*
Борба с вредителите

НЕДЕЛЕН БЪЛГАРСКИ ПЕЧАТ

|
НЕДЕЛЕН БЪЛГАРСКИ ПЕЧАТ

400 000 лева надписани заплати в полицията, пише в заглавие "Труд". Вътрешен човек в СДВР в продължение на 5 години е превеждал извънредни пари по сметките на част от служителите и по този начин е отклонил 407 364 лв. от бюджета на ведомството. Това става ясно от одит на Сметната палата за финансовото управление на Столичната дирекцията на МВР за периода януари 2010 г. - септември 2011 г.“Случаят не е нов. Беше разкрит при наша вътрешна проверка.Данните веднага бяха предадени на прокуратурата, а служителят бе уволнен. Не мога да кажа докъде е стигнало разследването и дали е установено той по някакъв начин да се е облагодетелствал”, е казал пред вестника старши комисар Валери Йорданов, шеф на СДВР. Надписването на заплатите е започнало през 2005 г. и е засечено от МВР чак през 2010 г. То се е отразило само върху доходите на работещите в “Сигнално охранителна дейност” (СОД). Не е ясно дали действията на служителя, отговарящ за въвеждането на данните за заплатите в информационната система, са умишлени или са поради груба небрежност, нито пък дали полицаите ще трябва да върнат получените извънредно пари. Пълен хаос цари в отчетността на заплатите в СДВР, става ясно от одита. На служителите не са давани месечни бележки за изплатените заплати, надписвани са часове извънреден труд и т. н."24 часа" съобщава за друго безобразие в полицията: само глоба за полицай - къртица на касоразбивачи. Само с 500 лв. глоба се размина бившият шеф на полицейското управление в Бяла Слатина Тони Костадинов, който бе обвинен, че е давал информация на банда касоразбивачи. Костадинов бе признат за виновен, но бе освободен от наказателна отговорност заради чисто минало.Общо 30 г. затвор получиха членовете на бандата, която бе изправена пред съда в Пловдив заради обири на сейфове и въоръжени грабежи из страната за над 300 хиляди евро. Касоразбивачите бяха задържани при обир на чейндж бюро през декември 2009 г. в града под тепетата. Тогава трима от бандата разбиха задната стена на обменното бюро, за да стигнат до сейфа, но попаднаха на полицейска засада. Първоначално обвиняеми бяха 9 души. Трима бяха оправдани.

“Морална победа” или просто страх - пита "Труд" в заглавие на анализ за оттеглянето на бившия президент Георги Първанов като кандидат за лидер на БСП. Според "Труд" "за Георги Първанов битката за лидерството на конгреса на БСП приключи, преди да е започнала. Край сложи сам той. Залата го аплодира. За масовата публика ходът му бе неочакван. За поддръжниците му - успешен. “Същински” стратег, измислил хитър начин да отнеме моралната победа на Сергей Станишев.За противниците му - ход на страхливец, който е разбрал, че ще загуби и не може да го понесе.Ако Първанов отне нещо на Станишев, то това е триумфът. Но не е и победата. Защото като опитен политик трябва да е наясно, че лидерство се печели в битка. Иначе защо води войната толкова месеци? Бившият президент не е заровил томахавката. Но сега, даже и да не броим АБВ, вече се знае, че се отказва преди финала", заключава вестникът.

"Стандарт" описва атмосферата на конгреса: Преди неочакваната развръзка конгресът бе скован от ледена епоха. Напрежението можеше да се разреже с нож. Станишев и Първанов старателно се заобикаляха и не се поздравиха. Всички делегати следяха като на тенис мач кой къде отива и с кого говори.Още в началото на конгреса Първанов не седна на сцената, въпреки че имаше запазено място там, а в залата, сред редовите делегати от Перник. Там той изслуша словото на Станишев, водеше откъслечни записки, но не ръкопляска. След това стана и излезе. Не говори дълго с делегати в кулоарите. Върна се в залата в почивката, качи се на сцената, размени няколко думи с депутата Асен Гагаузов и слезе отново при пернишката група. Едва след оттеглянето му от сцената Станишев отиде да си поговори със своите.

Няма опасност за трезорите в България, успокоява "Труд" във връзка с гръцката криза. България има 31 банки, от които 5 са с гръцки собственик. Към март 2012 г. пазарният дял на въпросните пет банки по отношение на активите е 23,37%, а по отношение на привлечените депозити от фирми и граждани - 20,66%.Привлечените депозити от фирми и домакинства в петте банки са 11,24 милиарда лева. В същото време активите на тези пет банки са в размер на 18,13 милиарда лева. Депозитите са покрити с активи на 161%, т. е. активите надхвърлят привлечените депозити от фирми и домакинства с над 60%. Това е повече от средното за банковата система (43%) и е сериозен буфер.Българските банки с гръцки собственици нямат нетна експозиция към Гърция, т. е. не могат да претърпят загуби каквото и да се случи в южната ни съседка. При евентуално изгонване на Гърция от еврозоната гръцките банки най-вероятно ще продадат българските си дъщерни банки на нов собственик. Точно това през последните години се случи на няколко банки в България - ирландски, словенски и пр.

В същия вестник Сдружение "България на гражданите" на Меглена Кунева настоява спешно правителството да излезе с анализ на опасностите, които крие задълбочаващата се криза в Гърция, а също и да предложи решения за тях. Особено при положение, че България е една от страните с най-голям дял на гръцките инвестиции в нея и че сме единствената страна-членка на ЕС пряко граничеща с Гърция. Въпросите, на които сдружението изисква отговор от българските институции, са следните:

- Как ще се отрази евентуалното излизане на Гърция от еврозоната на българската икономика?

- Доколко притежаващите значителен дял в българския банков сектор гръцки банки са заплашени от кризата?

- Ще бъде ли разработена стратегия на България за привличане на капиталите, които напускат Гърция, в българските банки и в българския бизнес?

- Заплашен ли е гражданският мир в Гърция? Какви мерки ще предприеме правителството при ескалиране на напрежението да гарантира сигурността на многобройните постоянно живеещи български граждани там?

- Възможно ли е политическата криза в Гърция и излизането от еврозоната да доведат и до излизане на Гърция от ЕС? Разполагаме ли с анализ за това?

7-членна банда, изпрала 5 млн. лв. от трафик на дрога от Латинска Америка към Европа, бе разбита при операция на ГДБОП и американската агенция за борба с наркотиците ДЕА, научаваме от "24 часа".Групата действала от 2008 г. като част от международна организация за трафик на наркотици, твърдят от МВР и спецпрокуратурата. Според източник на вестника тя не е свързана с Брендо. Перачите получавали пари по лични сметки и по сметки на контролирани от тях фирми от Венецуела, Панама, Антилските острови и други южноамерикански държави. После ги превеждали под формата на разплащания по сделки в банкови сметки в Китай, Хонконг, САЩ и Испания.

Глобяването за пушене на забранено място от 1 юни ще става само с полицай, тъй като инспекторите от районните здравни инспекции нямат право да ни искат лична карта, пише "Монитор". Те не са регистрирани по Закона за достъп до личните данни, разкриха вчера от самата инспекция. На практика за да ни напишат акт, санитарните служители трябва да впишат в бланките имената ни, ЕГН-то, адреса по местоживеене и номера на личната карта, но това може да направи само оторизирано лице, каквито са служителите на реда.

"Стандарт" описва геостратегическите възгледи на премиера Бойко Борисов, разакрити пред граждани на Габрово при визитата му в събота в този град: "Добрев, я донеси картата и да покажем точно за какво става въпрос. Това е транспортна карта на газовите коридори. С червено са газовите тръбопроводи в Европа и Азия. В тях влиза 125 млрд. куб. метра газ и всичките идват от Сибир към Европа. Сега ще разберете всичко, като гледате картата, ето го Азербайджан, а ето го и "Набуко"." Така премиерът Бойко Борисов приключи посещението си в Габрово, за където се бе подготвил с карта с подробно описание на газопроводите в Европа, и сам начерта върху нея бъдещето на газовите връзки.Парите от "Южен поток" ще отиват за пенсии, заплати и асфалт, коментира Борисов и обясни, че колкото повече се преминава през нашето идеално геостратегическо положение, толкова повече такси ще има от европейските страни. "Турция получава от Русия най-малко 14 млрд. куб. метра газ, а ние говорим да се диверсифицираме от Турция. Не ви ли звучи смешно. Затова турският премиер ни каза - мислете малко логично", каза Борисов в отговор на предложението за диверсификация от Турция и завърши: "Дай, Боже, и ние да си намерим в Черно море газ, ще си ползваме първо за нас, а след това ще си продаваме", четем в "Стандарт".


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"


box_title_arrow.gifКоментари

  • Joe |

    It's like you're on a mssiion to save me time and money!

box_title_arrow.gifНапиши коментар