*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПЕТЪК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ПЕТЪК

Дори атентатът не накара кабинета да признае грешки в сигурността, пише "Сега". Управляващите тотално се оплетоха вчера в обясненията защо не е имало засилени мерки за сигурност по отношение на израелските туристи у нас, въпреки че през последната година е имало многократни сигнали за възможни атентати. От изявленията на премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Цветан Цветанов и президента Росен Плевнелиев става ясно, че ръководените от тях ведомства и служби с над 1 млрд. лв. годишен бюджет не само не са имали данни за конкретния атентат на летището в Бургас, при който в сряда загинаха 7 души и бяха ранени 37 души, но и изобщо не са предполагали, че е възможен такъв. Според експерти по сигурността терористите са избрали България за удара, тъй като е всеизвестно, че страната ни е слабо защитена срещу подобни акции.Според Борисов до момента в България са постъпвали поне 15 сигнала за заплахи срещу израелци, но атаките са били предотвратени. Сред тях е била заканата от тази зима за готвен атентат в планински курорт. "Имаше такава информация за зимните курорти през декември-януари, тогава за радост не се случи. За този атентат имаше съмнения за други държави, но се случи тук. Израелските туристи са мишена навсякъде", каза той. "Страната ни не е получила никакви предварителни сигнали за подготвяни атентати. Няма засечена информация както в българските, така и в партньорските служби за подготовката и извършването на терористичен акт", бе категоричен вътрешният министър Цветан Цветанов. Той също каза, че в последната година са предотвратени няколко атентата, но службите не намерили за нужно да съобщават за тях.

"Сега" продължава: "Имали сме преди месец разговор с "Мосад" и не е имало никакви индикации за такава атака, но сме взели всички адекватни мерки за живота на пострадалите в този терористичен акт", заяви президентът Росен Плевнелиев няколко часа след терористичния акт в Бургас. Според президента българските служби имат добра комуникация със службите на Израел и ако е имало информация за подобен атентат, със сигурност е щял да бъде овладян и да бъде взет доста насериозно. Преди месец у нас бе и шефът на ЦРУ Дейвид Петреъс, но няма данни той да е предоставил на нашите служби някаква разузнавателна информация.Януарският сигнал на "Мосад" за готвен атентат у нас визира именно автобус, който превозва израелски туристи от летище до зимен курорт. Не е известно дали тогава българските служби са индентифицирали и арестували заподозрени. Но е факт, че това не ги е накарало да вземат специални мерки за охрана на израелските туристи при превоза им от летищата до курортите, при положение че през лятото всеки месец тук пристигат около 30 000 израелски граждани, припомня "Сега".

Според "Стандарт" България е получила предупреждения за готвени атентати още през ноември 2011 г. Сигналите са били подадени по линия на партньорските специални служби .Оттогава насам са зачестили предупрежденията за евентуално нападение. Следващият сериозен сигнал е бил подаден в началото на януари, когато по медиите изтече информация, че се готви атентат срещу израелски туристи у нас.Тогава израелската национална телевизия съобщи, че българските служби за сигурност са осуетили планирано терористично нападение срещу израелски туристи в София. "Има сигнали, има заплахи от миналата година около коледните празници, преди 1,5 - 2 г., от един религиозен лидер от палестински лагер. Каквито и мерки да са предприели от ДАНС във връзка с това, очевидно не са изиграли превантивна роля, не са препятствали", каза вчера Иван Костов, след като комисията за контрол на ДАНС изслуша зам.-председателя на спецагенцията Владимир Писанчев за атентата.

Взривена сигурност - е заглавието на "Капитал дейли" по темата. Службите не са си свършили добре работата, мерките за безопасност на летището също са били занижени, твърдят експерти.Илюзията, че България няма врагове и не може да стане обект на терористични атаки, за съжаление бе развенчана по трудния начин. Това е основният извод на експерти по национална сигурност след атентата на летище Бургас, при който бяха убити 5 израелски туристи, шофьорът на българския автобус, с който трябваше да стигнат до хотела си в Слънчев бряг, а и предполагаемият извършител.Според повечето специалисти именно службите, които трябва да гарантират безопасността, страдат от хронично недофинансиране и ленивост. Това по думите им е и разликата между случая в Бургас и този в Кипър, където опит за аналогичен атентат е бил предотвратен в неделя.

"Дума" добавя мнението, че системата за сигурност на България е пробита. Около това мнение се обединиха вчера редица политици, експерти и специалисти, които коментираха терористичния акт на бургаското летище Сарафово, сочи вестникът.


Депутатите бламираха МС за забраната на сделки при неплатени здравни вноски, е друга тема от "Сега". Здравната комисия в парламента не подкрепя предложената от кабинета забрана за продажба на имоти и автомобили при неплатени здравни вноски. На второ четене на промените в закона за здравното осигуряване депутатите отхвърлиха текстовете, но те могат да бъдат прокарани в пленарна зала въпреки негативното им становище.Промените предвиждат при всяка разпоредителна сделка с имоти и автомобили продавачът да си вади удостоверение от НАП, че не дължи пари на здравната каса. Такова задължение за купувача не е предвидено. Това не попречи на премиера да мотивира промените с обяснението, че който има пари да купува, трябва да има и за здравни вноски.От становище на НАП вчера се разбра, че текстовете биха довели до огромна бумащина по доказване на липса на задължения за групи, които със сигурност са осигурени, като пенсионерите и студентите например. Наред с това данъчните се опасяват, че ще настъпи хаос и с българите в чужбина, чийто здравен статус бе уреден доста след старта на здравното осигуряване. Затова НАП е предложила компромисен вариант - удостоверение да се иска само след като нотариусът по сделката извърши проверка в публичния регистър на осигурените и установи, че здравните права са прекъснати.

Служител от администрацията на президента забърка институцията в скандален гаф, пише "Сега". На сайта на президентството бе качена Национална стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020). Наименованието на файла обаче заменя ромите-"мангали"13. NationalStrategyIntegrateMangali.pdf. Националната стратегия бе приета през март, а автор на документа е Министерството на вътрешните работи.
Служителите на Росен Плевнелиев реагираха мигновено и минути след като стана публично известен гафът, системните администратори на сайта блокираха съдържанието на файла. Името му беше сменено, като на мястото на mangali се появи несъществуващата дума roms.

Българската държава показа, без да иска, истинското си отношение към ромите, коментира случая "Труд". Неизвестен чиновник от президентството кръсти файла с националната ромска стратегия до 2020 година integratemangali.pdf.За пред евроинституциите и щедрите спонсори - чичко Сорос и Световната банка, всяко правителство пише дебели програми, стратегии и прочее документи. В тях омагьосваме чужденците с обещания как ще интегрираме малцинството, как ще им построим нови къщи, как ще ги изучим и ще ги направим конкурентоспособни на пазара на труда. Всеки ром би бил доволен, ако се добере до тия бумаги. Ще се храни цял месец, ако ги предаде на вторични суровини.Докато правителството хаби мастило, ромите си живеят в същата мизерия, разболяват се от СПИН, нямат дрехи, за да ходят на училище. Когато пораснат, често влизат в затвора. И едва там се срещат с други хора. Малка част от малцинството живее в разкош - повечето от тези хора са натрупали богатство или от престъпления, или от европроекти. За останалите надежда никаква няма, след като дори в очите на държавата са едни прости мангали.

Арестуваният във вторник по обвинение в търговия с влияние депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов се е подчинил на партийната повеля да напусне парламента и сам си е подал оставката като народен представител. Това се разбра вчера, когато Народното събрание трябваше да гласува искането на главния прокурор Борис Велчев да бъде снет депутатският имунитет на Аврамов, за да стартира съдебното дирене срещу него, четем в "Сега".

Един от задържаните във вторник антимафиоти с рушвет от 50 000 лв. е родственик на еврокомисар Кристалина Георгиева, е научил "Труд".27-годишният Виктор Кинов е племенник на съпруга на Георгиева. "Всеки носи отговорност за собствените си действия. Аз съм убедена, че разследването ще е обективно и ще установи фактите", коментира тя пред "Труд" .Кинов беше арестуван с колегата му Борис Събев (33 г.) по подозрение, че са изнудвали бизнес дама за подкуп от 300 000 лв. и да им прехвърли шест апартамента. Участници в схемата били техният бивш колега Георги Сучев, пенсионер от същата служба, както и криминално проявен мъж на име Георги.

Банкерът Цветан Василев, собственик на КТБ, заедно с партньорите си от руската Внешторгбанк е новият собственик на БТК, е научил "Труд" от участници в преговорите. От българския телеком нито потвърдиха, нито отрекоха новината. Най-вероятно днес до Българската фондова борса ще бъде изпратено официално уведомление за сделката. Според черновата на документа в него няма да бъде упоменато името на новите собственици."Постигнато е споразумение за продажба на компанията на финансови инвеститори. Сделката се очаква да приключи в края на септември", гласи неокончателният текст по информация на "Труд".БТК се продаваше по процедура, водена от лондонския офис на инвестиционната банка "Морган Стенли". В нея за фаворит се смяташе единственият стратегически инвеститор - турският мобилен оператор "Тюрксел". Офертата на третата по големина GSM компания в Европа обаче бе изненадващо отхвърлена. Според неофициална информация проблемът бил, че турците са поискали висок процент от цената да бъде задържан в доверителна сметка срещу скрити задължения.

Пред "Капитал дейли" Василев потвърждава: "Консорциумът между КТБ и VTB бе избран за предпочитания купувач за компанията от комитета на основните кредитори... До последно обаче не може да се каже има ли сделка или не, тъй като има много подробности за уточняване".

С гласовете на ГЕРБ парламентът прие на първо четене промени в закона за партиите, внесени от РЗС, които "спъват" партията на Меглена Кунева, пише "Труд". Поправките предвиждат да не може да се регистрират формации, чиито имена повтарят или съдържат части от названия на вече съществуващи сдружения. Случаят с партия "Движение България на гражданите" и предшестващото я сдружение е именно такъв. Ограничението трябва да важи за партии, които са регистрирани след 30 юни т.г., е записано в поправките, но Янев обяви, че е станала печатна грешка и визира същата дата през 2013 г. Окончателно решение ще бъде взето при второто четене на поправките.Друга идея е в ръководства на партии да няма хора, участващи в управителни органи на финансови институции, които не са регистрирани в България. Меглена Кунева е в обществения съвет на "Париба".Друга приета на първо четене промяна е ДАНС да проверява имуществото на новите партии.От ДПС нарекоха проекта "мракобеснически". БСП видяха опит да се разчистят "малките" партии. От РЗС веднага реагираха, че се виждало кой защитава Меглена Кунева. Искра Фидосова (ГЕРБ) поиска дискусия за имената на партиите.

74 депутати от БСП, ДПС и независими народни представители внесоха вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов, пише "24 часа". „На основание чл. 89, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 96 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание правим предложение за гласуване на вот на недоверие на Министерски съвет с министър-председател Бойко Борисов за провала на правителството в областта на правосъдието и вътрешните работи”, се казва в мотивите към вота на недоверие.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар