*
Борба с вредителите

БУНТ ЗРЕЕ НА ВРАЧАНСКОТО СМЕТИЩЕ

|
БУНТ ЗРЕЕ НА ВРАЧАНСКОТО СМЕТИЩЕ

Между 30 и 50 работници на разширението на Регионалното депо за твърди битови отпадъци за общините Враца и Мездра, са в стачна готовност. А откриването на завършената докрай клетка 2.1 трябва да се случи само след дни, до края на месеца трябва да е напълно готова и сепариращата инсталация.
Последната "ревизия", която направи на обекта заместник кметът и кандидат сега за кмет на града ни инж. Петя Аврамова беше на 8 септември. Месец преди това със свое решение тя драстично спря работата на обекта, заради забавяне, неизпълнение на срокове и пропуски в работата, журналистите видяха тогава, че на обекта, освен техническите проблеми липсваха и достатъчно хора и машини. Междувременно от екоминистерството чрез Предприятието за управление дейностите по опазване на околната среда бяха дадени на общината близо един милион лева за този изключително важен екологичен проект. Изграждането на клетка 2.1 и на сепариращата инсталация, след бавене и прехвърляне на средствата поради забавени търгове, се финансира от централния бюджет, а общата сума е 7 милиона лева. При второто си посещение, пак заедно с медиите, Аврамова се убеди, че на депото и на сепариращата инсталация се работи. А само преди дни, представяйки своята програма в областта на строителствата като кандидат за кмет, отчете, че има отново проблеми на депото, има забавяне.

Големият и важен за града под Околчица проект спечелен от общината ,след като един път отпуснатите пари ,в размер на близо три милиона лева, поради неусвояване и забавяне на обявяване на търговете, бяха изпратени на друго място,и сега няма да бъде изпълнен в посочените срокове, а това забавяне може да доведе и до санкции. До момента са усвоени на клетката 2 500 000 лева за изкопни дейности, дренажи ,хидроизолация, след като се установи,че има сериозен проблем с подпочвените води, монтиран е и скенер, който да засича наличието на радиоактивни отпадъци.На сепариращата инсталация, която трябва да е готова след две седмици, са усвоени 1 600 000 лева.

Преди близо година, на 19 август, правителството пренасочва 2 939 000 лева от Враца за Гоце Делчев и спира строителството. Първата копка на врачанското разширение на депото се прави в началото на април тази година. Фирмата изпълнител консорциум "Пътно строителна техника" ЕАД-София, спечелила търга за този важен обект, наема като главен подизпълнител "Химремонтстрой", който пък оот своя страна сключва договори за отделни дейности с Линейно кабелно строителство- Мездра, Мирком - Ботевград за изкопните работи, УСМА - Монтана. В момента хората от тези фирми, работили на обекта негодуват, те не са получавали парите си за последните месеци, за май и юни са взели някакъв аванс само.

Във всички случаи, ще искаме удължаване на срока. Имаме просрочено плащане на 200 000 лева за строително монтажни дейности и на още 600 000 лева по основния договор за допълнителни строително монтажни работи ,забавянето е с 28 дни, споделя управителят на "Химремонтстрой" Венелин Петров.

Той е категоричен,че консорциумът "Пътно строителна техника "-София, една от фирмите на Васил Божков, непрекъснато създава проблеми. Потвърди,че 80 процента от клетката е готова ,актувано е всичко извършено от общината . Това потвърди и изпълняващият в момента длъжността врачански кмет Ани Василева. Тя каза,че общината е изрядна, но тук ставало дума за политика. От фирмите подизпълнители споделиха,че спечелилата търга столична фирма- консорциум играе зад гърба им и наема частни малки фирми за отделни дейности, на които се плаща на ръка, а към тях не са изрядни. Дори, за да бъдат лоялни към своите работници, които са поставени в критично положение, без пари повече от месец, от "Химремонтстрой" са извадили всичките си резерви, за да им платят аванс за юни месец,но други възможноси нямат.

Ябълката на раздора са тези 200 000 лева, които не се изплащат на работниците от фирмите подизпълнители и това бави окончателното довършване на клетката на депото и на сепариращата инсталация навреме. Проблеми с фирмата НИКМАР, която работи по сепариращата инсталация също имаше преди две седмици, но там нещата са се уредили. Тревожно е и положението на работниците от мездренската фирма подизпълнител, които също не са си получили парите и остават в стачна готовност .


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар