*
Борба с вредителите

ПРЕДИЗБОРНА ПРОВЕРКА НА ОБЕКТИТЕ

|
ПРЕДИЗБОРНА ПРОВЕРКА НА ОБЕКТИТЕ

Предизборно и съвсем в стила на премиера, зам.-кметът на Враца инж. Петя Аврамова, която е и кандидат на ГЕРБ за поста градоначалник, днес разведе журналистите на два от изключително важните за гражданите на Враца обекти, на които се работи усилено в момента.
Аврамова набра много точки, след като с твърда ръка спря мотането по изграждането на сепариращата инсталация и новата клетка на депото за твърди битови отпадъци и бе непреклонна, докато от фирмата изпълнител не й представиха точни графици за наваксване на закъснението в сроковете там и уверение, че ще изпълнят всичко невреме и качествено. И днес отново тя потвърди, че такива проверки ще има, както върху качеството на строителството, така и на темповете, с които се извършва то.
В момента и на двата обекта на депото има видим напредък, работят повече хора и с повече техника. На сепариращата инсталация се полага първият изолиращ пласт, доставени са и необходимите съоръжения за клетка 2.1.
-Досега са усвоени и актувани 1 617 000 лева, общата стойност на двата обекта е около 7 милиона лева. Два милиона за сепариращата инсталация и още толкова за клетката са осигурени от държавния бюджет, близо милион ще отпусне ПУДООС, останалите средства ще бъдат дадени след преразпределение на средствата от държавния бюджет. От фирмата изпълнител уверяват, че ще наваксат закъснението-сподели тя.
Заместник кметът каза пред медиите, че това е само част от един по-голям проект, който предвижда изграждането на още една клетка за събиране на твърдите битови отпадъци, за която има работен проект и трябва да се избира вариант, между компостираща инсталация или завод за преработка на твърдите битови отпадъци, като ще се търси най-оптималния вариант.
Като представител на фирмата, която стопанисва и старото, и новото депо, инж. Стефан Чокойски увери, че няма опасност старото депо да се препълни, тъй като там се прави уплътняване на отпадъка и това удължи живота на съществуващите клетки. Като бъдеще и той е убеден, че трябва да се направи компостираща инсталация, а ако има биогаз, може да се добива и електрически ток. Разделното събиране също намалява количеството на изхвърляния на бунището боклук. Мисли се и за преработката на многото строителни материали и земни маси, които се изхвърлят, като земните маси да се използват за настилка, а отпадъчните материали от строителството да бъдат преработвани. Средно по близо 100 тона на ден отпадъци се карат от общините Враца и Мездра, капацитетът на старото сметище е за десет години и то е на предела си, а годишно се събират до 22 хиляди тона боклук.
Втората спирка на журналистическия воайяж бе централната градска част, където усилено върви работата по втората част на газифицирането на Враца. След газификацията на източната промишлена зона, през юли стартира и газификацията на центъра на града. Положените досега тръби вече са около 30 километра, инвестицията, необходима за изграждането на цялата газоразпределителна мрежа на Враца, която Рила газ прави е десет миллиона лева. Окончателният срок в договора подписан с концесионерът Рила газ е до началото на 2014 година.
И тъй като Водния цикъл все още няма да стартира, в момента в централните градски улици се копае яко за полагане на тръбите на газификацията. Фирмата трябва веднага след това да заличи следите от разкопките по булевард "Демокрация", около Областната управа, по улиците "Климент Охридски", "Васил Априлов", "Александър Стамболийски". Разкопки обаче отново ще има само след месеци, когато започне подмяната на водопроводните и канализационни тръби. И така, врачани ще трябва да се въоръжат с много, много голямо търпение, особено движейки се с автомобили в центъра на града, където обещават, ще бъде разкопано за дълго време. И въпреки, че г-жа Аврамова е категорична, че и тук ще бъде засилен контролът и няма да има компромиси с подписаните срокове, в които Рила газ ще трябва да
възстанови уличната настилка, то врачани ги очаква една, със сигурност дъждовна и кална, с много препятствия по улиците есен и зима. Но народът казва, трай бабо за хубост, и отново ще стиснат водачите зъби, за да не кажат на глас каквото си мислят при задръстванията и обикалянето по неудобните улици в ремонт.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар