*

ЗАЩО ДА НОСИМ РАБОТНО ОБЛЕКЛО?

|
ЗАЩО ДА НОСИМ РАБОТНО ОБЛЕКЛО?

Безопасното облекло е важно на работното място тъй като то предпазва ползвателите от всякакви рискове за здравето и сигурността. Наричано още лични предпазни средства (ЛПС), то намалява вероятността от нараняване, разболяване и правни проблеми и допринася за повишаване на настроението в работната среда.

ЛПС се отнася до дрехи и оборудване, които са специално разработени, за да спомогнат предпазването на персонала от каквито и да било опасности или наранявания. Решава се какво точно се включва в тях, след извършване на оценка на риска. Основните елементи на този тип работно облекло са защитни обувки, предпазни очила, каски и специализирани дрехи. До каква степен те са необходими на определен работник и дали са достатъчни зависи основно от дейността на вашата компания и изискванията за длъжността, която лицето заема.

Значението на безопасното работно облекло не може да се опише с думи. Имайки в предвид, че в днешно време повечето индустрии акцентират върху здравето и безопасността, да екипирате добре служителите си е изпълнение на задълженията ви като работодател. Освен това така гарантирате, че работната ви сила е защитена и избягвате наранявания. Обикновено дрехите защитават деликатните зони, примерно каските – главата, а здравите ботуши - краката. Някои предпазват функции като зрението и слуха, а също и устата и носа, предотвратявайки вдишването на опасни вещества.

ЛПС играе ключова роля за работните места в строителството, складовете, лабораториите, индустрията, озеленяването, сигурността и храненето. Всяка индустрия, която носи риск от силен шум, прах, газове, тежки предмети, химикали, горещи повърхности или вещества, биологични агенти или падащи предмети, трябва да инвестира в защитно работно облекло.

Най-важните елементи от предпазното облекло са:

Ботушите – предпазват от пробождания, навяхвания, смачкване и падане, особено тези със стоманени пръсти. Придават на стъпалото допълнителен защитен. здрав слой.

Специализирани тъкани – дишащи, огнеупорни или изолиращи. Важно е да не ограничават движението на работниците.

Ръкавици – предпазват от пръски от вредни вещества, изгаряния и други наранявания.

Очи и уши – защита им осигуряват предпазни очила и шумоизолиращи слушалки.

Каски – предпазват черепа.

 

Източник: ПРЕСАТА

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez