*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В НЕДЕЛЯ

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В НЕДЕЛЯ

"24 часа": "22-годишният Николай Йорданов е намерен зверски убит и разфасован край Враца, съобщи високопоставен служителна МВР, който точно се връщаше от мястото, където е открит трупа. Момчето е било рязано с нож и горено, уточниха от МВР. В неделя в 12 часа ще има пресконференция, на която ще бъдат изнесени подробни данни за престъплението. Разследващите са заловили заподозрян за убийството, който е млад мъж, който е имал бизнес отношения с Николай. Според МВР той е убил жестоко и разфасовал момчето за много малка сума пари, които му дължал".

Темата е водеща за повечето излизащи в неделя вестници. Според "Монитор" мотивът за престъплението е дълг за две пити кашкавал. Николай Йорданов изчезна на 21 юни от столичния кв. „Овча Купел“ докато карал служебен бус и зареждал обекти с хранителни продукти, припомня вестникът.

Близо 1000 души се включиха в петото издание на "София прайд" в столицата,пише "24 часа". Очакваше се в шествието да се включат над 2000 души.Гей парадът премина сравнително спокойно и без сблъсъци. Само при паметника на Васил Левски симпатизанти на "Атака" се опитаха да провокират шестващите, като се обявиха против преминаването им покрай монумента, което според тях е оскверняване на паметта на Апостола.

Достигнати са 82 % физическо изпълнение и над 90% финансово по договора за Дунав мост 2, четем в "24 часа", който цитира министъра на транспорта Ивайло Московски на инспекция на строителството на моста между Видин и Калафат.„До края на годината Дунав мост 2 и прилежащата инфраструктура към него ще бъде готова, като единствено лоши метеорологични условия могат да забавят пускането му", каза министър Московски.В проверката на изпълнението на инфраструктурния проект участваха европейският комисар за регионалната политика Йоханес Хан, министър-председателят Бойко Борисов и министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Прилежащата инфраструктура към моста е готова на 92%, а над 90% от плащанията по договора са извършени.

Няма да правим коалиция по етикет, цитира "24 часа" бившия еврокомисар Меглена Кунева, която се очаква в неделя да оглави новоучредената си партия "България на гражданите". Кунева се обяви против левите експерименти, тъй като според нея те не са добри за страната в момента, тя заяви, че си поставя за цел партията й да е първа политическа сила на следващите парламентарни избори през 2013 г.„Много бих искала да видя в това или в което и да е друго българско правителство и веднага ще му го призная това, което е направило добро, това, което е успяло", каза Кунева на въпрос с кого би се коалирала - ГЕРБ или БСП."Не сме, няма да бъдем и не искаме да бъдем балансьор", каза Кунева.

"Най-бедните ще получат компенсации за скъпия ток" - такова обещание даде във Видин премиерът Бойко Борисов, пише "Труд"."Близо 300 000 са бедните хора в България, за които трябва да се помисли чрез енергийните помощи, отпускани от Министерството на труда и социалната политика, да не усетят това поскъпване на тока. Законът за зелената енергия - това е престъпен закон", каза Борисов.В момента тези хора вземат до 200 лева на зима за дърва и въглища за отопление.
Според Борисов увеличаването на цената на тока е заради "зеления" закон, приет по времето на тройната коалиция. Наричайки лидерите - бившия премиер Сергей Станишев (БСП), Ахмед Доган (ДПС) и Симеон Сакскобургготски (НДСВ), "безхаберници и мутри в политиката", Борисов заяви, че Станишев е виновникът и да не се построи АЕЦ "Белене". "Двуличници. И Костов (лидерът на ДСБ) с "Мариците" зароби с 15 години държавата", казва премиерът.

"Бойко търси помощи за тока на бедните" - тръби "Стандарт".

Според "Труд" след пет години средният българин ще бъде по-богат от средния грък. Прогнозата е на финансовия министър Симеон Дянков.За да се сбъдне прогнозата обаче бил нужен втори мандат на ГЕРБ, добави той."Убеден съм, че е сигурен втория ни мандат. Вижте социалистите какво са направили. Всички държави в Европа, които са в колапс бяха водени от социалистически парвителства - Гърция, Кипър, Испания, Португалия", уточни Дянков.Той коментира и решениято на Съвета на лидерите в Брюксел за отпускането на 120 млрд. евро, с които да се спасяват затъващите в рецесия страни от ЕС, като подчерта, че България за момента не дава пари по тази схема, нито взема. А след това отсече - "нито пък ни трябват пари, честно казано".За да потвърди тезата си Дянков припомни, че страната ни от май насам вече има малък бюджетен излишък и при посещенията му в Западна Европа все се питали как сме го постигнали. Финансист №1 за пореден път разкритикува политиката на ЕС страните без фискална дисциплина, т.е. харчещите повече да плащат по-малко за съфинансиране на европроекти, а страни като България и Германия, които спазват фискалните правила да плащат повече.

Фирмите побесняха - блокира електронният Търговски регистър, четем в "Стандарт". Отново неуредици с Търговския регистър, временно блокиране на електронната страница и изнервени предприемачи, пояснява вестникът. И съботния ден, в който Агенцията по вписванията работи извънредно, проблемите при онлайн подаването на Годишните финансови отчети на фирмите продължиха, съобщи бТВ.Неуспелите да извършат операцията по интернет отидоха в Агенцията по вписванията. Има хора, които от четири дни правят опити за онлайн публикуване - без успех. Затова отиват на място - първо да доплатят още 25 лева, защото таксата за внасяне на ръка на документите е два пъти по-висока, и след това да се наредят на гишето.

22 от общо 40 констатации в доклада на проверяващите инспектори в "Пирогов" са напълно необосновани и погрешни, съобщава "Стандарт". Това заяви вчера проф. Милан Миланов, шеф на Етичната комисия към Българския лекарски съюз. "Искам да попитам г-жа Белева, която водеше комисията, самоволно ли е допуснала тези грешки, или са поръчка?", каза Миланов.Той изтъкна, че от 77 обществени поръчки инспекторите са проверили само две. "Пирогов" не източва здравната каса. Всеки лекар ще потвърди, че е това невъзможно, защото всеки месец се представя отчет за извършената дейност", обясни още професорът. Той обаче не отрече, че при петима пациенти документацията е била сбъркана. В системата има слабости, добави професорът.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар