*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПЕТЪК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПЕТЪК

Моето време в българската политика изтече, заявява Петър Стоянов в интервю за в. "Труд", взето по повод на 60-та му годишнина. "Много неща оттогава се промениха, включително и политическите нрави. Сред новото политическо поколение се чувствам доста старомоден. По мое време политическата почтеност минаваше за качество - днес минава за будалък. Остарях, вече не съм политически гъвкав", заявява бившият президент.

Водещите теми в петъчните вестници са две - решението МВР да известява гражданите за земетресения с мегафони и двуметровото яйце, подарено на папа Бенедикт XVI от делегацията начело с българския президент, която посети Ватикана за 24 май.

„Полицаи с мегафони известяват за трусове” е водещото заглавие на вестник „Монитор”. Полицейски автомобили, снабдени с мегафони, ще информират населението за нови трусове с магнитуд над 4 по Рихтер. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след срещата в Министерския съвет със зам.-министъра на вътрешните работи Димитър Георгиев, директора на Геофизичния институт проф. Николай Милошев, главния секретар на МВР комисар Калин Георгиев и директора на „Пожарна безопасност” Николай Николов. „Разпоредили сме - всички налични полицейски патрули, когато има подобно земетресение, с включени светлини и по мегафони да съобщават официалната информация, която ще се издава от института по геофизика. Проф. Милошев има на разположение пряка телефонна линия с МВР.”, уточни Борисов.

Премиерът: Полицейски коли с мегафони ще ни информират при земетресение, пише по темата "Труд" и цитира Борисов: "Всички медии имат равен достъп и незабавно трябва да получат информацията. Разпоредили сме - синя лампа да се осигури на Милошев, за да има кола със синя лампа". Вече работи и пряк телефон между Геофизичния институт и МВР, на който експертите от БАН ще съобщават на дежурните в МВР данни за земетресенията. От МВР и пожарната ще предават информацията на патрулите, които по мегафони ще алармират населението, уточнява вестникът.

След първия силен трус част от сградите може да са конструктивно повредени, а последващите земетресения допълнително да разхлабят връзките между носещите елементи, предупреждава "24 часа". Това е казал пред вестника доц. Емил Ботев, шеф на департамента по сеизмология на геофизичния институт на БАН. Нямало такива публични сгради, както и нови блокове, ставало дума предимно за еднофамилни паянтови постройки. Вторични трусове с магнитуд около 4 сигурно ще има още няколко, каза още сеизмологът. Над 400 бяха до вчера вече афтършоковете на мощния трус в нощта на 22 май. Тези, които са със сила над 2 -2,5 по Рихтер, са около 40. С магнитуд над 4 са 4.Вестникът помества и алтернативно мнение на инженер, според което "сградите нямат тайни". Ако има повреда в конструкцията, тя веднага ще проличи, сочи инж. Стефан Кинарев, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Ако се скъса връзка, натоварването от нея се преразпределяло на околните. Там нещо трябвало да се отвори, да се размести, а скъсаната връзка оставя следи, казва инженерът.

Перничани хукнаха по врачки, допълва темата "Стандарт". След преживения шок от кошмарния трус от 5,9 по Рихтер хората се юрнаха да търсят лек при магьосници и знахари. Адресите на всички известни в района баячки се предават от ръка на ръка вече втори ден. Бабите, позабравени през последните години, едва смогват да поемат "пациентите".

„Плевнелиев дари папата с 200-килограмово яйце”, пише "Монитор". Българският държавен глава шашна Ватикана с нестандартния си подарък за 24 май, който дори не успя да се събере в приемната на папата, уточняав вестника. Позлатеното яйце е високо 2,30 м., изработено е от иноксова стомана и е обсипано с кристални камъни в цветовете на дъгата. На фрагментите му са изписани букви от кирилицата. На върха пък има икона на светите братя Кирил и Методий. Гигантското бижу е изработвано в продължение на 2 години от 15 пловдивски майстори, начело със скулптора Георги Андреев. Същото яйце бе изложено миналата година пред българската църква в Рим за 24 май, когато шефката на парламента Цецка Цачева посети Ватикана.

Според "Труд" обаче подаръкът от българската делегация не успял да влезе в стаята, поради размерите си, а Плевнелиев и папата си говорили на немски.Данъчен служител е готов да хвърли 500 000 лева за луксозна яхта, пише "Стандарт". Бирникът си харесал морската красавица "Бавария", която ще се впусне в първите три гонки на Петата ветроходна регата BMW Black Sea International във Варна. Познавачите отсега й предричат първото място. Новината за предстоящата сделка извади от релси морските вълци в града. Откъде държавен служител има толкова пари, гневяха се те. Данъчните ни гонят като престъпници, та се налага да регистрираме яхтите си в чужбина. А бирник с яхта кой ще го хване, негодуваха собственици на скъпи лодки. "Бавария" струва 500 000 лева с ДДС.Тролейбусната мрежа в Бургас ще бъде частично демонтирана, заради транспортирането на невиждани по размери инсталации, предназначени за „ЛУКОЙЛ Нефтохим", снаучаваме от "Труд".Товарите, които са с височина над 11 метра ще бъдат превозвани в ранните часове на деня, от това ще се случи в периода от 26 май вечерта до края на месеца. Техният маршрут е „Пристанище - улица „Христо Ботев" - улица „Одрин" - ЛУКОЙЛ.Първият от товарите тежи 571, а последният - над 1000 тона. Заради това в града ще пристигнат специално укрепени влекачи, съобщиха организаторите на мащабната операция.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар