*
Борба с вредителите

В ПОПИЦА ОТ ГОДИНИ КЪЩИ ТЪНАТ ВЪВ ВОДА

|

С представеният днес в селското читалище на Попица проект, който вече официално има осигурено финансиране, се решава един тежък, дългогодишен проблем на хората там. Наводняването не само на мазите, но и на първите етажи на домовете им, заливането на градините от непослушната и пълна с кривули тук река Скът, превръщането на цели улици във водни поточета, тормозеше с десетилетия населението. Потърпевши, според кметицата Таня Петкова, са живеещите в стотина къщи в по-ниските квартали, засегнати са над 300 човека.
Проектът, разработен от общинската администрация в Бяла Слатина вече има дълга история. Началото му поставя кметът инж. Венцислав Василев в първите години на мандата си. След това той е многократно допълван, преработван, връщан след дълги мъчителни канцеларски процедури и заради липсата на открито финансиране. Сега вече има пълен шанс и от пролетта, след като минат тръжните процедури за избор на изпълнител, може да стартира.
По думите на инж.Василев, който отново е кандидат за общински кмет, за да му се обърне внимание в началото, е трябвало тук да има свлачище, проектът е внесен отново през 2010-та година, сега е одобрен за финансиране.  "Като малко дете, което е проходило сега, беше ходене по мъките, но в такава държава живеем, трудно се случват нещата, но все пак,се случват".
Пред журналисти проектът беше представен от консултантът по него инж. Йордан Методиев. Като успех на екипа той подчерта, че на финалната права са успяли да се преборят в конкуренция с 39 общини и техният проект "Дребномащабни мерки за предотвратяване на наводнения чрез отводняване на три квартала в Попица" е 15-ти подред в списъка за финансиране. Стойността на целия проект е 723 081 лева, осигурени от Европейскя фонд за регионално развитие и от държавния бюджет, а съфнансирането е в размер на 5 процента от сумата - 36 154 лева. За две години близо избраната фирма изпълнител ще трябва да свърши доста работа тук. Основното е изграждане на дренажна система за застрашените квартали и предпазна дига на река Скът, масивен бетонен яз дълъг 36 метра, четири дренажни колектори и 8 шахти.
Целта на този вече пред реализация проект е да се спре най-после навлизането на водите в къщите на хората от Попица. Виновни за това, се оказват обикновените заподозрени, кишата, високите подпочвени води, обилните валежи и бързото снеготопене. Всичко това оказва влияние и хората в тази част на селото от години живеят в непрекъснат стрес и мисъл, какво може да се случи с домовете им, които всяка година почти потъват с основите си във вода. В изграждането на дренажната система, дигата, шахтите, ще бъдат отворени 25 работни места за хора от селото.
И консултантът инж. Методиев и ръководителят на проекта инж. Валентин Лаков, заместник кмета на общината Петър Петров бяха единодушни, че решението на този важен социален проблем е единствено правилното и то вече е в ход и само след 24 месеца ще бъде напълно реализирано. На хората от Попица дошли в читалищния салон, като че ли бе трудно да повярват, че след дълги години на вайкане, на писане и ходене по инстанции, най-после ще имат спокойствие и решение на истинското водно бедствие, което не ги подминава в годините.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар