*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ ВЪВ ВТОРНИК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ ВЪВ ВТОРНИК

Гарвани и врани масово нападат хората в София, четем в "24 часа".Най-тежко е положението край Инфекциозна болница в София. Птиците идват често в градината на болницата, като нападат както персонала, така и посетителите и пациентите на лечебницата. Предполага се, че причина да кръжат толкова често над здравното заведение е, че гнездата им са някъде в района.Ръководството на болницата се е обърнало към еко организации и регионалната екоинспекция, за да бъде решен проблемът.Отговорът от тях обаче бил, че видът е защитен и не може да му се посяга.

Броят на бездомните кучета в центъра на София се е увеличил мистериозно през почивните дни, съобщава "Труд". Нова глутница от около 12 животни броди из района. "Не знаем какви са причините, но със сигурност преди тези еднотипни на външен вид животни ги нямаше тук", обясни кметицата на София Йорданка Фандъкова докато инспектираше ремонта на градинката пред Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Районът там ще е готов за 24 май. Фандъкова е сезирала Общинска полиция и СДВР за случая и се надява те да помогнат да се установи откъде точно са дошли кучетата. "Има и видеонаблюдение", каза Фандъкова.

Народът все по-често се жалва от грубото отношение на докторите, е друга новина от "Труд". И пише жалби до здравната каса когато го обиждат, навикват го по коридорите или се подиграват с недъзите му. Според справка, изготвена по молба на "Труд от здравната институция, 1/3 от всички сигнали са отчетени като основателни. При нас всяко второ оплакване е за лошо отношение, коментираха от Националната пациентска организация.

Въпреки кризата и обедняването българите купуват все повече лекарства, а държавата не успява да проведе адекватна политика в сектора, пише "Сега". През 2011 г. и потреблението, и пазарът бележат нови рекордни нива и ръст. С близо 200 млн. лв. е нараснал пазарът на лекарства у нас през 2011 г., сочат данните от годишния доклад на изпълнителната агенция по лекарствата. За м.г. у нас са продадени медикаменти на стойност 1.868 млрд. лв., докато през 2010 г. пазарът е бил за 1.670 млрд. лева. Данните се базират на информацията за продажбите на търговците на едро и включват и ДДС. Ръстът е над рамките на обичайното, тъй като в последните 10 години стойността на продадените медикаменти расте с около 150 млн. лв. на година.

Част от българските общини вземат кредити за милиони левове за проекти, които не се реализират, и парите не се усвояват, други пък надвишават размера на взетите кредити, сочи проверка на Сметната палата за възникването и управлението на общинските дългове през 2010 г., за която информира "Сега". Към края на въпросната година общинският дълг се е увеличил с над 210 млн. лв., достигайки 842. 4 млн. лв., което е с около една трета повече спрямо предходната година. Просрочените плащания са за над 1.4 млн. лв. 24 от общинските заеми изобщо не са усвоени, показва проверката на държавните одитори. В 21 от случаите няма информация за причините. Община Пещера например е теглила 4 кредита за 10.5 млн лв., които си стоят непокътнати. Местната власт във Варна не е усвоила заем от 3.8 млн. лв. по незнайно какви причини. През 2009 г. община Троян договаря 6 заема за 4.5 млн. лв., останали неусвоени. С непохарчени кредити от няколко хиляди лева са и Пловдив, Стражица и Кирково.

Прокуратурата е водила разследването за смъртта на момиче от дом за деца с увреждания в грешна посока, призна зам. главният прокурор Галина Тонева. Според Българския хелзинкски комитет (БХК) са били пренебрегнати събрани доказателства и е имало отказ да се търсят отговорните за случая. Държавното обвинение отново ще се захване с него заради заплаха от БХК да отнесе случая до съда в Страсбург.За изявлението на Тонева информира "Сега" и припомня, че пропуските са на трите инстанции при разследването за смъртта на 15-годишната Анета от дома "Св. Мина" в търговищкото с. Стража. До този момент разследването е водено за причиняване на смърт по непредпазливост, но само от страна на медицинския екип, приел и оперирал Анета в болницата в Търговище. Работещите по случая са търсили лекарска грешка и не са се концентрирали върху действията на персонала от дома, където момичето е живяло от 2002 г. до смъртта си 4 г. по-късно. Тъй като в болницата не са открити нарушения, не са повдигнати и обвинения.

С половин година закъснение управляващите най-после ще направят опит да поправят гаф, с който оставиха хиляди хора без лични документи, а оттам и без право на социални помощи, достъп до здравеопазване и т.н., е друга новина от "Сега". Депутатите ще обсъдят днес на второ четене промените в Закона за гражданската регистрация, след като преди година под претекст да се борят с т. нар. вътрешен изборен туризъм въведоха куп изисквания за адресната регистрация. Те записаха в Закона за гражданската регистрация изискване за документ за собственост, договор за наем и специална декларация от собственика. Това затрудни хиляди, най-вече в ромските махали, където 90% от сградите са незаконни и нямаше как да набавят въпросните документи.

Само за седмица машината за избори ГЕРБ беше пробита два пъти, коментира "Труд". Първо в Кюстендил. Онзи ден и в Съединение. Новоизбраният там червен кмет Георги Руменов победи с много гласове съперника си от ГЕРБ. Така БСП поведе на управляващите с 2:0, като им взе кметския стол и ги обвини в купуване на гласове.Случилото се показва, че не е достатъчно при избирателите да се изсипе половината Министерски съвет. Нито гласуващите да бъдат нахранени, напоени и развеселени. Трябва и да се спазват обещанията. Ще рече, че ако ГЕРБ беше изградила канализацията в града, в дъждовния ден на вота нямаше хората да плуват до урните. Машината за избори ГЕРБ заскърца не само от удари отвън, но и от ерозия отвътре. Ремонт овреме ще предотврати още аварии на главния механик Цветан Цветанов, съветва "Труд".

Само два месеца след освобождаването на Трайчо Трайков от поста министър на икономиката ръководният екип на ведомството вече е почти изцяло подменен, след като в понеделник премиерът е освободил от поста и зам.-министър Жулиета Хубенова, която бе с ресор европейски фондове и програми, пише "Капитал дейли". Според пресцентъра на Министерския съвет Хубенова сама е подала оставка по лични причини. Тя е вторият от зам.-министрите, назначени от Трайков, който си тръгва, след като Делян Добрев оглави ведомството. Първи в края на март бе освободен Димитър Чохаджиев с ресор икономика. Така единственият зам.-министър от стария екип на Трайков в момента е Иво Маринов с ресор туризъм.

Главният участник в Сливенгейт Мартин Славов е подал оставка като шеф на местната структура на БСП, пише "Стандарт". Оттеглянето на Славов от поста обаче може да не му спести най-тежкото наказание - изключване от партията, а решение по казуса ще вземе и контролната комисия на Столетницата. Новият й шеф Мая Манолова ще обяви решението до броени дни.Славов хвърлил оставка пред очите на депутата Асен Гагаузов, който също бил в залата. В Сливен ще има извънредна партийна конференция, на която войводите ще трябва да избират нов градски соцлидер. Сред местните червени е развита истинска страхова невроза от мобилни телефони, които могат да записват разговори. След скандалния запис, лъснал в интернет за корупционни схеми по изборите, от соцактива разговарят само на изключени джиесеми и извадени батерии.

Сушата миналото лято и големите студове през зимата ще доведат до 20% по-ниски добиви от жито. Вместо планираните 4 млн. тона вероятно ще бъдат прибрани около 3,5 млн. тона пшеница, пише "Стандарт", който цитира прогноза на Националната асоциация на зърнопроизводителите.Зърното ще бъде достатъчно за нуждите на страната и ще има за износ. Себестойността на продукцията ще се вдигне заради скъпите горива и торове.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар