*
Борба с вредителите

СЪБОТЕН БЪЛГАРСКИ ПЕЧАТ

|
СЪБОТЕН БЪЛГАРСКИ ПЕЧАТ

Мистериозни инвеститори вдигнаха цената на тока с 13%, пише по горещата тема на деня "Сега". Само за една нощ планираното поскъпване на тока за домакинствата от 1 юли се увеличи от 10 на 13%, а изненадващата новина предизвика словесни войни в парламента. Очевидно по сценарий на управляващите шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев спешно пристигна в НС, за да докладва, че по-резкият скок се дължи на внезапен наплив на нови соларни централи. А строителното министерство започна спешна проверка на работата на ДНСК през последните два месеца, защото има съмнения за незаконни разрешения за ползване на фотоволтаични инсталации. Странното е, че до оня ден ДКЕВР пак обясняваше, че поскъпването е неизбежно заради увеличаващия се брой вятърни и слънчеви паркове, но твърдеше, че няма да е с повече от средно 10%. Пред депутатите вчера Семерджиев обясни, че главни виновници за допълнителното увеличение са нови проекти, които са успели да се присъединят към елмрежата в последния момент, за да хванат по-изгодните цени. От строителното министерство не отговориха на "Сега" колко и къде са обектите, присъединени през последните 2 месеца, нито кои са собствениците им.

"Стандарт" цитира по темаат премиера Бойко Борисов: Законът за зелената енергия е най-лобисткият, и именно заради него токът е толкова скъп сега. "През 2007 година е приет най-лобисткият закон в България – Законът за зелените енергии, благодарение на Тройната коалиция. Сега ние плащаме цените на този ток, въпреки че успяхме на два пъти да ги намалим цените. Ако не беше така, щеше да отиде поне на 40 % цената на тока”, каза Борисов. „Така че е било хубаво през 2007 година екоорганизациите също да станат и да протестират тогава, за да се види действително какъв лобистки закон са приели. И ако в момента погледнете, само тогава 12 000 мегавата – шест електроцентарали Белене са били подготвени за сключване на договори. Просто безумие”, възмути се Борисов

Магистратка съди държавата в Страсбург заради избора на Владимира Янева, четем в "Сега". Претендентката за поста административен ръководител на Софийския градски съд (СГС) съдия Величка Цанова ще съди държавата заради избора на семейната приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов Владимира Янева. В жалбата й до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург е записано, че процедурата по избор на шеф на СГС е била проведена по непрозрачен начин и освен това Върховният административен съд (ВАС) е отказал да упражни контрол върху решението на Висшия съдебен съвет (ВСС). Владимира Янева бе избрана за председател на СГС на 30 май миналата година. Конкурсът се наложи, след като бившият председател на градския съд Георги Колев бе избран за шеф на ВАС. Цанова пък бе назначена за и.д. председател до избора на нов ръководител.

Още един град се присъедини към протестите в защита на горите във вторник, когато ще има обществено обсъждане на върнатия закон в парламента, пише "Сега". Паралелно с шествието в София Пловдив се надига с флашмоб под надслов "За горите". Варненци пък са тръгнали да спасяват морската си градина от застрояване, което се позволява с новия устройствен план на града.Напрежението между управляващите и гражданите, които протестират срещу закона за горите, отново се повиши, след като мнозина разбраха, че при широко рекламирания прием на становища по закона се допускат само организации и сдружения. "Гражданите са изключени, което не е логично, защото все пак това бяха граждански протести", коментира Петя Шереметова от "Биоразнообразие".

Бившият търговски директор от борда на на "Кремиковци" АД Ивайло Стефанов бе спипан на софийското летище при опит да изнесе 500 заготовки за пластики и 36 пластики за източване на банкомати, съобщава "24 часа". Те били открити при митническа проверка на терминал 2 в багажа на 37-годишния мъж. Той трябвало да пътува за Танзания с полет на катарските авиолинии на 27 юни следобед. Стефанов декларирал, че не пренася нищо, но в багажа му били открити пластиките.При обиск от жилището му в кв. Люлин са иззети и 3 ксерокопия на лични карти и газов пистолет.

България възразява срещу две препоръки на ЕС към националната програма за реформи, съобщава "Труд". Те засягат социалното осигуряване и съдебната система, съобщи зам.-министърката на финансите Боряна Пенчева след завършилата днес среща на върха на ЕС.Премиерът Бойко Борисов отказа да говори пред българските кореспонденти в Брюксел. Той бързаше да реже лента на пътен възел в Бургас. Там той изрази задоволство от постигнатота на срещата на ЕС, описва вестникът.

"Нощес до 6 часа (сутринта) работихме в Брюксел. И трябва да кажа, че източните държави успяхме да удържим да останат кохезионните фондове, защото това са изключително важни пари за развитието на регионите и за конкурентността", каза Борисов и добави: "В момента на Европа трябва на първо място финансова стабилност - да се покрият от всички държави дефицит, дълг и инфлация. Отделно към всички държави има различни препоръки, Европейската централна банка да поеме контрол върху банките, тъй като вече всички сме наясно, че кризата дойде в големите банки по света."
Премиерът призна, че съветът е бил "много тежък", пише "Труд".

Националната агенция за приходите (НАП) ще публикува в интернет информация за ревизионните актове на фирми. Това ще става след 20-о число на месеца, следващ всяко тримесечие, пише "Труд". Информацията ще се публикува при защита на данъчна и осигурителна информация, тоест няма да стават ясни имената на нарушителите, както и числата в ревизионните актове. Мярката е записана в оперативния план за изпълнение на поетите ангажименти по партньорството за открито управление на правителството. Документът е от 33 точки. Президентите на Бразилия - Дилма Русеф, и на САЩ - Барак Обама, са патрони на международната инициатива за открито управление, в която България се включи през септември, пояснява местникът.

Поправката “бонус мандати” може да бъде вкарана в Изборния кодекс от “някой услужлив независим депутат” между първо и второ четене. Такава прогноза прави пред "Труд" народната представителка от БСП Мая Манолова. В сряда ГЕРБ отрече да се готвят промени, които да дадат допълнителни места в парламента на партията с най-много гласове. “Ако това стане, тогава протестите ще са от Орлов мост до караулката на “Ломско шосе”. И тогава ГЕРБ ще загуби изборите”, каза Манолова. Тя определи управлението на хората на премиера Бойко Борисов като “управлението на бонусите”.

Не се чувствам предател, защото 20 години съм бил в СДС, заявява в интервю за "Труд" Найден Зеленогорски, който педи дни премина в политическата формация на Меглена Кунева. Борил съм се за свобода и демокрация. И ще продължа да го правя. Напуснах СДС, защото работех за обединението на десницата, което е важно за десния избирател в България. Мисля, че "Синята коалиция" бе успешен проект, който не само трябваше да остане, но и да се надгражда, така че десните хора да имат стабилно представителство в българския парламент. За съжаление, Националният съвет на СДС взедруго решение, тръгна в друга посока, която не смятам, че е правилна. След като обединение на десницата не би могло да се получи, мисля че мога да помогна в осъществяването на нов десен проект. Вярвам, че има шанс той да бъде припознат от десните, свободни и демократични, предприемчивите млади хора. Аз вярвам в г-жа Кунева, имам доверие в нейната почтеност и професионализъм, оценявам направеното от нея за членството на България в ЕС като министър, а след това като еврокомисар, заявява бившият кмет на Плевен.

В предизборната надпревара кандидатите за народни представители да обявяват сексуалната си ориентация. Това поискаха на нарочен брифинг в парламента депутатите от "Атака", информира "Дума". Те и представители на националистическите партии ВМРО, БНС, БНРП и Национална съпротива обявиха, че организират днес контра гей парад пред НДК."Официалният" гей парад ще започне по-късно и ще тръгне от паметника на Съветската армия. "Той ще мине пред паметника на Апостола. Затова ли Левски даде живота си", попита депутатът от "Атака" Десислав Чуколов. Ще протестираме срещу това посланици на други държави да ни налагат поведение, да ни казват, че трябва да приемаме едно различие за норма, да ни натрапват свои емоции и начин на живот, каза зам.-шефът на ВМРО Ангел Джамбазки. Националистите заявиха, че са и против намеренията на огранизаторите да поискат узаконяване на гей браковете.

Близо 12 хиляди служители на Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) остават от понеделник без служебните си карти за безплатно пътуване в БДЖ, инфомира "Монитор". Това е част от плана за погасяване на задълженията на превозвача.

Прегледът е направен по интернет изданията на вестниците.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар