*
Борба с вредителите

ЗЛАТНО ВРЕМЕ ЗА СЕИТБА И...ЗА ИЗБОРИ

|
ЗЛАТНО ВРЕМЕ ЗА СЕИТБА И...ЗА ИЗБОРИ

Сеитба, гарантираща хляб, или избори, които понякога ти гарантират само разочарование и едно завъртане на колелото на бавни обороти, с всичките му проблеми от същите лица.
За това, че именно тези последни, прекрасни слънчеви и топли дни са най-подходящи за сеитба, защото съвсем скоро кишата ще дойде, политиците ни, а те се изроиха като истински пчелен кошер и дума не обелват. За полето се сещат само селските стопани. И добре че са те, защото може да имаме по над десетина кандидати за кметове на село, ама земята обработват един-двама мераклии.
Привършва прибирането на царевицата в областта. От засятите пролетта 282 355 декари с царевица, ожънати са близо 82 процента вече, около 230 000 декари. Средният добив от зърнената култура е 653 килограма от декар. Почти изцяло е обран и слънчогледът във Врачанско. Добивите от засятите с маслодайната култура 351 393 декари, са средно по 229 килограма от декар.
За да не обвиняват пак кишата, че е виновна за слабата реколта и лошото жито, в много от врачанските поля кипи усилена сеитба. До този момент в областта са засти 30 401 декари с пшеница, миналата есен нивите бяха 553 035 декари. Засят е вече и първият ечемик на 2700 декари,преди година площите са били 116 530 декари. Популярната вече сред селскостопанските производители рапица, която в последните години навлиза много по-масово, вече е заела 36 800 засяти декари.
Врме е за сеитба, призовават земеделците, а политиците - време е за избори. Хляб, или предизборни агитки и пъчене ще изберем?


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар