*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ ВЪВ ВТОРНИК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ ВЪВ ВТОРНИК

Организираната престъпност си остава фундаментално предизвикателство за България.Това констатира черновата на новия евродоклад, в частта му за организираната престъпност. "Труд" помества части от документа, който ще бъде публикуван официално в сряда и обхваща 5-те години след приемането ни в ЕС.Еврокомисията цитира данни на Европол, според които български престъпни групировки, специализирани основно в трафик на хора и измами с банкови карти, действат в 15 членки на ЕС. И това ги прави едни от най-мащабните в Европа. Тази информация на пръв поглед е загърбена в политическата част на доклада, където правителството на Бойко Борисов е похвалено, че "напоследък има напредък в сътрудничеството с други членки на ЕС за пресичане на престъпления с презграничен характер".В техническата част обаче пише, че напредъкът - основно обмен на оперативни данни, е нищожен предвид мащаба на организираната ни престъпност. Но ролята и вниманието зад граница не са толкова страшни, колкото в самата България, където те са "уникални", отбелязва ЕК. И пояснява: "Тези групировки упражняват значително влияние върху българската икономика - годишният оборот на 12-те най-влиятелни криминални структури е 1,8 млрд. евро. Това ограничава конкуренцията и чуждите инвестиции и осигурява платформа за влияние върху политическите процеси и държавните институции."

Цветанов сам срещу всички заради съдия Тодорова, пише "Сега". Вътрешният министър Цветан Цветанов изненадващо се изправи срещу премиера и президента заради уволнението на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Вчера той за пореден път се извъртя, нападна Тодорова и се обяви в защита на ВСС. Атаката му засегна и хората, които излязоха в защита на Тодорова. Те бяха наречени "адвокати от незнайно какви кантори и които всъщност дали не защитават тези, които са оправдани, или тези, които са се възползвали от забавянето на тези мотиви". В протестите пък участвали и граждани, "които аз съм виждал по други протести, те са като дежурни". Виновни за некоректното представяне на случващото се били медиите.За пръв път вицепремиерът и президентът влязоха в задочна разправия по случая. Не се оправдаха очакванията ВСС да преразгледа случая "Мирослава Тодорова". Дискусията бе задушена с аргумента, че никой от ВСС няма право да говори за дело, което не е приключило. "Всички знаем защо сме се събрали, но не можем да кажем каквото искаме. Ще изглеждаме идиотски, когато ни посрещнат камерите и се позовем на закона", заяви главният прокурор Борис Велчев и обяви дискусията за безсмислена. "Мисля, че почти всички загубихме от тази ситуация. България е в епицентъра на скандал в навечерието на евродоклада. Ще е жалко, ако остане усещането, че някой се наказва, защото се казва еди-как си", коментира пък шефът на Върховния касационен съд Лазар Груев.

Българите са европейците, за които цената на храната е най-важна, е друга вест в "Сега". Българите поставят цената като водещ фактор при покупка на храна повече от всички други граждани на ЕС, показва изследване на Eurobarometer. В почти всички държави членки повече от 80% от анкетираните определят цената като много важна, когато пазаруват храна, но в България и Гърция процентът е особено висок - 98% са отговорили, че цената е изключително значима при избора на хранителни стоки. 93% от румънците също споделят тази гледна точка, а в Холандия едва 72% от анкетираните се интересуват от цената на продукта.

Служителите от Централното управление на митниците не искат да се местят в Русе и призовават колегите си от държавната администрация да ги подкрепят в битката. В отворено писмо до медиите, публикувано от %Сега", те предупреждават, че обмислят евентуални протестни действия. Според тях преместването ще излезе необосновано скъпо - сумата може да надхвърли няколко десетки милиона лева. "Потъпкват се изконни човешки и граждански права, гарантирани от Конституцията на България - правото на достоен живот, правото на труд, правото на свободен избор. Грубо се погазват правата на бременните и майките с малки деца. Драмата за семействата и близките ни трудно може да се опише. Властта действа от позицията на силния, игнорирайки основни демократични принципи като чуваемост, откритост и диалогичност", пише в писмото на служителите. Според тях липсват каквито и да било компесаторни механизми за засегнатите служители. "Тази реформа не е удар само по администрацията и нейните служители. Това е удар по управлението на държавата, което в един момент ще стане неконтролируемо, но ще бъде твърде късно за връщане назад", предупреждават те.

Администрацията на Министерския съвет е променяла бюджета си цели 128 пъти през 2011 г.! Това става ясно от финансовия отчет на институцията и одита на Сметната палата, публикувани на правителствения сайт, за който информира "Труд". Излиза, че сметките на “Дондуков” 1 са били коригирани през ден, като се има предвид, че от 365 дни в годината близо 130 са неработни - уикенди, национални и официални празници.Според закона за бюджета разходите на МС за 2011 г. са били 77 750 000 лв. С многократните преправяния са раздути почти двойно - на 141 965 641 лв. От тях реално са изхарчени 139 885 230 лв. По документи излиза, че администрацията на Бойко Борисов е спестила близо 2 млн. лв., а всъщност е изхарчила двойно повече пари от тези, които са отпуснали депутатите.Приходите - напротив, не нарастват, а намаляват. Законът за бюджета предвижда 30 000 000 лв. постъпления в сметките на МС. Към края на годината с корекциите на бюджета те са 31 378 677 лв. Реално обаче постъпленията са 13 321 687 лв. - близо една трета от планираното.

"Не може да се чака това правителство да се смени, защото очевидно не успява в реформата в правосъдието и вътрешния ред и след това да се започне на чисто. Повече не може да се отлага случването на реформите за някаква по-добро бъдеще време" - "24 часа" цитира тези думи напредседателя на „Движение България на гражданите" Меглена Кунева на дискусия на тема "Оценка на реформата в областта на правосъдието и вътрешния ред в България дни преди доклада на Европейската комисия". Събитието се проведе в столицата и събра представители на неправителствени организации и експерти в областта на правосъдието и вътрешния ред."ГЕРБ спечели изборите не с обещания да прави магистрали, а да прави реформа в съдебната система, да се справи с корупцията и престъпността", коментира още Меглена Кунева. По думите й, в момента процесите в съдебната система се развиват негативно. Тя припомни, че за председател на Върховния административен съд е избран магистрат без опит в административното право. Кунева опроверга и твърденията на вътрешния министър Цветан Цветанов, че управляващите нямат общо със състава на този Висш съдебен съвет, като припомни, че двама от членовете му са избрани именно с гласовете на депутатите на ГЕРБ.Тя подкрепи протеста на съдиите и припомни, че преди година две съдийки сами напуснаха ВСС в знак на протест срещу натиска, оказван от управляващите. Според Кунева единствената надежда за справяне със ситуацията идва от гражданското общество.

В Националната разузнавателна служба (НРС) е започнала чистка, след като стана ясно, че няколко милиона лева са били безотчетно изразходвани от предишното ръководство, пише "Стандарт". С поста си се е разделила началничката на финансово-счетоводния отдел. Информацията бе потвърдена от шефа на разведките ген. Драгомир Димитров, според когото чиновничката е подала сама молба за напускане. Това станало веднага след като липсата на парите излезе наяве. Истината лъсна благодарение на проверка, назначена от Димитров.Заради изхарчените пари в средата на април премиерът Бойко Борисов освободи и ексшефа на разузнаването ген. Кирчо Киров като свой съветник. По неофициална информация са били изхарчени над 5 млн. лв. Впоследствие за близо 2 млн. лв. са били намерени разходни документи. Резултатите от назначената проверка обаче станаха повод Военна прокуратура да започне проверка срещу бившето ръководство на НРС. Всеки момент трябва да стане готов и докладът от одита на Сметната палата, която влезе в службата с идването на ген. Димитров.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар