*
Борба с вредителите

БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ЧЕТВЪРТЪК

|
БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ В ЧЕТВЪРТЪК

Кабинетът прие скандално високи лимити за заплатите на чиновниците,пише "Сега". Наредбата за заплащане в администрацията завишава праговете спрямо предварително обявените за обществено обсъждане нива и може да доведе до голям субективизъм при определяне на възнагражденията за служители на еднакви позиции и с еднакъв опит. От 1 юли добавката за прослужено време в администрацията се премахва. На нейно място за отчитане на натрупания стаж се въвеждат шест различни степени на минимални и максимални заплати. Качването в по-висока степен става след натрупване на определен брой години, а увеличението на заплатата в рамките на съответната степен става на база атестация.Проблемът при тази система е огромната ножица между минималните и максималните възнаграждения в рамките на една и съща степен. Вчера кабинетът отчете поредното намаляване на администрацията, въпреки че числата говорят точно обратното. Според доклада за състоянието на администрацията за 2011 г. чиновниците у нас са били 146 329, като броят им намалява с над 2000. В същото време според доклада за 2010 г. чиновниците са били 135 691 души. Докладът показва и доколко фиктивна е атестацията. 93.9% от чиновниците са получили оценка "изпълнението отговаря или е над изискванията". 4.3% са пълни отличници. При едва 1.5% е необходимо подобрение, а изпълнението е неприемливо при 0.3%.

ГЕРБ бойкотира Борисов и Плевнелиев за съдебната власт, е друго заглавие в "Сега". Гласуването в парламента на първото вето на президента Росен Плевнелиев - върху поправките в Закона за съдебната власт, се превърна в пълен фарс. Мнозинството от ГЕРБ профанизира позицията на държавния глава, а и на премиера Бойко Борисов, като 90 депутати гласуваха "въздържал се". Ветото бе прието с абсурден резултат - 8 гласа "за" и 6 "против". От гласувалите срещу ветото трима са гербаджии.До безпрецедентната проява на непокорност на парламентарната група на ГЕРБ се стигна, след като Борисов публично нареди на президента да върне закона, който дава автоматично кариерни бонуси на членовете на Висшия съдебен съвет. Депутатката Искра Фидосова обясни вота "въздържал се" като невъзможност на ГЕРБ първо да приеме закона, а после да се съгласи с ветото върху него.

Властта е на път да довърши единната информационна система на силовите министерства и съдебната система 16 г. след взимане на решение за изграждането й, пише "Сега". На специална пресконференция вчера от прокуратурата обявиха, че Единната информационна система за противодействие на престъпността трябва да заработи в края на май догодина. За целта държавното обвинение планира да похарчи над 5.4 млн. лв., идващи от оперативна програма "Административен капацитет". С тях трябва да се изградят липсващите в момента модули. Идеята на информационната система е данните на всички правохранителни органи и съдилища да бъдат събрани на едно място, за да може всяка от институциите да има достъп до разследванията или делата на другата и така да бъде подобрена координацията между ангажираните с борбата срещу престъпността. Решението за изграждане на системата е взето още през 1996 г., като задачата е възложена на Министерския съвет. 6 години по-късно отговорността се прехвърля на правосъдното министерство, а през 2009 г. топката се поема от прокуратурата. Действаща система до днес няма. Междувременно само държавното обвинение е похарчило над 4 млн. лв. за изграждането й. Не се знае какви средства са отделяни от другите институции. Към момента само информационните системи на следствието, военната полиция и прокуратурата работят с ядрото, което трябва да е център на единната система. Стандартите за информацията са възприети и в съдилищата, но липсват конвертори, които да преобразуват данните, за да бъде съвместими с центъра. Конвертори няма също в МВР, правосъдното министерство, ДАНС, МС и НСИ. В агенция "Митници", която от началото на годината има и дознателски функции, изграждането на системата не е започнало.

"24 часа" не вижда проблеми в реализирането на плана. 2,5 млн. събития по наказателни процеси - имена, преписки, разследвания, дела са включени вече в единната информационна система за противодействие на престъпността, пише вестникът, като цитира съобщи зам.-шефа на следствието Петко Петков. Единната система, за която се говори от 1996 г., трябва да е готова до края на 2013 г.


Зад обвиненията на прокуратурата срещу Огнян Донев и Любомир Павлов прозира широката сянка на Делян Пеевски, обвинява шефа на конкурентната медийна грипоровка "24 часа". Целта на атаката не е защита на закона, а злепоставяне, натиск върху свободния печат и разчистване на пазараПържен въздух. Това е съдържанието и същността на обвиненията срещу Огнян Донев и Любомир Павлов, които им бяха повдигнати от прокурора Момчил Георгиев и следователя Петьо Петров, пише вестникът, като цитира адвокатката на бизнесмените Даниела Доковска: “Обвинениeто е юридически несъстоятелно, затова го обжалвахме.”

Една шепа храна на гранули може да ви спаси от озверели бездомни кучета, съветва в "Труд" доц. Тодор Маринков, председател на столичната ветеринарна колегия и преподавател във Ветеринарния факултет на Лесотехническия университет.

В същия вестник по кучешката тема четем, че съветниците от БСП - София настоятат земеделския министър Мирослав Найденов да понесе наказателна отговорност за злоупотреби в общинското предприятие "Екоравновесие".

"Дума" информира, че общинският съветник от БСП Георги Кадиев подготвя сигнал до прокуратурата за престъпно бездействие от страна на столичния кмет Йорданка Фандъкова и нейната заместничка Мария Бояджийска заради проблема с безстопанствените кучета. Кадиев предлага и проект за нова структура на "Екоравновесие", която е по-ефективна от настоящата. От БСП продължават да настояват за извънредна сесия на Столичния общински съвет, на която да се обсъдят начините за справяне с безстопанствените животни в София, както и за лична среща с Фандъкова. Ако отново ни се откаже, може да стигнем до искане на оставката й, обяви председателят на групата съветници от БСП Жельо Бойчев. Червените предлагат и няколко промени в общинската наредба за кучетата и настояват за реалното й изпълнение.

Все по-скъп газ заради липса на алтернативи - в такава реалност трябва да оцеляват и индустриалните предприятия, и битовите потребители. Истинска надежда идва от конкурса за местния добив, пише "Капитал дейли". Тази седмица в министерството на икономиката и енергетиката приключи приемът на документи за търсене на газ в един от най-обещаващите участъци в българската зона в Черно море. И тук има приятна изненада - за пръв път от месеци към български проект има интерес от световни гиганти от рода на ExxonMobil и Total.Присъствието на световни петролни компании, които са тук да проучват находища, може да се окаже решаващо в преговорите с доставчици като "Газпром" и като цяло за енергийния баланс на страната. И за по-достъпни цени. Което не отменя другите нужни алтернативи: газови връзки със съседните страни, пазарна либерализация и енергийна ефективност.Конкурсът е интересен, защото очакванията са големи. Участъкът започва на над 100 км от Бургас навътре в морето, площта му е над 14 000 кв. км. На север от блока в непосредствена близост е румънското находище "Нептун". Преди няколко месеца изследванията на австрийската OMV показаха, че там може да има до 84 млрд. кубични метра газ. Това накара експертите да смятат, че е много вероятно българското находище също да се окаже с добри показатели.От 1999 г., когато е гласуван законът за подземните богатства, досега са дадени 9 разрешения за търсене на газ. От тях сега действат само две – на Melrose за блок "Галата" и на българската "Проучване и добив на нефт и газ" за блок "Шабла", припомня вестникът.

Ровят за нова Калинка в парламента, четем в "Стандарт". Депутатът от БСП Бойко Великов е пуснал нов сигнал до антикорупционната комисия относно истинността на дипломата за висше образование на депутат.Председателят на комисията Камен Костадинов съобщи, че тъй като в сигнала е посочен номер на дипломата, първо ще бъде направена проверка на дипломата и след това ще бъде съобщено чия е и от кое учебно заведение е.Костадинов информира, че прокуратурата в Димитровград в момента извършва проверка по дипломата на кмета на града и бивш депутат Иво Димов. За съмнения около дипломата му алармира до премиера друг депутат от ГЕРБ.Камен Костадинов съобщи още, че по сигнала срещу кмета на Ботевград във връзка с обществени поръчки антикорупционната комисия е решила да бъде разширен обхватът на проверките и да се изисква информация и от Агенцията по обществени поръчки. Материалите по случая са изпратени на прокуратурата в Ботевград.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар