*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ ВЪВ ВТОРНИК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ ВЪВ ВТОРНИК

Дворните кучета на социално слаби хора да се кастрират безплатно, съобщава "Труд" и уточнява, че това е една от идеите, обсъдени на срещата в понеделник между представители на организации за защита на животните, "Екоравновесие", Столична община и ветеринарния съюз.Разходите по кастрирането на животните вероятно щели да се покриват от общината.Цената за подобна манипулация се движи между 70 и 100 лв. Кои хора ще имат право на подобна помощ, тепърва ще се уточнява.Решено било също да се определят критерии, според които едно куче е агресивно, защото в момента липсва точна методология. Условията ще се изработят съвместно от неправителствени организации и общината. Целта е такива животни да се прибират в приютите с предимство.Това е отговорът на общината на двата смъртни случаи в София след ухапване от кучета.

"24 часа": Преди няколко дни поредният министър на здравеопазването Десислава Александрова гръмна с базуката към "Пирогов". В болницата, където спасяват живот, имало един куп нарушения. Най-екзотичният договор бил за подреждане на книги! На стойност цели 5400 лева. Имало и друг - за предлагане на същите книги на пациентите.Новината бе приета като топъл хляб от журналистите, които вече бяха готови да разкъсат ръководството на болницата. Всъщност толкова лошо ли е в "Пирогов" да има библиотека, пита вестникът и отговаря: Напротив, точно това показва, че в тези тежки материалистични времена там има запазена някаква духовна частица, което трябва да се адмирира. И ръководството на болницата трябва да бъде поощрено, а не порицавано точно за това.Да атакуваш библиотека, където и да е, е малко подход от тъмното Средновековие. Когато е имало клади, за да се горят произведенията на инакомислещите, както и самите те. Защото за пациент в такъв момент книгата е едно спасение. В момент, в който дори не знае как е оцелял.

Тазгодишният випуск може да се "похвали" с най-слабите резултати на задължителната матура по български език и литература за последните 5 години - откакто зрелостните изпити бяха обявени за задължителни, пише "Сега". Обобщените данни за представянето на дванайсетокласниците на матурите бяха представени вчера от министерството на образованието.Средната оценка по български език и литература е 4.18. Миналата година средният резултат за страната беше 4.49. Двойкаджиите са 3336, докато миналата година са били 2391. 35 зрелостници от тазгодишния випуск имат 0 т., а само един ученик в цялата страна е получил максимален резултат от 100 т. Пълните шестици са 181, тъй като 6.00 се пише за получени над 95 т. На матурата по български език и литература тази година се явиха 60 791 ученици. Най-масовият резултат е "Добър" - такава оценка са получили 35.09%. С "Много добър" са оценени писмените работи на 28.49 на сто от явилите се. 21.42% са взели изпита на косъм - с тройка.Зрелостниците срещат най-големи затруднения при задачите за правопис и граматика. По литература се затрудняват от задачи, свързани с фигури и тропи, литературни направления, елементи на сюжета. Най-лесно се справят със задачите за разбиране на текст и извличане на информация, както и с разпознаване на автор и творба.

"Излагация на матурите" - е заглавието на "Труд" по темата.

Фирмата собственик на взривените военни складове край Петолъчката "Берета Трейдинг" е присвоила незаконно 48 тона взривно вещество, пише "Сега", като цитира военния министър Аню Ангелов. Според него МО е трябвало да получи като остатъчни продукти от утилизацията само сандъците от боеприпасите, тъй като предадените за унищожаване припаси трябвало да се взривяват. МО шефът обаче предположи, че с тях са извършвани различни манипулации като рязане, за да се извлече взривното вещество. "Нито търсим взривно вещество, нито метал. Защо тези бойни части не са взривявани, а по тях са извършвани различни манипулации от работници на фирмата - на този въпрос трябва да отговори изпълнителят", каза министърът и добави, че в договора с "Берета Трейдинг" е било предвидено само взривяване. Според Ангелов, ако фирмата е искала да извлича взривно вещество, което министерството не търси като остатъчен продукт, тя върши нарушение, защото то е държавна собственост.

Българската икономика изсветлява, но бавно и затова страната ни остава на последно място в целия Евросъюз по плащане в пликове, работа без трудов договор - това са част от изводите в актуализирания индекс "Икономика на светло" на Асоциацията на индустриалния капитал, за който информира "Сега". Той се подобрява от 63.97% през 2010 г. на 67.40% година по-късно, като е формиран на база националната статистика и резултатите от анкети сред бизнеса и самите работници.Подобрение е отчетено във всички браншове, но традиционно най-зле остава ситуацията в секторите здравеопазване, туризъм и строителство. "Сивите практики в медицинските услуги са около 50-60%, а в туризма достигат 70%", обясни доц. Стефан Петранов от асоциацията. Подобна е ситуацията и в строителството, макар там да се наблюдава лек напредък.

Около 100 души са се събрали на демонстрацията край езерото Ариана в Борисовата градина и поливат цветята, които засадиха, четем в "24 часа". Причина за засаждането вчера беше, че по време на протестите предишните дни цветята в района бяха смачкани. На мястото са се събрали предимно млади хора. Двама от тях носят български знамена. Има велосипедисти, полицейското присъствие в района е засилено. Част от присъстващите носят лозунги, на които е написано „Парите и гората за банскалии, не за Цеко и резачките", „Откъсни гербер - спаси дърво!", „Ние сме граждани преди „екоактивисти", „Спасете природата - спасете живота", „Корумпираният туризъм не създава работни места", „Всяка хижа: МОЛ!", "Съд за политиците, разпродали България - 1989 - 201..?!". Край подлеза на Орлов мост се събира гражданска подписка против полицейското насилие, която да бъде внесена в парламента на 22 юни. До тях е издигнат лозунг „Господин Цветанов - организирана престъпност обслужвате вие, а не ние!"

Премиерът Бойко Борисов замрази Закона за горите, пише "Стандарт". Това стана, след като поредните преговори за поправките в текстовете между кабинета и еколозите удариха на камък.

Според "Дума" "Борисов избяга от отговорност за горите". Управляващите си признаха, че са организирали протестите в защита на промените Те оправдаха контраблокадите със стимулиране на инвестициите в ски курортите, сочи вестникът.

Поредният опит за продажба на недовършената сграда на ИПК на бул. "Цариградско шосе" изглежда решен, защото купувач ще е добре познатият кандидат - съседната печатница, която е под контрола на Ирена Кръстева, пише "Капитал дейли". Причината е, че е единствен кандидат на предстоящия след седмица търг. Така при липса на състезание е ясно, че максималната сума, която ще получи държавата, е 20 млн. лв.Дружеството "Издателско-полиграфически комплекс "Родина" (ИПК "Родина") остава единствен кандидат за незавършената сграда на бул. "Цариградско шосе", съобщиха от Агенцията за приватизация.Кръгът около Ирена Кръстева и Делян Пеевски не за пръв път има апетит към незавършената сграда на ИПК "Родина". В края на мандата на тройната коалиция през 2009 г. бе предложено създаване на смесено дружество между двамата издатели и държавата, в което да бъдат апортирани незавършеният редакционен корпус на бул. "Цариградско шосе", земята под него и още три сгради на Националната агенция за приходите (НАП) в центъра на София.Сделката придоби скандална известност заради факта, че държавата влиза в партньорство без търг и конкурс.Преди три години идеалните части от терена бяха оценени на 23 млн. лв. Сега въпреки кризата парцелът реално се предлага за 20 млн. лв.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар