*
Борба с вредителите

ВЕСТНИЦИТЕ ДНЕС

|
ВЕСТНИЦИТЕ ДНЕС

„Внимание! Вирусен менингит!" предупреждава на първа страница "Труд". Тежко вирусно заболяване нападна България в разгара на лятото. Само за последните десет дни в Бургас са приети петима души с вирусен менингит. Четири от заболелите са деца, от които най-малкият пациент е на пет годинки, а най-големият е на 12. "Менингитите са най вероятно с ентеровирусна етиология. Това може да е знак за начало на повишена заболеваемост от подобен тип вируси, те ще са проблемът на това лято", коментира ръководителят на Инфекциозното отделение в морския град д-р Костя Бакърджиев. Вирусният менингит е заразен, характеризира се с главоболие, повръщане и висока температура. В Пловдив само за месец с тази диагноза са приети 41 души. Повечето от тях са деца. Във Варна пък отчитат двойно увеличение на болните от много по-опасната форма - бактериален менингит. През тази година случаите са девет, а за цялата 2011 г. са били едва четири. Два от тежките случаи са при дете на 9 години и момиче на 18.

"Скандал в СОС за децата със СПИН, дават на прокурор съветник от БСП", коментира "24 часа". Безпрецедентно прекъсване на сесия на СОС и предупреждение за изгонване от залата на зам.-кмет разтърси вчера Столичната община. Причината за словесния сблъсък между общинския съветник от БСП Калоян Паргов, съветничката от ГЕРБ Анета Георгиева и зам.-кмета по социални дейности Албена Атанасова са изнесените в сряда данни за нарушения в дома за деца "Асен Златаров". Смразяващи се оказват "ужасните тайни на този софийски социален дом", допълва "Труд". Нощем малките вият като вълци, огъват решетките на прозорците в опитите си да избягат, разказват хората от съседните блокове. СПИН и насилие са всекидневие за малчуганите тук, а коментарът на зам.-кмета Албена Атанасова за проблемите в дома е: "Глупости!", обобщава ежедневникът.

Един лекар на смяна с две медсестри и 2 санитарки - това е екипът, на който са поверени всички инсулти, инфаркти, пострадали от катастрофи и други критични състояния летовници от Южното Черноморие. А там в момента почиват близо 200 000 хиляди туристи, пише "Телеграф". Прегледът и предписването на рецепта струват от 50 до 100 лв. Линейките на Бърза помощ, когато случаят е спешен, са напълно безплатни. Но на една линейка се падат 12 000 спешни случая. Кадрите не достигат, защото никой не иска да работи в такава инфарктна обстановка за 500-600 лв. заплата.

В последните години всяко лято къпането в Дунав при Видинско се забранява, пише "Труд", тъй като анализите показват, че водата по поречието в цялата област не отговаря на микробиологичните и химичните показатели. Тази година водата е замърсена с фекалии и силно е превишено съдържанието на амоняк. Това прави водите на Дунав опасни за здравето на плажуващите.

"Четири месеца след рокадата в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма се разбра: Махнали са Трайков за 94 млн. лв., които не отишли в правилната банка", е водещата новина на "24 часа". Конкурсът за банка, в която да отидат 94 млн. лв. от продажбата на миноритарните дялове в ЕВН, вероятно е довел до смяната на икономическия министър Трайчо Трайков. Причината е, че "конкурсът е бил спечелен не от обичайната банка", казва Трайков в интервю пред изданието. Ексминистърът категорично отказва да назове името на финансовата институция, която е трябвало да бъде избрана за победител. Възможната друга причина може да е, че е повел битка за връщане на Пловдивския панаир. "Ако си бил в политиката в България - ставаш по-тъжен.", констатира г-н Трайков.

Едва 20% от договорените европари по проекти на Министерския съвет и министерствата са изплатени, показва справка на "Труд" в системата за наблюдение и управление на еврофондовете ИСУН. Докато ремонтите и инфраструктурните проекти не получават цялото си финансиране, централните ведомства бележат успехи, като усвояват проекти за пиар, заплати на чиновници и външни експерти. Регионалното министерство е пряк бенефициент на европари за оптимизиране на работата на администрацията, но не се справя добре. Налице е провал на училищни ремонти за 10 млн. лв. Националната следствена служба (НСлС) е централната държавна институция - антишампион по усвояване на евросредства, става ясно от информацията в ИСУН. Една десета са усвоените пари в здравеопазването. Министерството на земеделието и храните (МЗХ) единствено е усвоило по "Отваряне на администрацията към гражданите и повишаване на общественото доверие в работата на МЗХ" средства на стойност 752 069 лв. Село Люляково е шампион - то има 1800 жители, но е взело вече 25 351 388 лв. европари. За сравнение: Варна с над 330 000 жители, макар договорила повече от 136 млн. лв., реално е усвоила 13 674 786 лв. досега.

За две седмици две лобистки законодателни промени в полза на една компания явно са много, смятат от "Капитал Daily". Затова втората остава за наесен. Тогава ще се разглежда предложението на независимия депутат Венцислав Върбанов за промени в Закона за акцизите, които биха подкрепили хитовите марки на "Булгартабак" спрямо тези на вносителите. Само преди седмица цигареният бранш беше взривен от поправка в Закона за тютюна и тютюневите изделия. По предложение на депутатите от ГЕРБ Емил Димитров и от ДПС Камен Костадинов беше приета забрана на производството и продажбата на гилзи за цигари. Тази седмица бе предложена идеята да се принудят чуждестранните конкуренти да продават с 40% по-скъпо своите луксозни марки цигари у нас.

Националната електрическа компания (НЕК) отказа да допусне представители на БСП до площадката на АЕЦ "Белене", съобщава "Дума". От Коалиция за България сигнализираха за писмо от изпълнителния директор на компанията Иво Лефтеров, в което пише, че е взето принципно решение за недопускане на външни лица до площадката. Лефтеров мотивира отказа за достъп с активните преговори, които НЕК води с руската страна по уточняване на детайлите от приключването на проекта АЕЦ "Белене". Заради това от съображения за безопасност ръководството на НЕК взело решение за недопускане на външни хора. Червеният депутат и член на инициативния комитет Румен Овчаров заяви в парламента, че управляващите саботират подписката за референдум. Той обаче бе категоричен, че мероприятието ще се състои. Депутатът изрази учудването си как така на мястото, на което според премиера има "един гъол", е възможно да се предявят съображения за безопасност.

"24 часа" предоставя информация за трите данъка, които ще се наложи да плати всеки българин, притежаващ имот в Гърция, според съобщение на НАП. Първият е стандартният - за физически и юридически лица, вторият е местният данък имоти и третият - въведеният от Гърция извънреден данък за електрифицирани сгради. Данъчните са качили на сайта си справката за дължимите налози в южната ни съседка.

"Шефовете на съдебната система оспорват критиките на Европа за лошото ни правосъдие", отразява позицията на магистратите "Сега". Предстоящият юлски доклад на Еврокомисията за напредъка ни в областта на правосъдието и вътрешния ред бе акцент в разговорите на президента с председателите на ВКС и ВАС Лазар Груев и Георги Колев и с главния прокурор Борис Велчев. Росен Плевнелиев се срещна поотделно с тримата големи в съдебната власт по повод поетия от него ангажимент да наблюдава хода на съдебната реформа. Борис Велчев се усъмни в правдивостта на аршина, с който ЕС мери напредъка ни в областта на правосъдието. Председателят на ВКС - Лазар Груев - защити правото на магистратите във ВСС да бъдат поощрявани кариерно за времето на престоя си там. За новите правила за кариерно израстване на магистратите е станало дума и по време на разговора между Плевнелиев и шефа на ВАС Георги Колев. Според Колев конкурсите в магистратурата не трябва да представляват кандидатстудентски изпит, а всеки магистрат трябва да бъде питан за конкретен казус от неговата практика или по случаи, по които има разнородна съдебна практика.

"Митнически шеф изгоря в цигарена афера", информира "Преса". Георги Владимиров-Фози - началник на митническия пункт Олтоманци - и бизнесменът Борислав Манджуков - разследван за измами с ДДС, сочен за спонсор на БСП и собственик на вериги заведения и чейнджбюра по морето - са арестувани за контрабанда на 22 млн. къса цигари от Гърция при операция, наречена "Цигараджии".

Петима служители на "Холдинг БДЖ" крали по 10 тона гориво седмично от локомотиви, съобщиха вчера от специализираната прокуратура, която повдигна обвинения на жепейците за участие в организирана престъпна група, съобщава "Труд".

Пикът на реформата в българската армия е тази година, коментира "Българска армия". "Изпълняваме Плана за развитие на въоражените сили, започва съкращаването на гарнизони, числеността към края на 2014 г. от 41 500 души трябва да падне на 37 000", обясни зам.- министърът на отбраната Валентин Радев пред журналисти.

Найден Зеленогорски съобщи, че е взел "трудно решение" да напусне СДС, пише "Дума". Зам.-председателят на СДС - доскоро, обяви, че се присъединява към проекта на Меглена Кунева. "След като подадох оставка, обмислях дали да изляза от политиката, дали да подкрепя досегашен десен проект, или да участвам в нов десен проект", уточни предишният плевенски кмет. "Реших, че след като 22 години от живота ми са минали в борба за свобода, демокрация и просперитет на държавата, е по-честно да я продължа. Напуснах, защото смятах, че СДС трябваше да се разшири, надгради и обедини автентичната десница - това не се случи", разясни мотивите за действията си г-н Зеленогорски.

"Хиляди българи обявиха война на бТВ", оповестява "Атака". Неотразяването на протестите срещу Закона за горите и аграрното поведение на Диана Найденова доведоха до бойкот на продажната медия. Сънародниците ни в чужбина също дадоха червен картон на бТВ, която налага цензура, за да защити определен кръг олигарси. "Граждани, внимавайте! - журналистите от бТВ проявяват признаци на болестта луда крава!", предупреждава с публикация на колаж от интернет вестникът.

"Вкарват всички кучета в национален регистър", информира "24 часа". От 1 юли ще заработи националният регистър, в който ветеринарните лекари в цялата страна ще попълват данни за обработените и чипирани домашни кучета. Общините ще подават информация за кастрираните улични животни с поставено устройство, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя е получила уверение лично от министъра на земеделието Мирослав Найденов, че националната база най-накрая ще стартира. Това бе разписано и в проектозакон, който депутати от ГЕРБ внесоха вчера. Той предвижда във въпросния регистър да се впишат всички домашни и бездомни кучета, а за целта те трябва да бъдат оборудвани с чип до 3 месеца от приемане на поправките.От 500 на 1000 лв. ще скочи глобата за стопанин, който изостави любимеца си на улицата. Контролът ще се осъществява чрез чиповете и също ще е в правомощията на министерството на земеделието. /БТА/


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар