*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СЪБОТА

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СЪБОТА

Съдът даде картбланш за национализацията на царските имоти, пише "Сега". Върховният касационен съд отвори пътя към национализация на т.нар. царски имоти. Вчера той окончателно отхвърли претенциите на бившия премиер и монарх Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок към двореца "Кричим" и ниви от 371.5 дка. По този начин върховните съдии потвърдиха решенията на колегите си от окръжния и апелативния съд в Пловдив, които последователно също отказаха да признаят собствеността му върху този имот. На практика така се поставя под съмнение цялата реституция на царски имоти. Сакскобургготски получи имоти за стотици милиони евро само въз основа на едно решение на Конституционния съд, без да има специални закони, каквато е обичайната практика при възстановяването на собственост.

МВР залови показно законно превозвани ракети, е друга тема в този весетника. МВР излезе със сериозното разкритие, че са заловени 103 пренасяни контрабандно ракети "Земя-въздух" в района на Сливен, където наскоро гръмнаха складове с оръжие. Няколко часа по-късно обаче директорът на военния завод в Сопот Иван Стоенчев обяви, че няма никаква контрабанда и нищо незаконно. Ракетите са собственост на предприятието и са транспортирани напълно редовно. Сутринта главният секретар на МВР Калин Георгиев даде специална пресконференция, на която обяви, че в района на Сливен е задържан бус, превозващ 103 ракети от авиобаза Безмер към Сопот. Боеприпасите били открити при рутинна проверка. Полицаите се осъмнили, тъй като на една от товарителниците липсвал печат. В буса имало шофьор и охрана, които обаче били освободени, защото нямали нищо общо. Вместо това обвинения бяха повдигнати на двама военнослужещи от поделение в Безмер. Това са сержант Живко Спасов, завеждащ хранилището за боеприпасите, и неговият началник майор Николай Станев, началник на логистиката в поделението. Те бяха обвинени в длъжностно присвояване. В случая се намеси и премиерът Бойко Борисов, който поиска "много години затвор за виновниците".

Скандалната свиленградска митница "Капитан Андреево" няма да бъде затворена, но 3 месеца ще бъде под строг контрол, четем в "Сега". Шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов обяви, че тя може да бъде закрита, след като половината от служителите на пункта са претърпели пълен крах на теста за лоялност, а почти 90% от тях се оказали неморални. През следващите три месеца митничарите ще бъдат обучавани допълнително и периодично ще бъдат подлагани на тестове за професионалните им компетенции, за да се прецени има ли разлика.

Специализираният наказателен съд намали гаранцията на Гриша Ганчев, пише "24 часа". Бизнесменът трябваше да плати 500 хил. лв., но сумата е намалена до 300 хил. лв. Самият той поиска намаляването на гаранцията, а решението не подлежи на обжалване.Магистратите се мотивираха за решението си с факта, че Ганчев се ползва с добро име сред обществото и до сега не е бил осъждан. Въпреки това, забраната му за напускане на страната остава.Срещу бизнесмена има повдигнати две обвинения. Едното е за ръководител на организирана престъпна група, създадена с цел да извършва данъчни престъпления. Другото обвинение е за закана за убийство на шефа на НАП. Собственикът на фирмата „Литекс Комерс" определи действията срещу него като „спекулации и кьорфишеци". Той напълно отрече бизнесът му да е ощетил държавната хазна, като намекна, че „пловдивски, софийски и карнобатски фирми" точат ДДС.

"Труд" и "24 часа" съобщават, че Съюзът на издателите /чийто председател е един от собствениците на изданията - бел. kafene.net/ е депозирал в Еврокомисията жалба за непозволена държавна помощ в полза на Корпоративна търговска банка и чрез нея на свързаната с нея Нова българска медийна група. Чрез тази помощ се оказва косвено въздействие върху конкурентната среда на издателския пазар и пазара на разпространение на вестници.Според документа депозитите на държавни фирми и министерства в частната КТБ, която финансира изданията на Нова българска медийна група и разпространителски фирми, им дават необосновано конкурентно предимство, изкривяват пазара и са в нарушение на европейското законодателство за защита на конкуренцията.Срокът за разследване по жалба за незаконна държавна помощ е 18 месеца. Ако комисията прецени, че такава помощ има, получателят трябва да я върне на държавата.Жалбата бе подадена ден след като в Брюксел се състоя обсъждане на свободата на медиите в България, организирано от либералите в Европарламента. Срещата бе на много високо ниво, говориха еврокомисари, евродепутати и чуждестранни колеги. Много от изказващите се поставиха въпроса за налагане на монопол в разпространението, изкупуването на вестници и финансирането им от банката, в която има над 1 милиард лева на държавни фирми на разплащателни сметки и символична лихва.

Българското море става все по-мръсно, пише "Труд". Три плажа в страната не отговарят на изискванията на Брюксел. Северното Черноморие е малко по-чисто от Южното. Така може да се обобщят данните от доклада на Европейската агенция по околна среда за качеството на плажовете в Европа.Документът се публикува всяка година в началото на летния сезон, за да помогне на туристите в избора на почивка. Като цяло качеството на водите за къпане в Европа се подобрява - 77% от плажовете са с отлично качество. Под 2 на сто от всички 22 000 изследвани места не отговарят на изискванията за къпане. В България обаче нещата се влошават. Отличните плажове у нас стават все по-малко, макар че 96,6% от ивиците отговарят на задължителните базови изисквания. България остава на опашката в Европа по чистота на плажовете, става ясно от доклада на Европейската агенция по околна среда. Класирането поставя страната ни в неизгодна позиция спрямо наши основни туристически конкуренти като Хърватия и Гърция. Двете държави са на 3-о и 4-о място по същия показател. Начело в класацията са Кипър и Малта.

"Труд" цитира външния министър Николай Младенов на конференция в София: "На мен лично, и на всички в България, не ни харесва постоянното заяждане с България, защото Македония не е видяла нищо лошо от България и нека така да оставим нещата". Коментарът на Младенов бе отговор на въпроси на македонски медии - защо сте люти на македонското ръководство; от вашите изяви се вижда разочарование от политиката, която се води от вас, и води до студен мир между България и Македония и няма контакти между двете страни.„България не се намесва в диалога на Македония и Гърция за името, защото той е двустранен, но когато различни варианти се слагат на масата и се обсъждат, ние също имаме нашите виждания за това", каза той.

"С вашите пари - всеки ваш каприз", гласи заглавие в "Дума". Вестникът цитира генералния директор на "Ростатом" Сергей Кириенко:"Клиентът винаги има право. С вашите пари - всеки каприз". Той обаче предупреждава, че новият проект ще изисква продължителна подготовка. По думите му в момента работата по подготовката вече тече и се разглеждат имуществени въпроси, включително и заплащането на вече извършените дейности."Росатом" има положително отношение към плановете на България да построи нов блок на АЕЦ "Козлодуй". Въпреки това този ход не е оправдан икономически, смята Кириенко."Белене" беше най-евтиният проект за АЕЦ в Европа, който не изискваше инвестиции от България, а всички останали централи са доста по-скъпи, коментира той.Кириенко уточнява, че "Росатом" е получил съобщение от правителството на България за намерението да се построи VII блок на "Козлодуй". Вестникът информира и че започва подписката за съживяване на проекта "Белене".

Румъния може да замени България като транзитна страна за "Южен поток", подграв руската тема "Стандарт", който цитира пише австрийския "Виртшафтсблат". Букурещ може да се възползва от проблемите между София и Москва, които не могат да се договорят за транзитните такси, твърди изданието.Идеята за това, маршрутът да не минава през България, а през румънска територия, се появи преди около две години. Тогава Русия обмисляше да изключи София от проекта заради блокираното строителство на АЕЦ "Белене" и Бургас-Александруполис. Но експертите смятаха, че този сценарий е малко вероятен.Сега Москва отново прибягва до Румъния, за да окаже натиск на София. Строителството на "Южен поток" през румънска територия обаче ще бъде много по-скъпо.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар