*
Борба с вредителите

ДА КАЖЕШ "ДА" НА ЖИВОТА

|
ДА КАЖЕШ "ДА" НА ЖИВОТА

Най-новият роман на Николай Табаков носи кратичкото и просто име "ДА". Автор на девет книги, носител на престижни отличия - "Български роман 2009", финалист на наградата "Роман на годината" на Фондация "13 века България", Николай Табаков се оказа свързан с нашия град.
На среща с литератори и обичащи книгата врачани, той бе представен от Димитър Костов - филолог и директор на училището в Тишевица, негов близък приятел. Заедно с писателя бе и проф. Валери Стефанов ,декан в Софийския университет.
Книга, която ти се иска отново да прочетеш. В нея намираш отговор на въпросите защо казвам ДА на живота, какво съм получил от него и какво съм му дал. Оптимистичен поглед към съвремието ни, с прекрасни образи, богата литература, която се бори с пошлостта на булевардната литература, която ни затрупва. Така Костов представи пред изпълнилите читалната зала на читалище "Развитие" любители на печатното слово.
Професор Валери Стефанов нарече Николай Табаков не разказвач на интересни истории, а размишляващ върху битието ни, върху основата на нашето съществуване писател, който го е грабнал него като литературовед и читателската аудитория още със своята първа книга "Изгубеното поколение". Според него сюжетът на ДА е познат, той разказва какво се слува в една общност, през какви изпитания минава човек от раждането, през предизвикатествата на живота и тяхната същност. Какво означава да имаш много и да нямаш нищо, да си в славата и да си в нищетата. Героите минават през изпитания и тревоги за смисъла на живота, заслужава ли си да му кажеш ДА. И заедно с това те излъчват ентусиазъм да живеят и се питат за смисъла на този пълен с изпитни път.
Проф. Стефанов нарече ДА пътуваща книга, като целта им е тя да мине през хората със срещи в градове и села, които хора може и да я подминат, дали защото вече нямат интерес, дали поради липса на средства. Прочитайки я виждаш, че на много неща можеш да каже ДА и на много НЕ, имаш избор и ти избираш да кажеш ДА на живота.
Самият автор Николай Табаков предпочиташе да говори повече за своите учители. За Йордан Радичков, за когото с група писатели подготвят като поклон сборник "Летене по Радичков", за Николай Хайтов, с когото го свързват приятелски близки отношения. Разговорът със залата бе откровен и посветен повече на литературата. Изчезващ вид ли са четящите хора и не трябва ли след време поколенията да нямат нужда от букви и книги,питаха гостите врачани. Как в съвременната литература младите могат да открият себе си и отговорите на многото въпроси, които ги вълнуват "Словото подава храна, то участва мълчаливо, когато питаш, защо съм?. Страшна, здрава материя е литературата, тя може да те пренесе навсякъде, да ти покаже в детайли всичко, да те изведе високо там, където можеш да откриеш доброто и да извикаш утвърждаващо ДА на битието. И в същото време закачливо намигвайки, да каже тук се чувствам добре и тук не съм случайно" отговори писателят. Човек е единственото живо същество, което може да каже НЕ и да търси себе си, който иска за изживее живота си казвайки - това е моят живот !
Николай Табаков получи специално поздравление и цветя от независимия кандидат за кмет на Враца Николай Иванов, който съжаляваше, че не може лично да уважи с присъствието си известния вече писател.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар