това стана ясно след като приключи окончателно изборът на ръководния орган на партията. 25 души представляват 14 % от състава на НС. Очакванията бяха хора на бившия президент в него да са около 1/3. При 25 души Първанов губи възможността на влияе върху решенията на ръководния орган, констатира вестникът.

Първанов изпада и от политбюро - пише "Стандарт".

"Труд" съобщава, че по данни на предварителното преброяване в община Съединение БСП са получили 2961 гласа на местния вот. Това съобщиха от предизборния щаб в Съединение. За ГЕРБ са гласували 2681 души.

Дянков завъртя плочата за влизане в еврозоната, четем в "Сега". Финансовият министър Симеон Дянков отново започна да говори за влизане в еврозоната, при това при свръхоптимистичен график. Вицепремиерът обяви, че България може да въведе еврото до 2-3 г. "Еврото ще преживее тази криза и България все още иска и очаква да въведе общата валута. Датата за присъединяване на България към еврозоната изобщо не подлежи на обсъждане, защото не е ясно дали ще има още допълнителни правила и институции, които сега са предмет на дискусия, но до 2-3 г. може да стане", е заявил Дянков. Само допреди месеци той допускаше възможността еврото да спре да съществува, а покрай дълговата криза България изобщо замрази намерението си да преговаря за влизане в така наречената чакалня на еврозоната - ERM II. Престоят в нея продължава обикновено 2-3 г.

„Не ми е необходимо да ми късат билетче за влизане в дясното пространство", заявява лидерката на движението „България на гражданите" Меглена Кунева, цитирана от "24 часа".Репликата й дойде в отговор на думите на председателя на ДСП Иван Костов, който наскоро определи Кунева като „последната червена кукувица, която се опитва да снесе яйца в синьото гнездо"."Аз няма да отговоря на г-н Костов, може би той е травмиран", каза Кунева. Бившият еврокомисар обаче не отрече, че хората припознават ценностите на десните партии в основания от нея политически проект.„Искам да запазя „България за гражданите" като морален борд, който има за цел да даде ново ниво на демокрация и гражданско общество у нас", коментира още Кунева.Тя определи проекта си като „проевропейски" и бе категорична, че той въплъщава собствените й ценности и разбирания. За пореден път Кунева заяви, че няма интерес към влизане в коалиции с други партии, дори с ГЕРБ.„Бях много желан дистрибутор на гласове още на президентските избори, но не се изкуших нито за секунда", обясни екс-представителят на страната ни в Европейската комисия.Тя препоръча на кабинета „Борисов" да изготви анализ на ситуацията в Гърция, тъй като тя засяга пряко и нашата държава.„Давам препоръка на правителството да започнат да работят по този въпрос, макар и със закъснение", каза Кунева.Тя коментира още, че няма как премиерът Бойко Борисов да се опитва да замести държавата, макар да „има нещо много симпатично в това да показваш лична съпричастност към всички проблеми".

Решението за преместване на заместник-министъра на туризма в Пловдив и на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас ще бъде взето в сряда на заседание на министерски съвет, научаваме от "Новинар", като цитира премиера Бойко Борисов.Общината в Бургас е предложила две сгради за рибарската агенция, докато до момента от конкурента Варна не са посочили подходящи обекти. „Ние искаме там, където се преместваме, да не харчим пари, т.е. да има сгради, а те дават и апартаменти за тези, които ще се преместят от страната в Бургас”, обясни министър-председателят.

Вълна от оставки на висши държавници заля Европа от 2011 г. насам заради плагиатство, припомня "Дума" и пита: А какво се случва у нас? У нас един доцент от Свищовската стопанска академия кандидатства през 2011 г. за научна степен "доктор на науките", обаче Научната комисия по икономически науки при ВАК отказва да му присъди степента с мотив "преписване и спорни приноси". Плагиатът е доказан след обстойна проверка. Доцентът скоропостижно изтегля документите си, случаят потъва в небитието.Там и щеше да си остане, ако въпросният доц. Величко Адамов не бе станал ректор на Свищовската академия, не бе си присвоил никога неполучавано у нас звание "професор" (бил почетен професор в Румъния) и не бе тръгнал да заема длъжността "професор" по новия Закон за развитие на академичния състав, създаден от министър Сергей Игнатов и влязъл в сила през 2011 г. Този закон не съдържа никакви изисквания за научни приноси при конкурсите за "академично израстване".Преди 4 дни млади хора от Сдружението за европейско качество във висшето образование, които не искат да се примирят с безобразията в България, алармираха за това, което се случва, и за превръщането на Стопанската академия във феодално владение на Адамов.Младежите представиха черно на бяло цели страници от трудове на Адамов, които е представил сега в конкурса, заедно с текстовете от френски и американски автори, които са заимствани в тези трудове. Младежите съобщиха, че документи за нарушения на Адамов са дадени на министър Игнатов още през 2009 г. Реакция от министъра няма. Реакция от самата Стопанска академия - също.

"Първо ще построим магистрали,археология и догодина - ще отидем на избори", цитира "Стандарт" премиера Борисов.Весетникът припомня, че в събота първи Ахмед Доган заяви, че надушва скорошни избори във въздуха. Веднага след това преизбраният лидер на БСП Сергей Станишев обяви, че вече стяга предизборен щаб, защото управляващите вече били притиснати до стената, припомня вестникът.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар