*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СРЯДА

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В СРЯДА

Министерствата получават картбланш да вдигнат заплатите на чиновниците, съобщава "Сега". Всички административни структури в държавата ще могат да увеличат еднократно размера на основните заплати на служителите си от 1 юли, ако имат икономии във фонд "Работна заплата". Това е записано в новата наредба за заплащането на чиновниците, която ще бъде обсъдена в правителството днес и трябва да влезе в сила от 1 юли. Наредбата е в противоречие с всички указания и хвалби, че се затягат бюджетните разходи и че България няма да допусне да стане като Гърция в пилеенето на пари. Вдигането на заплатите за пореден път ще раздели ведомствата на богати и бедни и ще се задълбочи неравнопоставеността между чиновниците, които работят по еврофондовете, и останалите държавни служители. Увеличението на максималните прагове съвсем не е незначително. Директор на дирекция в министерство в момента има право да получава максимум 1262 лв. основна заплата, като към нея се начислява добавка за клас прослужено време. Занапред добавката спира да се начислява, а максималната заплата може да стигне 1950 лв. в зависимост от натрупания стаж.

"Труд" добавя: "Министърът на финансите Симеон Дянков вдига заплатите на своите служители с 30-35% от 1 юли, това каза самият той".

Според "Стандарт" "бесен скандал за възнагражденията на чиновниците се завихри в кабинета". Министрите са гневни на вицепремиера Симеон Дянков заради новите правила за бонусите, които влизат в сила от 1 юли. "Така заплатите ще се вдигнат, но някои ще получават по-малко пари и кадърните ще избягат", коментираха от висшата администрация. Свадата с министрите избухна, след като вицепремиерът Симеон Дянков обяви, че той вече си е направил разчетите и вдига с 30-35% възнагражденията на своите служители във финансовото министерство още от 1 юли. Другите министри обаче са в небрано лозе. Те нито имат достатъчно пари във фонд "Работна заплата", нито са готови наредбите, с които да стане ясна процедурата. След като страстите се нажежиха до червено, Дянков им обеща, че ще иска от премиера Бойко Борисов да стане арбитър в спора.

Трети министър застана срещу екопротестите, констатира "Сега". Рашидов смята, че на Орлов мост са протестирали 100-200 души, които са попречили на 2 млн. "Значи много просто говорим, няма нищо страшно - пенсионерите ще си ходят по гората. Няма цялата гора да изчезне. Но трябва да има и съоръжения. Не мога непрекъснато... Внучките си ги изпращам в Австрия да се пързалят..., малко по-скъпичко ми излиза", заяви той. Културният министър мисли и над стратегия за развитие на планината: "Хората не само се пързалят, те пият и минерална вода, те ядат и сандвичи, те спят и в някакъв хотел, те си купуват сувенири, те излизат в града. Нали си давате сметка, че всичко това са пръскани пари в обществото, те се разпределят."В такава обстановка вчера екосдруженията направиха поредна среща при земеделския министър с юристи и експерти. Въпреки че двете страни са съгласни с аргументите си, все още няма консенсус как да се оформи най-спорният текст - за отдаването на гори без промяна на предназначението. Основната идея остава да се въведе временна промяна за 30 г. Оттук нататък обаче законът е в ръцете на депутатите,пише вестникът.

След твърденията на здравния министър Десислава Атанасова, че в "Пирогов" са открити финансови нарушения, с разследване на болницата се зае и държавното обвинение, научаваме от "Сега". Главният прокурор Борис Велчев е получил материали от министъра на здравеопазването за проверката в "Пирогов", а Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за "присвояване на пари в особено големи размери", "като случаят е особено тежък". Производство, отново срещу неизвестен, има и "за особено тежък случай на безстопанственост, от която е последвала щета в особено големи размери".От прокуратурата обаче не обясниха какви точно са тези тежки престъпления. Разяснения няма и от здравното министерство.

Бащата на Ангел Караньотов, който преди около седмица премина с мотори си в столичен мол, каза че действието на сина му е продиктувано от спорта, с който се занимава, пише "24 часа" и добавя, че момчето преди два дни отново стана първи на кръг от европейското първенство по мотоциклетизъм.„Ако не е такъв, няма да може да кара мотори" , заяви Ивайло Караньотов. Според думите му този спорт, с който се занимава, води до висок адреналин. Според него момчето ще си понесе последствията, дори по-сериозни, отколкото повдигнатото обвинение за хулиганство. Караньотов добави, че все пак е в приятелски отношения със сина си и последствията ще са възпитателни. „Искали са да направят клипчета за гаджетата, да ги гледат", каза още бащата на мотоциклетиста.„Не искам да кажа, че не е опасно. Изключително безотговорно е", сподели Караньотов. Вестникът не добавя никакъв коментар за действията на Караньотов-младши, който се разходи с мотоциклет из столичен мол, създавайки заплаха за посетителите му.

Същата снисходителна позиция откриваме и в "Труд":"Бащата на Ангел Караньотов: Постъпил е детински". И отново липса на всякакъв коментар за постъпката.

Като държава не коментираме съдебното решение за Спаска Митрова, но България ще бъде много стриктна, когато се приемат критериите за присъединяването към Европейската общност, цитира "24 часа" премиера Борисов. Изявлениенто му бе във връзка с решение на македонския съд да отнеме детето й. Той е обсъдил темата с евродепутата и председател на Национал-демократичната партия Димитър Стоянов."Мислех, че случаят със Спаска Митрова е приключил", каза премиерът, след като вчера стана ясно, че Върховният съд в Македония е присъдил родителските права на съпруга на Митрова. На срещата със Стоянов е била обсъдена идеята България да предостави политическо убежище на Спаска Митрова и дъщеря й Сузана.

От "Труд" научаваме с какво се занимава българският вицепремиер и министър на финансите: "Дянков "преследва" пушачите, посетил над 200 заведения". Само за първите 10 дни от месеца са проверени над 7000 хиляди заведения. Оказа се, че не само инспекторите на Здравното министерство следят за нарушители.Самоинициативни проверки за спазването на правилата правел и финансовият министър Симеон Дянков. Самият вицепремиер споделя, че е бил един от най-пламенните защитници на забраната за пушене на закрито. От 1 юни досега финансовият министър направил самоинициативно 200 провеки.

Заради парламентарните избори догодина и под силния натиск на родители, неправителствени организации, опозицията и дори църквата, социалното министерство най-вероятно ще се откаже напълно от спорния проект на нов Закон за детето, пише "Труд"..Така промените, с които ГЕРБ обещаваше по-добър живот на подрастващите - без малтретиране и домашно насилие, ще останат грижа на следващото правителство. Аргументите за смяна на сега действащия Закон за закрила на детето бяха, че той не дава възможност на държавата за превенция. Според законодателната програма на кабинета “Борисов” новият закон трябваше да бъде внесен в Министерския съвет до края на май. Проектът обаче предизвика недоволство. Родителски и неправителствени организации многократно протестираха, че се отнема правото на родителите да отглеждат децата си според собствените си убеждения.

"Страх от протести спира закони" - пише и "Стандарт".

"Дума" цитира лидера на БСП Сергей Станишев: "Призовавам министър Цветанов да отзове провокаторите си от гражданските протести, защото действа по ченгеджийски начин, за да бъде дискредитирана една справедлива кауза". Депутатът Димчо Михалевски пък съобщи, че служители от държавните горски и ловни стопанства са принуждавани да присъстват цивилно облечени на контрапротеста за Закона за горите. Когато държавата започне да организира контрапротести, има нещо много сбъркано в основите на тази демокрация, категоричен бе той. Информацията, която имат в червената партия, е от самите хора в района на Родопите, които са задължени да се съобразят с този призив.

Всяка фирма ще може да съди всяка, и то на база на абсолютно неясен текст за "несправедливи търговски условия" в договорите, предупреждава "Капитал дейли". Под риск ще са по 10% от приходите на компаниите, защото това е размерът на глобата за широкото нарушение. А това ще доведе до влошаване на бизнес средата и бягство на инвеститори.Хаосът ще се роди, ако бъде приет предложеният проект за промени в Закона за защита на конкуренцията, който е изработен от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Идеята на ведомството на Делян Добрев е да регулира отношенията между доставчиците и търговските вериги. По първи оценки на юристи и фирми новите текстове за "значителна пазарна сила" са прекалено общи и на практика засягат всяка сделка в страната.

Човек на Путин взима “Петрол”, информира "Стандарт". Нов собственик влезе в "Петрол Холдинг", това е председателят на Международната федерация по шахмат Кирсан Илюмжинов, който е член на партията на руския президент Владимир Путин "Единая Россия" и бивш президент на автономната руска Република Калмикия, съобщиха от холдинга. Чрез компанията си Credit Mediterranee, която е регистрирана в Швейцария, Илюмжинов е купил дяловете на досегашните съсобственици в "Петрол Холдинг" Денис Ершов, който държеше 47,5% от капитала, и приближения му Александър Мелник, който имаше 5 на сто от акциите в холдинга. Сделката е била приключена миналия петък, като предстои промяната в собствеността да бъде вписана в Търговския регистър. Другият собственик - Митко Събев, който държи 47,5% от компанията, също е получил оферта за акциите си от Илюмжинов. "Това е въпрос на преговори", коментира Събев. Чрез придобиването на акциите на Ершов и Мелник Кирсан Илюмжинов реално става мажоритарен собственик в "Петрол Холдинг" с дял от 52,5% от капитала му.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар