*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В НЕДЕЛЯ

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В НЕДЕЛЯ

Първанов не влезе в Изпълнителното бюро на БСП, Станишев не го посочипише "Труд". „Държавата е в предизборна среда и предизборна кампания се води ежедневно от ГЕРБ и от правителството. Те не управляват, само решават предизборни въпроси, генерират ресурс, мачкат опоненти, действат по своята изборна технология с една-единствена цел - да се закрепят на властта",каза Станишев на заседание на ръководството на БСП.„Още 4 години управление на ГЕРБ за мен е катастрофа, мизерия за хората, смазване на икономиката и все по-голямо изоставяне на България от Европейския съюз. Ние ще водим предизборна кампания на основата на ясна политика, конкретни ангажименти. Срещу нас ще бъде хвърлена цялата държавна машина - МВР, компромати, пари, медиен ресурс, всичко. Ударът срещу нас ще бъде тотален, целенасочен и с цел да се задържат на власт, но няма да ни отклонят", заяви Станишев.

От "24 часа" научаваме, че БСП вече има 4-има заместник-председатели - Георги Пирински, Янаки Стоилов, Евгений Узунов и Димитър Дъбов, касиер и още шестима секретари Изпълнителното бюро на партията се разширява до 23-има души плюс председателя. Сред тях - нито един от игралите срещу Сергей Станишев на конгреса, анализира вестникът. Листата му за новото Изпълнително бюро на партията се гласува без обструкции.Лидерът призна, че ще прави кампания за президент на ПЕС, затова трябват повече хора в ръководстото, които да го заместват. Пирински отговаря за публичните политики, Стоилов - за идейните дела, Узунов за коалиционната политика, а Дъбов се връща в бюрото, за да стяга партийните структури.Георги Първанов за първи път от 10 г. участва в червен пленум, седнал на последния ред.Най-голям другарски вот отново - както и на конгреса, събра лидерът на Лявото крило Янаки Стоилов (142 гласа). Следват го Дора Янкова, Георги Пирински и Кристиан Вигенин. Единственият с под 100 гласа бе варенският градски соцлидер Борислав Гуцанов. Станишев "пропусна" цяла Южна България при реденето на екипа си. В ИБ няма представители на Пловдив - където бизнесменът Георги Гергов очакваше да бъде поканен като областен лидер. Също и на Бургас, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол.Наказа и благоевградските другари, групирани около Костадин Паскалев и експрезидента, като посочи техният вътрешнопартиен опонент Емил Костадинов за бюрото вместо Корнелия Нинова.

Още един българин бе арестуван в рамките на разследването на операцията, известна в България под името „Кокаинови крале", съобщава "24 часа" .В Перу е бил задържан Тодор Тодоров от Пловдив, издирван в хода на разследването за престъпната група, организирала трафик на кокаин за Италия, съобщиха перуански медии. Вътрешният министър Цветан Цветанов потвърди за ареста на Тодоров. В Италия, на 31 май, е бил задържан Иван Еринин, по прякор Гипса, от Банско, по същото разследване.На 8 юни, от словенски съд, е разрешено предаването на Радослав Атанасов, по прякор Радето, на Италия. Той трябва да бъде предаден до 18 юни на италианските власти.По операция „Кокаиновите крале", от 18 българи, до момента са задържани 13 (един в Италия, един във Финландия, един в Словения, един в Перу и останалите - в България). Към момента остават неустановени пет лица. Продължава издирването им, съвместно с партньорските служби. Операция „Кокаинови крале" започна през май съвместно на българските и италиански служби. В хода й бе задържан Евелин Банев - Брендо, който се смята за отговорен за трафик на 40 тона кокаин годишно за Италия.Арестувани бяха още 30 души, в престъпната група има още хървати, словенец, румънец, грузинец, българи и италианци.

"Няма как да се избира главен прокурор от сегашния състав на ВСС", цитира "24 часа" Искра Фидосова, председателка на Комисията по правни въпроси в 41-вото Народно събрание и заместник-председател на Парламентарната група на ГЕРБ.Мандатът на ВСС изтича в началото на октомври и няма възможност процедурата да се удължи за срок по-дълъг от три месеца. За главния прокурор, председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд процедурите сме записали да започнат не по-рано от шест месеца и не по-късно от три месеца. Това означава, че даваме един тримесечен срок, в който да се разгърне цялата подробна процедура, обясни Фидосова. И все пак стана ясно, че ВСС ще бъде избран още в средата на септември, което предшества края на мандата на сегашния ВСС.„За първи път имаме възможност за пряка номинация на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС)", каза по-рано Фидосова и сподели, че не е съгласна с твърдението, че няма пряк избор на членовете на Висшия съдебен съвет."Ще има предварително представяне на кандидата, концепция, която той трябва да представи за дейността си, която ще упражнява като член на ВСС. Тази концепция се оповестява публично на сайта на ВСС, а при парламентарната квота се оповестява на сайта на Народното събрание. Неправителствените организации също могат да задават въпроси, да отправят позиции и становища на тези събрания", посочи Фидосова.
„Досега в закона бе записано, че се избират делегати на първичните събрания и след това на националните събрания отделно на съдии, прокурори, следователи, делегатите номинират и избират членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Комплексни проверки ще бъдат извършени на всички фирми, които произвеждат огнестрелни оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия. Особено внимание ще се обърне на фирмите, които имат разрешение за утилизация, пише "Труд". Вестникът цитира комисар Божидар Василев - началник на сектор „Контрол на общоопасните средства" в МВР.Конкретно след инцидента с взрива в база „Стралджа - Мараш", Дирекция „Охранителна полиция" изготви Окръжно, в което поставихме точни параметри за това - областните дирекции на МВР незабавно да сформират екипи, които да извършат нужните проверки.Ще се следи за строгата отчетност по отношение на материалните средства и изделията, складовите помещения, където се съхраняват тези изделия. „В Окръжното сме записали и това - областните дирекции на МВР да поканят и други лица, визирайки представителите на органите за местно самоуправление", посочи той. За резултатите от проверките ще се изготвят докладни до ГД „Охранителна полиция", след което ще се анализират и ще се представи доклад на министъра на вътрешните работи.

Вицепремиерът Симеон Дянков поиска партиите да бъдат като фирмите и да могат да им се правят периодични финансови проверки, съобщава "Стандарт". Той разви тезата си по повод предстояща промяна на ДДС при зърнопроизводителите.До два месеца се чака разрешение от Европейската комисия зърнопроизводителите в България обратно да начисляват ДДС. Така ще бъдат разбити веригите, чрез които от години се източват стотици милиони ДДС от хазната, каза Дянков."Обратното начисляване означава, че няма верига, а данък се начислява на всеки един етап, от производител до последен търговец", обясни той. В момента производителят продавал на първи търговец без документ и получавал пари на ръка. Този търговец продавал на втори-трети по веригата, като фактури се издавали на частица от стойността, но всеки от тази верига формирал т.нар. данъчен кредит и иска възстановяване на 20%. "Така на практика на година се губят стотици милиони левове. Аз съм го чел в доклад на НАП още за 2003 г.", каза Дянков.На въпрос на "Стандарт" би ли инициирал промяна в Закона за политическите партии, така че те да могат да водят счетоводна отчетност като останалите субекти, Дянков бе категоричен, че подкрепя такава идея. И ако тя има широка обществена подкрепа, финансовото министерство дори може да бъде съвносител на промените."На практика трябва да има яснота как точно са разходвани парите, които партиите получават като дарения, защото всички сме свидетели и сме чели по медиите как тези пари се ползват кешово", каза Дянков.По повод предстоящото емитиране на еврооблигации Дянков отбеляза, че банковата такса, която страната ще плаща, е 11 пъти по-малка спрямо тази от 2001-2002 г. "Чакаме до 10 дни банките да приключат своята работа, както и на практика да минат изборите в Гърция, които макар и краткосрочно, ще дадат своето отражение върху това състояние", допълни Дянков.

Българското външно министерство продължава да поддържа връзка със сънародниците ни в Сирия чрез посолството в Ливан, увери вчера външният министър Николай Младенов по повод евакуацията на посолството ни в Дамаск, пише "Стандарт".Младенов увери, че засега проблеми с българската общност там няма, но страната ни е готова да реагира, тъй като ситуацията в Сирия се влошава."Ситуацията в Сирия е доста по-различна от ситуацията, която имахме в Либия, защото в Сирия хората са си със семейства, женени, с двойно гражданство, така че не е въпрос на организиране на такъв тип евакуация, каквато имаше в Либия. Най-важното за нас е, че продължаваме да поддържаме връзка с общността", коментира министърът.

От "Стандарт" научаваме, че тази седмица в АЕЦ "Козлодуй" са пристигнали специалистите от френската EDF и "Консорциум Росенергоатом", които са започнали обследване на оборудването и съоръженията, което предшества приемането на програма за удължаване на живота на 5 и 6 блок. Международният консорциум спечели търга на стойност 31 243 000 лева за експертната оценка и изготвяне на програмата за удължаване на лиценза на двата хилядника с 20 години, която да бъде одобрена от Агенцията за ядрено регулиране. Това ще зависи много от състоянието на несменяемите модули.По преценка на специалистите в централата, те не са износени и може да се разчита на тях не още 20, а 25 години.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар