*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СРЯДА

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СРЯДА

Убийственият евродоклад не попречи на Цветанов да отчете суперуспехи, пише "Сега" по най-актуалната тема на деня. Вицепремиерът Цветан Цветанов направи отчаян опит да спаси авторитета на правителството и МВР ден преди да бъде публикуван официалният доклад на ЕК за напредъка на страната ни в областта на правосъдието и вътрешния ред. Вчера стана известна черновата на доклада, в който Брюксел остро критикува МВР, прокуратурата и съда и не отчита напредък в битката с престъпността. Днес документът ще бъде официално оповестен.Вътрешният министър реши да отчете 3-годишната работа на МВР на извънредно заседание на парламентарната вътрешна комисия вчера, на която присъстваха неколцина депутати от ГЕРБ и независимият Касим Дал. Опозицията пропусна мероприятието, на което обаче специално бяха поканени медиите. Самият Цветанов не обясни защо се налага спешно свикване на комисията, нито защо се отчита година преди края на мандата. Предизборните обещания на ГЕРБ и препоръките на ЕК, засягащи дейността на МВР, са изпълнени 100%, обяви шефът на МВР.

В евродоклада обаче, припомня вестникът, пише друго - че "организираната престъпност си остава фундаментално предизвикателство за България". ЕК цитира данни на Европол, според които български престъпни групировки, специализирани основно в трафик на хора и измами с банкови карти, действат в 15 членки на ЕС. И това ги прави едни от най-мащабните в Европа.Цветанов направи пореден пирует вчера и декларира, че не е оказвал политически натиск върху съдебната система, а се изказвал от позицията на гражданин.Общият извод на Брюксел е, че България прави с неохота промени в правосъдието и вътрешния ред, и то само под външен натиск. Затова наблюдението ще продължи за неопределено време, като следващият доклад ще бъде написан в края на 2013 г. Това означава, че поне дотогава България губи шанс да се присъедини към шенгенската зона, защото не е изпълнила изискването на Холандия да получи положителен доклад от Еврокомисията.

Докладът на МВР като паралелна реалност - пише по темата "Капитал дейли". Само ден преди да бъде официално публикуван един от най-критичните доклади на Европейската комисия за правосъдието и вътрешния ред в България и на фона на безпрецедентен скандал в съдебната система, за чието развитие активна роля изигра вътрешният министър, самият Цветан Цветанов отчете във вторник, че МВР е изпълнило "100% от обещаните реформи и промени". По отношение на настоящето обаче – критичният доклад на ЕК, Цветанов дори бе оптимист: "Има и добри моменти. В една държава, когато 20 години е липсвала воля за борба с организираната престъпност, резултатите не могат да дойдат за една-две-три години. За първи път има ясна политическа воля", заяви той.

Брюксел не просто ни размаха пръст, а ни дръпна яко конско, пише "Стандарт и добавя: и твърде вероятно ще гледаме Шенген "през крив макарон". Европейският "Биг Брадър" очевидно ще продължава да ни наблюдава занапред - със или без Румъния в комплект. С колкото се удължава мониторингът, с толкова ще се отдалечаваме от Шенген, коментираха експерти пред "Стандарт" след появата на черновата на новия евродоклад за действието на Механизма за сътрудничество и проверка, който обхваща 5-годишното ни еврочленство. Часът на истината е сряда на обяд. Но експертите вече са готови с прогнозите. А те засега ни оставят в "периферията" на Европа.

Силовото прокарване на идеята за местене на административни звена из провинцията доведе до първия протест - на служителите на агенция "Митници", пише "Сега". Митничарите, които според повелята на кабинета трябва да се преместят в Русе, излизат в четвъртък на протестно шествие-митинг пред финансово министерство. На местенето вчера открито се противопостави и шефът на агенцията Ваньо Танов. "Никой не е роден митничар, ще намерим хора, които искат да работят", спокоен е вицепремиерът и идеолог на административната реформа Симеон Дянков. Над 900 000 лв. ще струват само транспортът и повторното оборудване на Централната митническа лаборатория, в която се тестват проби, сочат разчетите на специалистите. Самата лаборатория ще загуби акредитацията си заради новия адрес и тази дейност ще бъде временно преустановена за 2-3 месеца, са само част от загубите, до които ще доведе местенето, пише вестникът.

За втори път в рамките на два дни теза на вътрешния министър Цветан Цветанов по скандално разследване се сгромоляса, съобщава "Сега". След като в понеделник окръжният съд в Габрово оправда трима лекари от Горна Оряховица за смъртта на дете, вчера стана ясно, че същите медици може да не получат обвинение по скандалния случай с бебето, оставено във фризера. Докторите Димитър Сотиров, Стефан Лазаров, Михаил Милатович и педиатърът Катя Гецова нямат вина за смъртта на детето - това ще е заключението от медицинската експертиза, на база на която прокуратурата ще решава дали да им повдигне обвинения, съобщи "Правен свят", позовавайки се на свои източници. Четиримата бяха обвинени от вицепремиера през 2010 г., че са причинили смъртта на новороденото. От парламентарната трибуна Цветанов прочете записи от СРС на техни разговори с шефа на болницата д-р Миролюб Кожухаров. "Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс", произнесе той присъдата, без да дочака разследване и съд.

Премиерът Бойко Борисов е свикнал да печели уговорени мачове, но изборите ще бъдат истински мач и ние ще бъдем на терена - това каза Даниел Вълчев - член на Националния съвет на партия "Движение България на гражданите", по повод предложението на РЗС за поправка "Анти-Кунева" в Изборния кодекс, четем в "Труд". Заедно с млади членове на формацията на Меглена Кунева юристът внесе вчера 5000 подписа за учредяване на партията в Софийския градски съд. Вълчев коментира идеята на Янев да се забрани съществуването на гражданско сдружение и партия с еднакви имена. "Няма все още такъв закон и за нас името на партията не е под въпрос", каза Вълчев.

Това е провал на правителството на г-н Борисов. Докладът е убийствен! Убийствена е политическата оценка от страна на ЕК, заявява в интервю за "Труд" лидерът на БСП Сергей Станишев. Червен картон за Борисов от Брюксел. Защото механизмът за наблюдение и сътрудничество беше създаден през януари 2007 г. за пет години. Три от тях са на правителството на г-н Борисов. През юли 2009 г., преди формирането на неговия кабинет, т.е. по време на тройната коалиция, за първи път България получи позитивен, окуражаващ доклад в резултат от свършената работа на нашето правителството. Бяха възстановени плащанията по ИСПА, които бяха замразени за една година. Имаше и 22 конкретни препоръки към страната. Още тогава казах, че това дава шансове на новото правителство в рамките на следващите три години да приключи механизма за сътрудничество и проверка. Но това не се случи. За жалост – не могат, казва Станишев.

"Има много лицемерие в “загрижеността” за демокрацията в Румъния. Защото, когато г-н Орбан, министър-председателят на Унгария, смени цялата конституция на страната, ЕНП твърдо го бранеше. Когато тук, в България, преди две години имаше импийчмънт срещу президента, никой не прояви загриженост", заявява Станишев по повод напрежението между Букурещ и Брюксел.

Депутатът от ГЕРБ Димитър Аврамов е задържан за търговия с влияние, информират "Труд" и "24 часа". Депутатът е задържан при специализирана операция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и ДАНС под ръководството на Софийска градска прокуратура.По случая е образувано досъдебно производство - за поискан и получен дар от 50 000 лева, за да упражни влияние върху длъжностно лице от Областната дирекция "Земеделие" във връзка със земи, за които се отпускат субсидии.Заради депутатския имунитет, Аврамов е задържан за 24 часа с полицейска мярка. Главният прокурор Борис Велчев е уведомил за случая председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Тази сутрин ще бъде поискано сваляне на депутатския имунитет на Димитър Аврамов.

Двама служители на ГДБОП, един бивш техен колега и криминално проявено лице са задържани при спецоперация, ръководена от Софийската градска прокуратура, съобщи директорът на ГДБОП главен комисар Станимир Флоров, цитиран от същите два вестника. Четиримата са изнудвали бизнесдама за сумата от 50 000 лева, съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов.У задържаните са намерени 12 500 лв, съобщи главен комисар Флоров.

Мъжете да изчакат, докато жените стигнат пенсионна възраст 63 г., предложи вчера вицепрезидентът на "Подкрепа" Димитър Манолов, цитиран от "Труд"."Много неща се говореха за еднаквия принос на двата пола. Нека изравним на 63 и ще видим какво ще излезе", каза той и уточни, че ако нещата вървят добре, може да се спре дотам с повишаването на пенсионната възраст.Повод за пореден дебат по темата е препоръката на ЕК и на Съвета на финансовите министри мъже и жени да се пенсионират на една и съща възраст. Според сега действащия план за реформа пенсионната възраст за мъжете трябва да стане 65 г. през 2017 г ., а за жените - 63, през 2020-а. Министър Тотю Младенов заяви, че още в началото на август тристранката ще направи допълнителна схема, с която дамите ще почнат да догонват мъжете след 2020 г.Президентът на КНСБ Пламен Димитров уточни, че всъщност според европрепоръката изравняването трябва да започне от 2037 г. за мъжете и 2034-а за жените, когато е изпълнено новото условие за по-висок трудов стаж - съответно 40 и 37 г.

Собствениците на апартаменти да са длъжни да уведомяват домоуправителя, ако решат да заменят отоплението с парно с алтернативно - климатици, камини, печки и др., съобщава "Стандарт". Такава промяна в Закона за енергетиката предлагат от Българския енергиен форум. От своя страна шефът на блока трябва да поддържа база с данните кой апартамент на какво се топли и да ги дава на топлофикацията. Предлага се още веднъж годишно жителите на блоковете да са длъжни да пускат представители на топлофикацията по време на отоплителния сезон, за да проверят радиаторите и тръбите.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар