*

УЧИЛИЩЕ, ЗДРАВЕЙ!

|
УЧИЛИЩЕ, ЗДРАВЕЙ!

Само след дни ваканцията свършва и нашите деца отново ще кажат - "Училище, здравей!" Излезлите в края на учебната година изследвания, показващи, че българчетата, а още повече тези от Северозапада, не са от най-грамотните, трябва да бъдат опровергани. Със съдействието на родители, учители, специалисти. За това какво ново ще се случи само след дни във врачанските училища и какви проблеми ще настъпят в тях разговаряме с Галина Евденова - директор на Регионалния инспекторат при Министерството на образованието.
Първите няколко цифри, които споменава тя, са направо стряскащи. 700 ученика от Врачанско са се преместили в други области на страната, още 149 са напуснали България заедно с родителите си и вече ще учат в чужбина, 157 е броят на отпадналите сега ученици, срещу 116 за миналата учебна година. Мъничетата, които ще прекрачат за първи път школския праг са само 1 651, общият брой на учениците, които се очакват да влязат в училищата на областта е близо 20 000.
На фона на тях звучи ободряващ фактът, че училищата и инспекторатът са спечелили пет проекта за 458 милиона лева, което ги нарежда в челната група на учебни заведения, спечелили проекти. Най-мащабният е за организиране на целодневното обучение и занимания на децата в средищните училища. В областта те са близо 40 и вече в половината от тях е организирано целодневно обучение.
По пътя спечелен от министерството проект за оптимизацията на образованието, с много усилия и съдействие от страна на общината, вече се реализира сливането на две от средните училища в града - Професионалната гимназия по лека промишленост "Мито Орозов" и Професионалната гимназия по строителство и архитектура, в Професионална гимназия "Димитраки Хаджитошин". Това се налага от силно намалелия брой на учениците, сниженият прием, невъзможността да се достигне брой на ученици в паралелките и оттам се получава дефицит в делегираните бюджети на съществуващите досега две средни училища. 120 000 са отпуснати за оздравителната програма, която вече се случва. В новата Професионална гимназия ще има 200 ученика, паралелките ще са девет.
-Може и да не се наложи да правим съкращения на учителите, прави се подбор, всички ще бъдат назначени отново, от двамата директори с постоянен договор е Юлия Атанасова, директор на Професионалната гимназия по лека промишленост, ще има съкащаване на обслужващия и непедагогически персонал - пояснява директорът на Регионалния инспекторат.
Евденова потвърди закриването на училището-интернат в село Лик, където има само 24 ученика. Чака се решението на Върховния съд, където учителите от специализираното помощно училище са обжалвали заповедта за закриването на интерната. Имаме пълна готовност да посрещнем учениците в класните стаи, ремонтите почти навсякъде са приключили, на последното ни съвещание на 14 септември директорите ще трябва да докладват окончателно какво има за довършване на ход, което ще върви успоредно с учебните занимания. Безплатните учебници са пристигнали. Очакваме по един от спечелените от Министерството на образованието проекти да се разкрие Консултативен кабинет за професионално ориентиране. Продължава усилената ни работа с деца в риск и за намаляване броя на отпадащите ученици. Жалкото е, че първокласниците ни отново са по-малко, общо броят на учениците е намалял с 200. 87 процента от врачанските учители са с висше образование и това е една от гаранциите за доброто качество на образованието - заяви дни преди първия учебен звънец Галина Евденова.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар