*

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПОНЕДЕЛНИК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПОНЕДЕЛНИК

България е с най-влошена демографска структура от всички държави на Балканите, пише "Сега" въз основа на изводите на участниците в семинар, организиран от Центъра за демографска политика във Велико Търново. Статистиката от официалните преброявания сочи, че в последните 100 години българското население нараства от 4.3 млн. на 7.3 млн. За този период Румъния се увеличава от 7 млн. на 19 млн. Гърците от 5 млн. стават 11 млн., сърбите нарастват почти 3 пъти. Населението на Албания се увеличава стремително, също и на Турция.Още по-лоша за нас е тенденцията от последните десетилетия. Данните сочат, че именно в годините на демокрация България губи демографския си потенциал. До 1985 г. ръстът у нас е сравним с този на съседите ни, дори по-голям спрямо някои от тях. Тогава населението ни е почти 9 млн. Загубата на около 1.7 души за последните 26 години сочи, че негативните тенденции ще се задълбочават. Българският отлив е заради ниска раждаемост и висока смъртност. По тези показатели ние сме съответно на 204-то и 10-о място в света. От центъра за демографска политика не вярват на официалните данни на НСИ, според които ромите у нас намаляват и са 325 000. Според проф. Петър Иванов, представител на неправителствената организация, малцинството наброява над 1 млн. души.

София готви скок на десетки такси за фирми и граждани Столичната община се кани да промени ценоразписа за услугите на своите чиновници, като въведе 20 нови такси и като увеличи 32 от съществуващите,е друга новина в "Сега". Промяната ще обхване широка гама от дейности, засягащи фирми и граждани - издаване на скица от кадастъра, удостоверения, вписване в регистри и др. Предложенията вече се обсъждат по комисиите, като се очаква да бъдат гласувани на 28 юни и да влязат в сила още от 1 юли. Въвежда се например такса за проверка от инспектората по искане на етажната собственост - 10 лева. Новост е и удостоверяването на административен адрес - то ще се получава срещу 3.50 лева. Издаването на констативен акт за необходим ремонт в общи части на сграда ще струва 40 лева. 10 лева ще трябва да плати гражданин, който поиска от своята община да получи документ по гражданска регистрация от друга районна администрация.

Депутатите от ГЕРБ подготвят промени в няколко закона, свързани с изборите догодина, пише "Сега". Със сигурност ще бъде изменен Наказателният кодекс, за да се позволи използването на специални разузнавателни средства при разследването на изборни престъпления. В закона за местната власт ще бъдат направени поправки, които да позволят на кметовете свалянето на агитационни материали, разлепени преди официалния старт на кампанията. На предишните вотове кандидатите масово нарушиха закона, като разлепиха плакатите си по билбордовете няколко месеца преди да е започнала кампанията, но кметовете нямаха правомощия да се намесят. ГЕРБ ще поправи и самия Изборен кодекс. В образеца на протоколите на секционните комисии ще се предвидят отделни графи за недействителните и за празните бюлетини. В момента двата вида се описват заедно. За целта депутатите от правната комисия в парламента са поискали от ЦИК точната им бройка от последните избори. С подобна промяна според ГЕРБ ще се прекрати практиката да се правят измами с недействителните бюлетини.

В България са останали много малко негодни за употреба боеприпаси, цитира "Сега" зам.-министъра на отбраната Валентин Радев. "С утилизацията е почти приключено", обясни той. И пресметна, че през 2000 г. боеприпасите са били 90 хил. тона. През 2008 г. са станали 30-35 хил. тона, а в момента са 14 хил. тона. "От тях само 3-4 хил. тона ще бъдат утилизирани, останалите ще продадем", обясни Радев. Така Радев отговори на обвиненията на Ангел Найденов от БСП, че държавата не върши нищо по проблемите с унищожаването на стари боеприпаси.

Болниците ни масово нямат застраховка срещу земетресение, пише "Труд". От 10 произволно избрани лечебни заведения у нас (сред тях държавни и общински) се оказа, че само 2 са се подготвили за евентуални щети след бедствие. Без застраховка например са столичните Национална кардиологична болница, "Св. Анна" (бивша Окръжна), "Св. Екатерина", "Св. Иван Рилски", областната в Ямбол, университетската "Св. Марина" във Варна, общинските в Харманли и в Попово. А със застраховка се оказаха столичната онкология и Русенската болница, на която доскоро шеф бе настоящият зам. здравен министър д-р Минчо Вичев.

Партията на бившата еврокомисарка Меглена Кунева - "Движение България на гражданите" ще бъде учредена на 1 юли, макар че по предварителна информация това трябваше да се случи чак през септември. Според "Труд" датата е издърпана с два месеца напред заради зачестилите информации, че ще има предсрочни избори. Другата причина била, че хората в страната били много нетърпеливи и не разбирали защо е това "назлъндисване".

Две 23-годишни студентки, фалшифицирали дипломи за висше образование, бяха разкрити и арестувани в акция на в. “24 часа” и ГДБОП под наблюдението на Софийската районна прокуратура.Вестникът публикува разследване по темата.Те успявали да продават по 2 подправени документа на седмица. Вземали за всеки между 1800 и 2500 лева. Разкрити били по присътов отпечатък върху дипломата, поръчана от журналист от вестника.

Делегация на Европейската асоциация на издателите (ENPA) ще посети България в края на юни - началото на юли, за да се запознае на място с проблемите на свободата на словото и медийния пазар у нас, пишат "Труд" и "24 часа", като цитират съсобственика си и председател на Съюза на издателите в България Любомир Павлов.

"Събуди се! ДС и доносът висят и над теб!", коментира насочените срещу Павлжв публикации "24 часа". "Излиза, че всеки в България може да бъде записван незаконно, записът - манипулиран и това да се представи като "коректна" журналистика. Нещо много гнило и мракобесно се случи в държавата преди дни и кой знае защо не се чуват протестни гласове. А трябва, защото то засяга всички ни.Един вестник публикува донос по нещо, за което се твърди, че е запис. Ако наистина е запис, значи някой записва незаконно (!) частен разговор. А това е забранено по конституция. И по закон. И после го манипулира, реже, монтира, съчинява, добавя, както му е изгодно. И се намира вестник, който публикува това долнопробно ченгеджийско съчинение, чиста проба донос, без да е сигурен, че изобщо има нещо общо с истината. "В редакцията се получиха записи на разговор" е единственото обяснение.Срамен детайл е, че това е вестник, който се титулува "коректният". Как така "се получиха"? Къде остава проверката на информацията, двата източника, даването на другата гледна точка и всичко, което отличава свободната журналистика", коментира вестникът.

Над 50 на сто от хората в неравностойно положение в България са без работа, сочи анализ на Националния алианс за социална отговорност, публикуван от "Новинар". Шокиращото е, че в някои от по-малките градове процентите надхвърлят 90.Не е изключено страната ни да бъде санкционирана, тъй като е подписала Конвенцията на ООН, а все още не е направила нищо, с което да осигури правата на българите в неравностойно положение, коментираха от алианса.Очаква се организациите на хора с увреждане да предложат на държавата да разкрие нови форми на заетост.

"Екоспънка за "Южен поток" - е заглавие в "Капитал дейли".Въпреки обещанието на българското правителство за ускоряване на газопровода "Южен поток" има сериозно забавяне на някои от процедурите, без които строежът на трасето няма как да стартира. Става въпрос за все още неизбраните изпълнители на оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) и териториалното планиране на проекта, което се бави вече втори месец. Консултантът трябваше да бъде определен до 23 март. Това беше и един от акцентите в съобщението на "Газпром" след визитата на изпълнителния директор на дружеството Алексей Милер в България в края на февруари.Без да бъде направена въпросната екологична оценка, България няма как да подпише инвестиционното споразумение за "Южен поток", което Москва очаква да се случи през ноември тази година. Опасенията на "Газпром" за забавяне на проекта от българска страна са причина договорената отстъпка в цената на газа от 11% все още да не е влязла в сила. За Москва е критично важно да започне изграждането на "Южен поток", до края на годината, а отсечката в България да бъде първата фаза от него.Реално за изготвянето на ОВОС няма нормативен срок и за подобен проект това може да отнеме между месец и година. За "Набуко", който препокрива почти 75% трасето на "Южен поток" в България, обаче ОВОС се прави вече трета година и би трябвало да приключи през септември 2012 г. Именно липсата на екооценка беше и една от причините, които българското правителство изтъкваше за забавеното си решение за проекта "Бургас - Александруполис", от който впоследствие се отказахме.В случая с "Южен поток" обаче залогът за Русия е твърде голям и Москва вече притиска България.

Огромният ръст на туристите от Европа и Русия през това лято може да се окаже нож с две остриета за бранша, пише "Стандарт". Причината е, че част от хотелите са продали леглата си по няколко пъти и така на туроператорите се налага да върнат хиляди руски туристи обратно в родината им без ваканция или да ги пренасочат на други места, които често не отговарят на договорените и платените от клиентите условия.Няколко фирми алармираха, че се налага да търсят в последния момент места за гостите си, въпреки че са запазили стаи по морето ни още през февруари. Стотици клиенти в Ахтопол са върнати от недобросъвестни хотелиери, които са продали леглата си на повече от един клиент.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар