*

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ЧЕТВЪРТЪК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ЧЕТВЪРТЪК

"24 май е сламката, в която сме се вкопчили срещу собствената ни загуба на стойности", заявява в интервю за "Дума" историкът проф. Андрей Пантев.Тази дата свидетелства за една- единствена реална и непреодолима заслуга на българите - почитта към книгата, към образованието. Дори всяка мутра, след като си купи мерцедес, втората му идея е да прати сина си да учи. За жалост - да учи в чужбина. Има огромна разлика.Представителите на предишната интелигенция, тази между двете войни, колкото повече учеха в чужбина, толкова повече се връщаха патриоти. Той завършил в Лайпциг, връща се и става учител във Враца. Днес има обратното явление - като отиде и получи знания, маниери, среда, обноски, той се връща, преизпълнен с пренебрежение, стигащо до презрение към средата, от която е произлязъл. Това е заплахата за 24 май. Ние сме се вкопчили в този ден като в една спасителна сламка за собствената ни загуба на стойности, казва професорът.

Великото преселение на чиновниците започва наесен, съобщава "Сега". Въпреки протестите и липсата на разчети колко ще струва акцията кабинетът започна да разселва администрацията в страната. Вчера министрите решиха да преместят две агенции от София в други градове. От 1 септември 40 служители на две дирекции по туризма в министерството на икономиката ще работят в Пловдив. Агенцията по рибарство и аквакултури заминава за Бургас, но за нея още не е определен срок.За Пловдив трябва да заминат чиновниците от дирекциите "Туристическа политика" и "Маркетинг, реклама и информация в туризма".В София ще остане Националният туристически информационен център, в който ще работят само трима души. От Агенцията по рибарство и аквакултури в Бургас ще се изнесе само "ядрото на структурата" - около 40 души, обясниха от Министерския съвет. Другите 60 остават встолицата. Решението бе взето без финансови разчети. "Разходите са минимални - няколко десетки хиляди лева", лаконичен бе финансовият министър Симеон Дянков.В Кодекса на труда правата на работниците при работа в друго населено място са уредени, като за местене на разстояние над 100 км за повече от 1 година се полага добавка към заплатата от 1/4 за всеки издържан от служителя член на семейството. Предвидено е и поемането на разноски за път и за пренасяне на имуществото на служителя.

Над 60% от всичките 24 800 жилищни сгради в община Перник са пострадали от силното земетресение във вторник, съобщи вчера кметът Росица Янакиева, цитирана от "Сега". Управляващите пък се надпреварваха да обещават как всички ще бъдат обезщетени за щетите, но на практика това трудно може да стане, без да се наруши законът.Финансовият министър Симеон Дянков обяви в парламента, че бюджетът разполага с 85 млн. лв. за 2012 г. за посрещане на щети от бедствия и аварии. В момента са останали 76 млн. лв. "За радост огромната част от тези пари са в наличност, имаме готовност да ги използваме, имаме финансовите експерти", добави Дянков. Според него щетите са малки от финансова гледна точка, но според Янакиева става въпрос за стотици милиони левове.

След като месеци наред обещаваше да намали данъка върху добавената стойност още тази година, финансовият министър Симеон Дянков изненадващо се отказа от идеята си, е друга новина от същия вестник. "Намаляването на данъка е правилна стъпка, но кабинетът засега се отказва, защото голяма част от хората са против", заяви той. Дянков отбеляза, че държавата ще се фокусира върху политики за увеличаване на доходите и всички пари, които се очакват допълнително в бюджета, ще отиват за това. Очаква се и всички пенсии да бъдат увеличени през изборната 2013 г.Идеята за сваляне на ДДС се лансира от ГЕРБ още от 2006 г. и бе доразвита, след като партията взе властта през 2009 г.

Проблемните кредити не спират да растат и през април са се увеличили с нови 74 млн. лв. Като дял от всички отпуснати банкови заеми лошите и преструктурираните вече са 24.43%, а като сума са 9.74 млрд. лева, показва месечната статистика на БНБ, цитирана от "Сега". Все пак скокът им през април е скромен на фона на резултата за март, когато проблемните задължения пораснаха с близо 400 млн. лв.

Нито един от петимата съдии, замесени в имотния скандал "Приморско", не бе наказан, научаваме от "24 часа".Висшите административни съдии отмениха окончателно санкциите, наложени на трима техни колеги - Андрей Икономов, Панайот Генков и Николай Урумов.Майката на Икономов и дъщерите на Генков и Урумов са получили евтино право на строеж като "нуждаещи се". Висшият съдебен съвет намали заплатите им с 25% за две години, но наказанията паднаха, защото ВСС не е посочил с кои точно действия те са уронили престижа на магистратурата.Наскоро съдът отмени уволнението на дъщерята на Урумов - Деница Урумова, младши съдия в Благоевград. А преди време върна Веселин Пенгезов на шефския пост в Софийския апелативен съд.

Близо 230 млн. лв. са раздадени през миналата година от държавата и общините за обществени поръчки, при които не са били организирани конкурси, пише "24 часа". Това е станало в общо 358 случая, са установили проверките на Агенцията за държавна финансова инспекция.167 от "спестените" обществени поръчки са в общините, а 72 в държавни търговски дружества.Общо откритите от агенцията нарушения са 2458 в 821 процедури, чиято стойност е за 1,1 млрд. лв. Нарушения има в 60% от проведените конкурси за обществена поръчка. Инспекторите от АДФИ са констатирали и виновно причинени вреди при провеждането на обществени поръчки в размер на 6,6 млн. лв., става ясно от доклада на агенцията, който вчера бе одобрен от Министерския съвет. На прокуратурата пък са предадени 123 доклада от финансовите инспектори.АДФИ е съставила и актове на 99 длъжностни лица, които са нанесли вреди за 2,1 млн. лв. Освен това инспекциите успели да възстановят 498 хил. лв., след като установили надплащане по договори.

"Труд" успокоява: Няма опасност от скъсване на стената на язовир „Бели Искър" край Самоков. Това стана ясно след извънредна проверка на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.В инспекцията се включиха още заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев, заместник-кметът по строителството на Столична община Ирина Савина и административният директор на „Софийска вода"АД и директор на „Веолия вода"- България Мариана Итева. Повод за извънредната проверка станаха публикации, че има реална опасност водата от язовира да залее Самоков, както и крайните квартали на столицата. Инспекцията показва, че параметрите на язовирната стена и състоянието на съоръжението не са били променени след земетресението и няма място за паника, категорични са експертите, съобщи МИЕТ.

Проектогазопроводът "Южен поток" вече тотално измести темата АЕЦ "Белене" от разговорите между Бойко Борисов и Владимир Путин, констатира "Стандарт". За пореден път тази година двамата лидери проведоха телефонен разговор, в който обсъдиха развитието на българо-руските търговско-икономически отношения и задълбочаването на сътрудничеството между двете страни в сферата на енергетиката, съобщи пресслужбата на Кремъл."В частност Борисов и Путин са обърнали сериозно внимание на подготовката и предстоящото изграждане на българския участък от газовата тръба, което е изключително важно и за двете държави", се казва в съобщението на руската страна.Въпреки че официално не се съобщават подробности, източници на "Стандарт" твърдят, че по време на разговора отново е било потвърдено, че процедурите вървят в срок, както и ангажиментът на българското правителство до 15 октомври да бъде подготвено всичко за взимането на окончателно инвестиционно решение.То ще даде зелена светлина за старта на реалното строителство на газопровода на българска територия, което е от изключително значение за Русия, която чак тогава би могла да започне изграждането на морския участък от тръбата. Москва трябва да е сигурна, че достигайки до българския бряг, газопроводът ще продължи да се строи на запад, обясняват експертите.

„30 000 лева глоба, ако ракията е слаба", пише „Монитор” и се радва: Ще правим вино от касис и малини.От публикацията става ясно, че занапред гроздова ракия ще е само тази, която има алкохолно съдържание поне 40%, а винената и джибровата - минимум 37,5%. Това е окончателно решение, което взеха вчера депутатите, като гласуваха на второ четене текстове от новия Закон за виното и спиртните напитки. Те заковаха и 47% минимално съдържание на алкохол за мастиката и 25% за ментата.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар